ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η επόμενη μέρα θα βρει ενισχυμένο το ΕΣΥ - Αυτά είναι τα 13 βήματα του Βασίλη Κικίλια
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα αρχίσει να εφαρμόζει τμηματικά ο Βασίλης Κικίλιας
Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης και αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναμένεται να ξεδιπλώσει τμηματικά το υπουργείο Υγείας, υπό τον Βασίλη Κικίλια, το επόμενο διάστημα, με βάση τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την επέλαση του κύματος του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας.
Τρεις είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους εργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτοί αφορούν την επιχειρησιακή δομή του δημόσιου συστήματος υγείας, την ενίσχυση του μάχιμου υγειονομικού προσωπικού και την πλήρη ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ.
Ο στόχος του κ. Κικίλια είναι τόσο οι προσανατολισμοί του υπουργείου όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας να έχουν προσαρμοστεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της εξάπλωσης του SARSCOV 2 στην Ελλάδα πριν από την έλευση (ενδεχόμενου) δεύτερου κύματος της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί παθολόγοι λοιμώξεων και οι αρμόδιοι επιδημιολόγοι προσδιορίζουν για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Αρχικά θα υπάρξει μια ολόπλευρη και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δομών, των διαδικασιών, των οδηγιών και των εντολών, αλλά και της εφαρμογής όλων των σχετικών μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, κάτι που έχει ζητήσει ο κ. Κικίλιας από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και τους γενικούς γραμματείς Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, και Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτη Πρεζεράκο.
Μετά τη διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη κατεπείγουσας δράσης, μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να έχει ήδη επιτευχθεί η προσαρμογή του συνόλου του εθνικού συστήματος υγείας στις νέες αναγκαιότητες για την αντιμετώπιση του δεύτερου επιδημικού κύματος του SARSCOV2.
ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί ήδη πολύ στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο και καταγράφει όποια σωστή, αλλά και λάθος κίνηση διαπιστώνει. Την ίδια στιγμή, εγκαθιστά μονιμότητα στις συνέργειες μεταξύ της επιτελικής δομής του υπουργείου Υγείας και των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ειδικών εργαστηρίων, η ανταλλαγή δεδομένων με τα οποία έχει ήδη καταστεί αμφίδρομη.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στην ψηφιακή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για την πανδημία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των κρατώνμελών της Ε.Ε., η οποία αποτελεί υλοποίηση της σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει στις 13 Φεβρουαρίου ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της πρώτης έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον νέο κοροναϊό, στις Βρυξέλλες.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, διατήρηση του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων αναφοράς, όπως είναι το νοσοκομείο της Αθήνας «Σωτηρία», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ενώ σε νοσοκομεία αναφοράς θα μετατραπούν ιδρύματα που λειτουργούν σε ήδη επιβαρυμένες από κρούσματα νέου κοροναϊού περιοχές της χώρας μας, όπως στη Λάρισα και την Ξάνθη.
Ολα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι να έχουν αναλάβει δράση για όλη τη νοσηρότητα που εμφανίζει ο πληθυσμός, περιλαμβανομένης, δηλαδή, της λεγόμενης «λοιπής νοσηρότητας». Επίσης στα νοσοκομεία αναφοράς θα έχουν τοποθετηθεί ειδικά σημεία διαλογής για τους προσερχόμενους ασθενείς με ύποπτα για νόσο COVID19 συμπτώματα.
Στις σχετικές εντολές του Βασίλη Κικίλια και στις προτεραιότητες ολό κληρης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκονται επίσης οι διαρκείς παραγγελίες και προμήθειες ιατροτεχνολογικού και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, καθώς και μέσων ατομικής προστασίας για τους μάχιμους υγειονομικούς της χώρας μας.
Εξάλλου, είναι διακηρυγμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα διατεθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, πέρα από τα ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, καθώς προστίθενται ήδη σημαντικά κονδύλια από τις δωρεές του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο σύστημα υγείας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναζητεί ήδη το κατάλληλο σύστημα εναλλαγής (rotation) για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο COVID19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, προκειμένου να δοθούν σε αυτούς οι οφειλόμενες ευκαιρίες για ξεκούραση, ενώ ήδη ετοιμάζεται το σύστημα για την ψυχολογική υποστήριξη των μάχιμων γιατρών και νοσηλευτών.
