Την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού παρά το μεγάλο πλήγμα του κοροναϊού, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.
Αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Σκοπός μας είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί. Θα είναι, λοιπόν, ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, λιγότερη αβεβαιότητα».
«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η Κυβέρνηση. Είναι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα «μπούνε μέσα». Θα δουν όμως ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως, αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το χώρο αυτό, για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον Τουρισμό, είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν. Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, Κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος
«Το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και τώρα. Οι συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί tour operators είναι προς την κατεύθυνση να επιλεγούν μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεταξύ αυτών φιγουράρει και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις. Η προβολή της Ακρόπολης και των αρχαιολογικών χώρων από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης παντού στον κόσμο δείχνει ότι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα. Ότι η χώρα μας είναι τουριστικά πολύ σημαντική διεθνώς. Επομένως, όλοι περιμένουν να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ήταν παγκόσμια είδηση. Αυτό μας διαφημίζει επίσης, εμμέσως και μας βοηθά. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό που θα είναι βασικό, για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε για τον Τουρισμό, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο. Αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, τότε ναι θα μας εκπλήξει ευχάριστα ο Τουρισμός», επισήμανε ο κ. Πέτσας.
Για τις διακρατικές συμφωνίες, ανέφερε: «Υπάρχουν επαφές με χώρες της Ευρώπης και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλαίσιο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρκετά συνεκτικό, δίνει περιθώρια να μπορέσουμε να συνεργαστούμε χωρίς κατακερματισμό σε διμερές επίπεδο. Επομένως προσδοκούμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει μία ικανοποιητική λύση, χωρίς διμερείς συμφωνίες».
Όσον αφορά τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες, σημείωσε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες συζητήσεις με αρκετές από αυτές. Έχει γραφτεί πολλές φορές για παράδειγμα για το Ισραήλ, υπάρχουν όμως κι άλλες χώρες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες».
Για τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Θα επιμείνω στη φράση του πρωθυπουργού ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν εφόσον έχουμε μία καθοδική πορεία της πανδημίας. Αυτό περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επομένης, πριν πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Το ενδεχόμενο να μένει το παιδί στο σπίτι, να μην πηγαίνει σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι φυσιολογικό. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή του, στην πνευματική του κατάσταση, στις γνώσεις του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το φυσιολογικό είναι η Πολιτεία να προσπαθεί να ανοίξουν πιο γρήγορα τα σχολεία, εφόσον νιώθει ότι υγειονομικά δεν υπάρχει κίνδυνος. Απομένει να ακούσουμε την τελική εισήγηση των ειδικών».
Για την γαλλογερμανική πρόταση, ανέφερε: «Έχουμε για πρώτη φορά ένα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης, κυρίως με επιχορήγηση και όχι με δανεισμό. Κάτι που ζητά και η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή. Επίσης, έχουμεμετά από δεκαετίες μία σύμπλευση του γαλλο-γερμανικού άξονα, που υπερβαίνει προβληματισμούς που υπήρχαν για τη μεταφορά πόρων, μεταξύ χωρών της Ε.Ε.. Είναι ένα πολύ θετικό μεγάλο βήμα. Πιστεύουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτή η κίνηση γιατί δίνει η Ευρώπη ένα σήμα ότι είμαστε ενωμένοι και θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί τα κοινά προβλήματα με κοινές λύσεις. Η Ελλάδα έχει πληγεί σχετικά λιγότερο από την υγειονομική κρίση, χάρη στην πειθαρχία των Ελλήνων και στα μέτρα που πήραμε γρήγορα. Έχει επίσης μια μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά και μπορεί να χρηματοδοτήσει πολλές δράσεις, προς όφελος της απασχόλησης και του τζίρου των επιχειρήσεων».
«Δεν θα συγκριθεί η υγειονομική κατάσταση για τη στήριξη, αλλά η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ως μία χώρα ευάλωτη σε μία βαθιά ύφεση, γιατί στηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον τουρισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.
Όσον αφορά τις συντάξεις, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν συντάξεις και μισθοί στο Δημόσιο»
«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο στην Κυβέρνηση για μείωση μισθών στο Δημόσιο ούτε φυσικά στις συντάξεις. Αντιθέτως θα στηρίξουμε με τα χρήματα που έχουμε, τους φορολογούμενους για να έχουν μια αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Όλους τους φορολογούμενους, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι άνεργοι, είτε είναι ειδικές κατηγορίες. Τον Σεπτέμβριο η οικονομία θα είναι σε μια φάση, που θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει, θα έχουν συσσωρευτεί όμως κάποιες οφειλές λόγω των παρατάσεων. Αυτές οι οφειλές, δεν θα αφήσουμε να γίνουν χιονοστιβάδα και να πνίξουν την οικονομία όταν πάει να ανακάμψει. Ίσα-ίσα, θα λάβουμε μέτρα ώστε να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου οι πληρωμές. Θα διευκολύνουμε, δηλαδή, τους φορολογούμενους στην αποπληρωμή τους για να μπορέσουμε έτσι σιγά-σιγά όλοι να ξεπεράσουμε την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «Δεν υπάρχει στις σκέψεις του πρωθυπουργού κανένα σενάριο ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για εκλογές».