Η βαριά σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Η πολιτική αλλά και οι πρακτικές του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο για όσα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο μύθος λέει πως, αν κάτι ισχυροποίησε τον Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό δεν ήταν άλλο από τις διαγραφές και τον τρόπο που αντιμετώπιζε κατά καιρούς διάφορα, κορυφαία και μη, στελέχη του κόμματός του.

Η σύγκριση του Ανδρέα με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εξοργίζει τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει μελετήσει ενδελεχώς τις κινήσεις του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και πολλές φορές έχει επιχειρήσει να τον μιμηθεί. Εσχάτως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξαναδιαβάζουν την ιστορία του άλλοτε κραταιού κόμματος της Κεντροαριστεράς και θυμούνται ότι ο Α. Παπανδρέου είχε διαγράψει ή είχε απειλήσει με διαγραφή τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θρυλική είναι, για παράδειγμα, η φράση του «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», μέσω της οποίας είχε διαγράψει τον βουλευτή Γιώργο Πέτσο.

Η εικόνα Βαβέλ που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολυφωνία, τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα», τις αντιπαραθέσεις, σε συνδυασμό, βεβαίως, με τις πολύ αρνητικές δημοσκοπήσεις, έχει θορυβήσει πάρα πολύ τον κ. Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες αλλά και από δημοσιογρά φους που είναι κοντά στην Κουμουνδούρου να εγκαταλείψει τη χαλαρή στάση που ακολουθεί και να ενεργοποιήσει κάποιες ανενεργές διατάξεις από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλέον σκληρή είναι αυτή των διαγραφών, έστω και αν η επιλογή αυτή θα είναι κόντρα στην κουλτούρα ανοχής που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόγευση των επιλογών που θα κάνει ο κ. Τσίπρας το προσεχές διάστημα έδωσε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Αυγή». Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, προχώρησε σε «φωτογραφική» αποδοκιμασία μιας σειράς κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΡΦΙΑ»

Η λίστα των έμμεσων προγραφών του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει τον Παύλο Πολάκη, τον ∆ημήτρη Παπαδημούλη και τον Πάνο Σκουρλέτη. Για τους τρεις προαναφερθέντες τα «καρφιά» του πρώην πρωθυπουργού ήταν κάτι παραπάνω από «φωτογραφικά» και μάλιστα πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι πριν από την επίμαχη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας είχε διά ζώσης αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες με μια σειρά από στελέχη. Το «έως εδώ» και το «δεν πάει άλλο» λέγεται ότι κυριάρχησαν στις επικοινωνίες που είχε, με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλες διαφοροποιήσεις, προκλητικές συμπεριφορές ή αλληλοκαρφώματα.
Περισσότερο από όλα έχει ενοχληθεί ο κ. Τσίπρας με τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο θέμα όχι μόνο στα κεντροαρι στερά ακροατήρια και στα μεσαία στρώματα που θέλει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ των στελεχών που συντάσσονται στην Προοδευτική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, τα εκατομμύρια των καταθέσεων και οι αγορές σπιτιών από τον (εκλεγμένο) ευρωβουλευτή ∆ημήτρη Παπαδημούλη έχουν ενεργοποιήσει τα αριστερά ανακλαστικά των υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου του κ. Τσίπρα, καθώς λένε ότι πλήττουν το κόμμα στο ηθικό κομμάτι και δίνουν τροφή για αρνητικά σχόλια στους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα με την περίπτωση του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, καθώς οι δηλώσεις του περί «αυριανισμού» μπορεί να δημιούργησαν εσωτερικό θέμα, ωστόσο βρίσκουν ευήκοα ώτα μεταξύ ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα να σηκώσει το γάντι στις περιπτώσεις των κυρίων Πολάκη και Παπαδημούλη, ενώ με τον κ. Σκουρλέτη λόγω και του ειδικού βάρους που διαθέτει διαφαίνεται ότι θα περιμένει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει σε αντικατάστασή του. Στο πλαίσιο αυτό, ξαναφουντώνει στην Κουμουνδούρου η συζήτηση για την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αυτή την επιλογή το φθινόπωρο, θέλοντας να κάνει μια κίνηση ισχύος αλλά και να καταδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί άλλη εσωστρέφεια ή έμμεση αμφισβήτηση. Έως τότε μένει να δούμε αν οι «κίτρινες κάρτες» που έβγαλε θα μετατραπούν σε «κόκκινες».