Εξάλλου, μία από τις πιο επείγουσες εντολές του υπουργού Υγείας είναι η πιστή καταγραφή όλων των ελλείψεων του ΕΣΥ σε αναγκαίους γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου οι νέες προσλήψεις να κατανεμηθούν βάσει των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων και ενόψει του δεύτερου επιδημικού κύματος του SARSCOV2.
Σημειώνεται ότι εντός τριών μηνών προσελήφθησαν περισσότεροι από 3.073 υγειονομικοί, εκ των οποίων 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι υφιστάμενες εγκρίσεις για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις. Επιπλέον, βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο κ. Κικίλιας έχει αποφασίσει να καταστήσει αυτόνομο τον κλάδο των νοσηλευτών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων τους.
Βασικό κεφάλαιο στον σχεδιασμό αναβάθμισης των δομών του ΕΣΥ αποτελούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι και, πάντως, πολύ πριν από την έλευση (ενδεχόμενου) δεύτερου επιδημικού κύματος του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ αναμένεται να έχουν φθάσει τις 1.200, πέρα από εκείνες που λειτουργούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Στόχος, μάλιστα, της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να φτάσει για πρώτη φορά τον σχετικό ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, με τη βοήθεια και των δωρεών από εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως αυτή των κ.κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Αγγελικής Φράγκου και της εταιρείας ΙΟΝ, που ανέλαβαν την κάλυψη όλων των εξόδων για την ανάπτυξη 12 νέων κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ
Την ίδια ώρα, ενεργό παραμένει το μνημόνιο χορηγίας μεταξύ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του υπουργείου Υγείας, που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο, για την κάλυψη όλων των εξόδων με σκοπό την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας των διοικήσεων της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Πειραιώς και Αιγαίου, και την αγορά κλινοσκεπασμάτων για το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Η συμφωνία προβλέπει πλήρη ανακαίνιση και κατασκευή χώρων υγιεινής (τουαλέτες) στους θαλάμους νοσηλείας και στους κοινόχρηστους χώρους όλων των εν λόγω νοσοκομείων συγκεκριμένα την πλήρη ανακαίνιση 2.761 χώρων υγιεινής, αλλά και την κατασκευή 96 νέων χώρων υγιεινής. Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλου του προσωπικού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα ζητούμενα ενός σύγχρονου ψηφιακού ΕΣΥ, ενώ αναμένεται να ενταχθεί στον εν λόγω σχεδιασμό και το σχέδιο για παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ύστερα από καταθέσεις προτάσεων έξυπνων λύσεων, που θα αφορούν τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας συμπίπτει χρονικά με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις περί δεύτερου κύματος νέου κοροναϊού μετά το καλοκαίρι. Σημαντικό γεγονός είναι ότι την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Robert Redfield, μιλώντας στην εφημερίδα «Washington Post» έκανε λόγο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARSCOV2, στα τέλη του έτους, που θα ήταν πιθανότατα πιο θανατηφόρο, καθώς θα συνέπιπτε με την περίοδο της δραστηριότητας της γρίπης.
«Υπάρχει πιθανότητα η επίθεση του ιού στη χώρα μας τον επόμενο χειμώνα να είναι πραγματικά ακόμη πιο δύσκολη από εκείνη που μόλις περάσαμε», υπογράμμισε ο κ. Redfield. Επίσης σημείωσε ότι δύο συμπτωματικά κύματα αναπνευστικής νόσου θα επιβαρύνουν το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο από την τρέχουσα πανδημία, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναπνευστήρων, τεστ διάγνωσης και αντισωμάτων, καθώς και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. Οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν ένα τέτοιο σενάριο λιγότερο πιθανό, είπε ο ίδιος, εμβολιαζόμενοι κατά της γρίπης, ούτως ώστε αυτό να «μπορεί να επιτρέψει να υπάρχει διαθέσιμο νοσοκομειακό κρεβάτι για τη μητέρα ή τη γιαγιά σας, που μπορεί να κολλήσει κοροναϊό».
