ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι τρεις ομάδες κρούσης πίσω από τον Μητσοτάκη – Οι στενοί συνεργάτες, αυτοί που εισηγούνται και αυτοί που θα υλοποιήσουν τη μετάβαση
Τα ευέλικτα σχήματα του Μαξίμου με στελέχη, τεχνοκράτες και επιστήμονες, που συντονίζουν το μέτωπο κατά του κοροναϊού και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα του κρατικού μηχανισμού
Tρεις «ομάδες κρούσης» λειτουργούν παράλληλα τους τελευταίους δύο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου, συντονίζοντας τη διαχείριση της κρίσης με την πανδημία του κοροναϊού και στα δύο βασικά σκέλη της υγειονομικό, βέβαια, πρώτιστα, και μετά οικονομικό και προετοιμάζοντας, το τελευταίο διάστημα ιδίως, την επόμενη ημέρα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης που βιώνει η χώρα οδήγησε τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει διαφορετικά, μικρά και λειτουργικά σχήματα, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και επιστημόνων, ώστε σε καθημερινή βάση να υπάρχει πλήρης εποπτεία και συντονισμός του απαιτούμενου, πολυσύνθετου έργου. Πέραν του «πρωινού καφέ», όπου προΐσταται ο ίδιος, στις άλλες δύο ομάδες επικεφαλής είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι αυτή εξάλλου που συμμετέχει στη διαχείριση, σε κεντρικό επίπεδο εξαρχής, κάθε κρίσης, μικρής και μεγάλης. Είναι ο λεγόμενος «πρωινός καφές», που γίνεται καθημερινά στις 8.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελείται από 12 άτομα, μαζί με τον πρωθυπουργό. Στην πρωινή σύσκεψη συμμετέχουν ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης ∆ημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου ∆ημήτρης Τσιόδρας, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο λογογράφος του πρωθυπουργού Γιάννης Βλαστάρης και ο υπεύθυνος Ψηφιακών Μέσων, Ερικ Παρκς, ο οποίος συν τοις άλλοις «μετρά» τις αντιδράσεις του κόσμου στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ. Μπεκίρης και Μυλωνάκης λειτουργούν αυτή την περίοδο και ως άτυποι σύνδεσμοι του Μαξίμου με το υπουργείο Υγείας, συντονίζοντας ζητήματα όπως, για παράδειγμα, η ταχεία αξιοποίηση των πολύ μεγάλων δωρεών που έχουν γίνει από ιδιώτες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μεταφορά και παραλαβή σημαντικών ποσοτήτων υγειονομικού υλικού από ξένες χώρες (Κίνα, Σαουδική Αραβία κ.λπ.).
Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου, ο «πρωινός καφές» διευρύνεται με τρόπο ψηφιακό. Στη μεγάλη οθόνη στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του Μαξίμου εμφανίζονται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας ∆ημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας. Στην καθημερινή αυτή τηλεδιάσκεψη συζητιούνται και αναλύονται όλα τα τελευταία δεδομένα σε σχέση με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που λαμβάνονται κατά περιόδους. Ηδη από τα μέσα Μαρτίου είχε συσταθεί και η δεύτερη ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου τυπικά βέβαια, αφού όλες οι συνεδριάσεις όλων των οργάνων πραγματοποιούνται με τηλεδιασκέψεις. Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στις 16 Μαρτίου, ορίστηκε Κυβερνητική Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τον κοροναϊό, στην οποία προεδρεύει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και μετέχουν οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Θεόδωρος Λιβάνιος (Εσωτερικών), Θεόδωρος Σκυλακάκης (Οικονομικών), Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης), ο Γρηγόρης ∆ημητριάδης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η τρίτη «ομάδα κρούσης» είναι αυτή που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, προ δύο εβδομάδων δηλαδή, για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σταδιακή μετάβαση από το καθεστώς της καραντίνας στη λεγόμενη κανονικότητα. Και εδώ συμμετέχει ο «πανταχού παρών» αυτή την περίοδο κ. Τσιόδρας, αλλά και ένα στέλεχος της αγοράς, ο κ. Ανδρέου, που γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο του ελληνικού επιχειρείν και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες εταιρείες για να επιστρέψουν στην ομαλότητα ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται σε κάθε πτυχή της κρίσης τους εμπειρογνώμονες. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από δύο ειδικούς καθηγητές, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), τον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τρεις υφυπουργούς (Ακης Σκέρτσος, Νίκος Χαρδαλιάς, Θεόδωρος Λιβάνιος) και τέσσερις γενικούς γραμματείς υπουργείων: Αννα Στρατινάκη (Εργασίας), Γιάννης Κωτσιόπουλος (Υπηρεσιών Υγείας), Παναγιώτης Πρεζεράκος (∆ημόσιας Υγείας) και Θανάσης Κοντογεώργης (Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών). Κρίσιμη είναι επίσης η παρουσία του προέδρου του ΕΟ∆Υ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), καθηγητή Μιχάλη Αργυρού, και του υψηλόβαθμου στελέχους της PriceWaterhouseCoopers, Κυριάκου Ανδρέου. Οι δύο τελευταίοι, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά. Ο κ. Αργυρού είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School στη Μεγάλη Βρετανία και τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ ο κ. Ανδρέου είναι ορκωτός λογιστής, εταίρος και μέλος της ομάδας διοίκησης της PWC, στην οποία εργάζεται από το 1995, έχοντας παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Η ομάδα αυτή των «13» (steering committee, όπως την ονομάζουν οι... αγγλοτραφείς του Μαξίμου) συνέρχεται τακτικά μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ επικοινωνεί σε καθημερινή βάση μέσω του γκρουπ που έχουν δημιουργήσει στη γνωστή εφαρμογή What’s App για κινητά τηλέφωνα. Εκεί θέτουν υπόψη των υπόλοιπων μελών διάφορα δεδομένα, όπως για παράδειγμα πρακτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις άλλων χωρών εν μέσω της πανδημίας.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Οι περισσότεροι, βέβαια, εκ των μελών της επιτροπής αυτής ηγούνται άλλων, πιο εξειδικευμένων ομάδων, τα πορίσματα των οποίων μεταφέρουν στην «Task Force» του Μαξίμου. Ο κ. Τσιόδρας, για παράδειγμα, είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων σχετικά με τον νέο κοροναϊό, ενώ ο υποστηρικτικός μηχανισμός του κ. Χαρδαλιά είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που διαθέτει έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό. Ετσι, δημιουργείται μια «πυραμίδα» συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων και σχεδιασμού της συνολικής στρατηγικής.
Την τελική εισήγηση της επιτροπής για τη σταδιακή απελευθέρωση οικονομικών δραστηριοτήτων και το άνοιγμα χώρων μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Ακης Σκέρτσος, ώστε να καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο στον τελικό σχεδιασμό, τον οποίο θα ανακοινώσει με τηλεοπτικό μήνυμα την προσεχή ∆ευτέρα ή, το αργότερο, την Τρίτη. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Π» μέλος της εν λόγω επιτροπής, «οι επιστήμονες εισηγούνται, οι πολιτικοί εξετάζουν τις εισηγήσεις, ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις».
Οι επιτροπές αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, σε πυρετώδεις ρυθμούς μάλιστα, και την επόμενη περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων πέραν βέβαια του «πρωινού καφέ», που είναι ούτως ή άλλως η μόνιμη καθημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Από τη μία πλευρά πρέπει να μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων και, από την άλλη, πρέπει να μελετούν και να επαναξιολογούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και να προτείνουν λύσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά
και ο Ακης Σκέρτσος, αντίστοιχα, με τον Γρηγόρη ∆ημητριάδη να έχει πάντα τη γενική εποπτεία του παραγόμενου έργου.Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι αυτή εξάλλου που συμμετέχει στη διαχείριση, σε κεντρικό επίπεδο εξαρχής, κάθε κρίσης, μικρής και μεγάλης. Είναι ο λεγόμενος «πρωινός καφές», που γίνεται καθημερινά στις 8.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελείται από 12 άτομα, μαζί με τον πρωθυπουργό. Στην πρωινή σύσκεψη συμμετέχουν ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης ∆ημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου ∆ημήτρης Τσιόδρας, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο λογογράφος του πρωθυπουργού Γιάννης Βλαστάρης και ο υπεύθυνος Ψηφιακών Μέσων, Ερικ Παρκς, ο οποίος συν τοις άλλοις «μετρά» τις αντιδράσεις του κόσμου στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ. Μπεκίρης και Μυλωνάκης λειτουργούν αυτή την περίοδο και ως άτυποι σύνδεσμοι του Μαξίμου με το υπουργείο Υγείας, συντονίζοντας ζητήματα όπως, για παράδειγμα, η ταχεία αξιοποίηση των πολύ μεγάλων δωρεών που έχουν γίνει από ιδιώτες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μεταφορά και παραλαβή σημαντικών ποσοτήτων υγειονομικού υλικού από ξένες χώρες (Κίνα, Σαουδική Αραβία κ.λπ.).
Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου, ο «πρωινός καφές» διευρύνεται με τρόπο ψηφιακό. Στη μεγάλη οθόνη στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του Μαξίμου εμφανίζονται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας ∆ημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας. Στην καθημερινή αυτή τηλεδιάσκεψη συζητιούνται και αναλύονται όλα τα τελευταία δεδομένα σε σχέση με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που λαμβάνονται κατά περιόδους. Ηδη από τα μέσα Μαρτίου είχε συσταθεί και η δεύτερη ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου τυπικά βέβαια, αφού όλες οι συνεδριάσεις όλων των οργάνων πραγματοποιούνται με τηλεδιασκέψεις. Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στις 16 Μαρτίου, ορίστηκε Κυβερνητική Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τον κοροναϊό, στην οποία προεδρεύει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και μετέχουν οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Θεόδωρος Λιβάνιος (Εσωτερικών), Θεόδωρος Σκυλακάκης (Οικονομικών), Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης), ο Γρηγόρης ∆ημητριάδης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η τρίτη «ομάδα κρούσης» είναι αυτή που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, προ δύο εβδομάδων δηλαδή, για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σταδιακή μετάβαση από το καθεστώς της καραντίνας στη λεγόμενη κανονικότητα. Και εδώ συμμετέχει ο «πανταχού παρών» αυτή την περίοδο κ. Τσιόδρας, αλλά και ένα στέλεχος της αγοράς, ο κ. Ανδρέου, που γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο του ελληνικού επιχειρείν και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες εταιρείες για να επιστρέψουν στην ομαλότητα ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται σε κάθε πτυχή της κρίσης τους εμπειρογνώμονες. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από δύο ειδικούς καθηγητές, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), τον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τρεις υφυπουργούς (Ακης Σκέρτσος, Νίκος Χαρδαλιάς, Θεόδωρος Λιβάνιος) και τέσσερις γενικούς γραμματείς υπουργείων: Αννα Στρατινάκη (Εργασίας), Γιάννης Κωτσιόπουλος (Υπηρεσιών Υγείας), Παναγιώτης Πρεζεράκος (∆ημόσιας Υγείας) και Θανάσης Κοντογεώργης (Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών). Κρίσιμη είναι επίσης η παρουσία του προέδρου του ΕΟ∆Υ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), καθηγητή Μιχάλη Αργυρού, και του υψηλόβαθμου στελέχους της PriceWaterhouseCoopers, Κυριάκου Ανδρέου. Οι δύο τελευταίοι, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά. Ο κ. Αργυρού είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School στη Μεγάλη Βρετανία και τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ ο κ. Ανδρέου είναι ορκωτός λογιστής, εταίρος και μέλος της ομάδας διοίκησης της PWC, στην οποία εργάζεται από το 1995, έχοντας παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Η ομάδα αυτή των «13» (steering committee, όπως την ονομάζουν οι... αγγλοτραφείς του Μαξίμου) συνέρχεται τακτικά μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ επικοινωνεί σε καθημερινή βάση μέσω του γκρουπ που έχουν δημιουργήσει στη γνωστή εφαρμογή What’s App για κινητά τηλέφωνα. Εκεί θέτουν υπόψη των υπόλοιπων μελών διάφορα δεδομένα, όπως για παράδειγμα πρακτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις άλλων χωρών εν μέσω της πανδημίας.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Οι περισσότεροι, βέβαια, εκ των μελών της επιτροπής αυτής ηγούνται άλλων, πιο εξειδικευμένων ομάδων, τα πορίσματα των οποίων μεταφέρουν στην «Task Force» του Μαξίμου. Ο κ. Τσιόδρας, για παράδειγμα, είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων σχετικά με τον νέο κοροναϊό, ενώ ο υποστηρικτικός μηχανισμός του κ. Χαρδαλιά είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που διαθέτει έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό. Ετσι, δημιουργείται μια «πυραμίδα» συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων και σχεδιασμού της συνολικής στρατηγικής.
Την τελική εισήγηση της επιτροπής για τη σταδιακή απελευθέρωση οικονομικών δραστηριοτήτων και το άνοιγμα χώρων μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Ακης Σκέρτσος, ώστε να καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο στον τελικό σχεδιασμό, τον οποίο θα ανακοινώσει με τηλεοπτικό μήνυμα την προσεχή ∆ευτέρα ή, το αργότερο, την Τρίτη. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Π» μέλος της εν λόγω επιτροπής, «οι επιστήμονες εισηγούνται, οι πολιτικοί εξετάζουν τις εισηγήσεις, ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις».
Οι επιτροπές αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, σε πυρετώδεις ρυθμούς μάλιστα, και την επόμενη περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων πέραν βέβαια του «πρωινού καφέ», που είναι ούτως ή άλλως η μόνιμη καθημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Από τη μία πλευρά πρέπει να μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων και, από την άλλη, πρέπει να μελετούν και να επαναξιολογούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και να προτείνουν λύσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά