Μητσοτάκης: Αφήσαμε πίσω τα δύσκολα ο κίνδυνος όμως δεν έχει φύγει-Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές
Την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα, αλλά και την ανησυχία του για τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού κυρίως στη μεσαία τάξη εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για άλλη μια φορά στο ισχυρό σύστημα υγείας που έχει διαμορφωθεί, και είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσει ακόμη κι ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, ενώ υπογράμμισε πως έχει εμπεδωθεί στους πολίτες όχι μόνο ένα αίσθημα ασφαλείας και η νοοτροπία ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν στη ζωή μας και να ακολουθούμε νέους κανόνες.
Αναφερόμενος στο πολιτικό μέρος της συζήτησης και στις πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός μίλησε για ανευθυνότητα για όσους διαρρέουν σενάρια πρόωρων εκλογών τα οποία και διέψευσε ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να γίνουν ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός».
Λελογισμένη χαλάρωση μέτρων
«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας στην συνέντευξη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του star και στη Μάρα Ζαχαρέα.
Ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε να δώσει την συνέντευξη, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακού σταθμοί. Αλλά και την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγη ώρα πριν ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει μόλις 4 νέα κρούσματα και έναν θάνατο στην Ελλάδα.
Δημοτικά σχολεία
Αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πήρε την απόφαση να λειτουργήσουν τα σχολεία αφού πρώτα άκουσε και πήρε τις διαβεβαιώσεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή από τις εισηγήσεις των ειδικών.
Επανέλαβε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Πρόσθεσε δε πως οι ανισότητες εμβαθύνονται με τα κλειστά σχολεία, ενώ υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.
«Προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα σημειώνοντας ότι τις δύσκολες αποφάσεις τις επωμίστηκαν όλοι προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
«Οι πολίτες υπέστησαν ένα οικονομικό κόστος για να διασφαλίσουν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς και κάναμε τη δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Για να λειτουργήσει η οικονομία. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τουρίστες από αντίστοιχες χώρες με ίδια επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ».
«Όσο πιο αποτελεσματικά προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη».
«Πώς πήρα την απόφαση για το lockdown»
«Του χρόνου το Φθινόπωρο θα είμαστε πιο ασφαλείς, ακόμη και εάν επιστρέψει ο κοροναϊός», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. (…) Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown. Εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό». «Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα θα είχαμε σενάριο της Ιταλίας με εκατοντάδες νεκρούς, σε υπερθετικό βαθμό».
«Σώσαμε ζωές, θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα εάν είχαμε αργήσει να πάρουμε τα μέτρα. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», είπε και τόνισε: «Με ανησύχησαν οι εικόνες στις πλατείες και ένας από τους λόγους που επισπεύσαμε το άνοιγμα τις εστίασης είναι να διασκεδάζει ο κόσμος οργανωμένα και όχι ανοργάνωτα».
Προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού
Θα είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι εάν χτυπήσει ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του και επεσήμανε:
«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει θα είναι διαφορετικό. Πλέον έχουμε τα μέτρα ατομικής ευθύνης. Στο πρώτο κύμα δεν τα γνωρίζαμε, δεν γνωρίζαμε τη σημασία χρήσης μάσκας. Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, τόσο στο Σύστημα Υγείας, όσο και σε μέτρα προστασίας. Δεν φτάσαμε καν να αγγίξουμε την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ. Θα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ίσως να έχουμε και εμβόλια. Θα μπορούμε επίσης να παρέμβουμε πιο έξυπνα, χωρίς γενικευμένα lockdown».
«Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων – υγειονομική και μεταναστευτική- που αντιμετωπίσαμε», συνέχισε. Για τον Έβρο τόνισε πως ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις, «σφραγίσαμε τα σύνορα, στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, φέραμε την ηγεσία της Ένωσης στα σύνορα και στείλαμε ένα μήνυμα προς όλους. Έμαθα πώς πρέπει να παίρνει κανείς γρήγορες αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει».
«Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη»
Για το μεγάλο κέρδος της πολιτικής που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μίλησε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας : «Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όταν οι δεσμοί εμπιστοσύνης δοκιμάζονται, δοκιμάζεται και η κοινωνική συνοχή. Για πρώτη φορά δεν άκουσα την ερώτηση “πού είναι το κράτος”. Και κάποιες φορές το κράτος εξέπληξε με την ταχύτητά του. Αυτά υπήρχαν στα σχέδιά μας, απλά πατήσαμε το κουμπί του επιταχυντή», είπε και συνέχισε:
«Δείτε πόσες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας με την αλλαγή εικόνας για την Ελλάδα. Έχουμε πλέον λόγο και στα ευρωπαïκά ζητήματα. Θα γίνει μια πολύ δύσκολη συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο λόγος μας ως χώρα πολύ πιο αξιόπιστη, μετράει περισσότερο. Συμμετέχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα από χώρες όλου του κόσμου, και συζητάμε για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε πιο γρήγορα τις οικονομίες μας κλπ».
«Με φοβίζουν οι επιπτώσεις στην μεσαία τάξη»
«Η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα σε αυτή την κρίση σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις. Η ΕΚΤ βοήθησε τις τράπεζες, συμμετέχουμε στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι δημοσιονομικοί στόχοι πήγαν περίπατο και για φέτος και εκτιμώ και του χρόνου. Το πόσα θα λάβουμε, δεν ξέρω. Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για την ύφεση, (…). Αλλά έχοντας κάνει κάποιες βόλτες στην αγορά, είδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Συζητήσαμε για πολλά δισεκατομμύρια, και θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο ύψους 24 δισ. που είχαμε ανακοινώσει πρόσφατα», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη. Για πρώτη φορά όμως βοηθήσαμε την αγορά, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη βοήθεια στο νοίκι. Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές. Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις. Δεν πρέπει όμως να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών, ανεύθυνη. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις, είμαι ο πρώτος που θα τις συζητήσει με την αντιπολίτευση. (…) Δώσαμε χρήματα, αλλά τα δώσαμε σωστά, όπως είπε και η Κομισιόν».
Είπε επίσης πως η πορεία της ανεργίας θα εξαρτηθεί και από την πορεία τουρισμού. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο τραγική η κατάσταση. Θα έχουμε τουρίστες. Βοηθήσαμε τους ξενοδόχους, ήρθε ώρα να πάρουν το ρίσκο τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
Για τον τουρισμό επεσήμανε ότι Μάρτιο-Απρίλιο είχαμε μηδέν τουρισμό. Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε είπε για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι θα πάμε στην απόλυτη καταστροφή καθώς «δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία για να είναι πιο ευέλικτοι και να μην υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Τι συνέβη στον Έβρο
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την Μ. Ζαχαρέα για το τί συνέβη με τον φράχτη του Εβρο. «Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές. Η κοίτη του Εβρου μετακινείται, υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Εβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Εβρου που ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα. Σε ερώτηση αν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη απάντησε «όχι, όχι».
Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα όσα ακούστηκαν σε εκνευρισμό της Τουρκίας από το χτίσιμο του φράχτη και διεμήνυσε ότι ο φράχτης θα γίνει.