Σημειώνεται ότι η πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1, το 2009, ακολούθησε παρόμοια τροχιά, με ένα αρχικό κύμα την άνοιξη και στη συνέχεια ένα δεύτερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν ξεσπά, συνήθως, η εποχή της γρίπης στις ΗΠΑ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά
Τρεις είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους εργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτοί αφορούν την επιχειρησιακή δομή του δημόσιου συστήματος υγείας, την ενίσχυση του μάχιμου υγειονομικού προσωπικού και την πλήρη ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ.
Ο στόχος του κ. Κικίλια είναι τόσο οι προσανατολισμοί του υπουργείου όσο και του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας να έχουν προσαρμοστεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της εξάπλωσης του SARSCOV 2 στην Ελλάδα πριν από την έλευση (ενδεχόμενου) δεύτερου κύματος της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί παθολόγοι λοιμώξεων και οι αρμόδιοι επιδημιολόγοι προσδιορίζουν για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Αρχικά θα υπάρξει μια ολόπλευρη και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δομών, των διαδικασιών, των οδηγιών και των εντολών, αλλά και της εφαρμογής όλων των σχετικών μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, κάτι που έχει ζητήσει ο κ. Κικίλιας από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και τους γενικούς γραμματείς Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, και Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτη Πρεζεράκο.
Χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιχειρησιακή ετοιμότητα και θεαματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ οι τρεις άξονες
Μετά τη διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη κατεπείγουσας δράσης, μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να έχει ήδη επιτευχθεί η προσαρμογή του συνόλου του εθνικού συστήματος υγείας στις νέες αναγκαιότητες για την αντιμετώπιση του δεύτερου επιδημικού κύματος του SARSCOV2.
ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί ήδη πολύ στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο και καταγράφει όποια σωστή, αλλά και λάθος κίνηση διαπιστώνει. Την ίδια στιγμή, εγκαθιστά μονιμότητα στις συνέργειες μεταξύ της επιτελικής δομής του υπουργείου Υγείας και των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ειδικών εργαστηρίων, η ανταλλαγή δεδομένων με τα οποία έχει ήδη καταστεί αμφίδρομη.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στην ψηφιακή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για την πανδημία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των κρατώνμελών της Ε.Ε., η οποία αποτελεί υλοποίηση της σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει στις 13 Φεβρουαρίου ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της πρώτης έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον νέο κοροναϊό, στις Βρυξέλλες.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, διατήρηση του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων αναφοράς, όπως είναι το νοσοκομείο της Αθήνας «Σωτηρία», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ενώ σε νοσοκομεία αναφοράς θα μετατραπούν ιδρύματα που λειτουργούν σε ήδη επιβαρυμένες από κρούσματα νέου κοροναϊού περιοχές της χώρας μας, όπως στη Λάρισα και την Ξάνθη.
Ολα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι να έχουν αναλάβει δράση για όλη τη νοσηρότητα που εμφανίζει ο πληθυσμός, περιλαμβανομένης, δηλαδή, της λεγόμενης «λοιπής νοσηρότητας». Επίσης στα νοσοκομεία αναφοράς θα έχουν τοποθετηθεί ειδικά σημεία διαλογής για τους προσερχόμενους ασθενείς με ύποπτα για νόσο COVID19 συμπτώματα.
Στις σχετικές εντολές του Βασίλη Κικίλια και στις προτεραιότητες ολό κληρης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκονται επίσης οι διαρκείς παραγγελίες και προμήθειες ιατροτεχνολογικού και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, καθώς και μέσων ατομικής προστασίας για τους μάχιμους υγειονομικούς της χώρας μας.
Εξάλλου, είναι διακηρυγμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα διατεθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, πέρα από τα ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, καθώς προστίθενται ήδη σημαντικά κονδύλια από τις δωρεές του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο σύστημα υγείας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναζητεί ήδη το κατάλληλο σύστημα εναλλαγής (rotation) για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο COVID19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, προκειμένου να δοθούν σε αυτούς οι οφειλόμενες ευκαιρίες για ξεκούραση, ενώ ήδη ετοιμάζεται το σύστημα για την ψυχολογική υποστήριξη των μάχιμων γιατρών και νοσηλευτών.
Εξάλλου, μία από τις πιο επείγουσες εντολές του υπουργού Υγείας είναι η πιστή καταγραφή όλων των ελλείψεων του ΕΣΥ σε αναγκαίους γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου οι νέες προσλήψεις να κατανεμηθούν βάσει των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων και ενόψει του δεύτερου επιδημικού κύματος του SARSCOV2.
Σημειώνεται ότι εντός τριών μηνών προσελήφθησαν περισσότεροι από 3.073 υγειονομικοί, εκ των οποίων 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι υφιστάμενες εγκρίσεις για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις. Επιπλέον, βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο κ. Κικίλιας έχει αποφασίσει να καταστήσει αυτόνομο τον κλάδο των νοσηλευτών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων τους.
Βασικό κεφάλαιο στον σχεδιασμό αναβάθμισης των δομών του ΕΣΥ αποτελούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι και, πάντως, πολύ πριν από την έλευση (ενδεχόμενου) δεύτερου επιδημικού κύματος του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ αναμένεται να έχουν φθάσει τις 1.200, πέρα από εκείνες που λειτουργούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Στόχος, μάλιστα, της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να φτάσει για πρώτη φορά τον σχετικό ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, με τη βοήθεια και των δωρεών από εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως αυτή των κ.κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Αγγελικής Φράγκου και της εταιρείας ΙΟΝ, που ανέλαβαν την κάλυψη όλων των εξόδων για την ανάπτυξη 12 νέων κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ
Την ίδια ώρα, ενεργό παραμένει το μνημόνιο χορηγίας μεταξύ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του υπουργείου Υγείας, που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο, για την κάλυψη όλων των εξόδων με σκοπό την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας των διοικήσεων της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Πειραιώς και Αιγαίου, και την αγορά κλινοσκεπασμάτων για το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Η συμφωνία προβλέπει πλήρη ανακαίνιση και κατασκευή χώρων υγιεινής (τουαλέτες) στους θαλάμους νοσηλείας και στους κοινόχρηστους χώρους όλων των εν λόγω νοσοκομείων συγκεκριμένα την πλήρη ανακαίνιση 2.761 χώρων υγιεινής, αλλά και την κατασκευή 96 νέων χώρων υγιεινής. Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλου του προσωπικού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα ζητούμενα ενός σύγχρονου ψηφιακού ΕΣΥ, ενώ αναμένεται να ενταχθεί στον εν λόγω σχεδιασμό και το σχέδιο για παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ύστερα από καταθέσεις προτάσεων έξυπνων λύσεων, που θα αφορούν τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Αμερικανικές προειδοποιήσεις για δεύτερο επικίνδυνο κύμα επιδημίας
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας συμπίπτει χρονικά με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις περί δεύτερου κύματος νέου κοροναϊού μετά το καλοκαίρι. Σημαντικό γεγονός είναι ότι την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Robert Redfield, μιλώντας στην εφημερίδα «Washington Post» έκανε λόγο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARSCOV2, στα τέλη του έτους, που θα ήταν πιθανότατα πιο θανατηφόρο, καθώς θα συνέπιπτε με την περίοδο της δραστηριότητας της γρίπης.
«Υπάρχει πιθανότητα η επίθεση του ιού στη χώρα μας τον επόμενο χειμώνα να είναι πραγματικά ακόμη πιο δύσκολη από εκείνη που μόλις περάσαμε», υπογράμμισε ο κ. Redfield. Επίσης σημείωσε ότι δύο συμπτωματικά κύματα αναπνευστικής νόσου θα επιβαρύνουν το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο από την τρέχουσα πανδημία, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναπνευστήρων, τεστ διάγνωσης και αντισωμάτων, καθώς και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. Οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν ένα τέτοιο σενάριο λιγότερο πιθανό, είπε ο ίδιος, εμβολιαζόμενοι κατά της γρίπης, ούτως ώστε αυτό να «μπορεί να επιτρέψει να υπάρχει διαθέσιμο νοσοκομειακό κρεβάτι για τη μητέρα ή τη γιαγιά σας, που μπορεί να κολλήσει κοροναϊό».
Σημειώνεται ότι η πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1, το 2009, ακολούθησε παρόμοια τροχιά, με ένα αρχικό κύμα την άνοιξη και στη συνέχεια ένα δεύτερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν ξεσπά, συνήθως, η εποχή της γρίπης στις ΗΠΑ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά