ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά 90,1: Με τα 32 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν πληττόμενοι κλάδοι, δημόσια υγεία και πράσινη ανάπτυξη
«Τα 32 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν θα διατεθούν για την ενίσχυση των κλάδων που επλήγησαν από τον κοροναϊό, για την ενίσχυση των υποδομών στη δημόσια υγεία αλλά και την πράσινη ανάπτυξη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς του ελληνικού κράτους και της αγοράς λέγοντας ότι θα γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη τόνισε ότι η Ευρώπη με την απόφαση της για το ταμείο ανάκαμψης «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έδειξε πυγμή και αλληλεγγύη που θα δώσει ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες».
Παράλληλα σημείωσε ότι για την Ελλάδα «έχουμε μια δυσανάλογη για τα επιδημιολογικά δεδομένα ενίσχυση», ενώ ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία «εξασφάλισε να έχει μια θέση ισότιμη, οριακά κυρίαρχη -όπως μέσα- στην ΕΕ».
Επιπρόσθετα ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως «οι πολίτες απαιτούν από το κράτος και την κυβέρνηση ένα υψηλό επίπεδο λογοδοσίας και ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και σεβασμός στα χρήματα που θα εισρεύσουν».
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «το 2021 θα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα».
Αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας, τόνισε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις ενώ σημείωσε ότι μετά από 10ετίες η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη διπλωματική θέση από την Τουρκία».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θέλει ανοιχτούς δίαυλους με την Άγκυρα, και πως όλες οι διαφορές θα λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως «δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο λέγοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το πακέτο στήριξης από την Κομισιόν, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Να θυμηθούμε όλες τις διακυμάνσεις τις οποίες περάσαμε και εν τέλει να βρεθούμε σήμερα σε μια κατάσταση στην οποία να αισθανόμαστε την ασφάλεια και τον ανασασμό της Ευρώπης δίπλα μας σε επίπεδο μεγάλης στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό μολονότι πολλές φορές έχουμε απογοητευτεί από τη στάση της ΕΕ θέλω να πω ότι είναι μια από τις μεγάλες στιγμές όπου πράγματι η Ευρώπη ήρθη στο επίπεδο των περιστάσεων, έδειξε πυγμή, μεγάλη αλληλεγγύη και από εκεί απορρέει και το πολύ μεγάλο όφελος για τα κράτη μέλη, μια οικονομική ένεση η οποία θα δώσει περαιτέρω ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ιδιαίτερα για την Ελλάδα.
«Βεβαίως ακόμα είμαστε στα επίπεδο όπου η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει κάνει την πρότασή της θα πρέπει αυτή να γίνει δεκτή από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, να περάσει δηλαδή την ενωσιακή διαδικασία αλλά νομίζω ότι αυτό θα συμβεί. ιδιαιτέρως για την Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη, δυσανάλογη για τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, ενίσχυση δηλαδή είναι περίπου τριπλάσια της ενίσχυσης που πχ λαμβάνει η Πορτογαλία με αναλογεί έκταση και συμβολή στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η ελληνική πολιτεία εξασφάλισε με την σταθερότητα, με την πυγμή, με την καλύτερη διπλωματία επιτέλους να έχει μια θέση όχι απλά ισότιμη αλλά οριακά κυρίαρχη μέσα στην ΕΕ και για αυτό το λόγο έχουμε αυτή τη μεγάλη εισροή χρημάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ωριμότητα εκ μέρους των πολιτών και η ωριμότητα αυτή εκδηλώνεται με ένα βασικό όχημα που είναι η λογοδοσία. Πλέον οι πολίτες απαιτούν από το κράτος και την κυβέρνηση ένα πολύ υψηλό επίπεδο λογοδοσίας, φάνηκε και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και άρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν και ότι εμείς θα λογοδοτούμε καθημερινά. Εξάλλου τα χρήματα τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα, δηλαδή τα 32 δις σε βάθος χρόνου δεν δίδονται για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι πρακτικές τις οποίες είχαμε δει στο παρελθόν που ήταν λίγο «κουτοπονηριές», τις κουτοπονηριές αυτές πλέον ούτε η Ευρώπη τις ανέχεται και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε πλέον καθόλου να τις παρακολουθήσουμε. Εξάλλου η ΕΕ έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε τους πόρους αυτούς. Πρώτον, θα ενισχυθούν εκείνοι οι οποίοι πλήττονται. Άρα ένα μεγάλο κομμάτι θα διοχετευτεί κατευθείαν σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται. Ένα δεύτερο μεγάλο κομμάτι θα πάει στη δημόσια υγεία για την ενίσχυση των υποδομών, και ένας ακόμα πολύ μεγάλος πυλώνας ο οποίος ετέθη ρητώς, είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Η λογική των επιδομάτων που οδηγεί αυτομάτως σε έναν εξαερισμό όλων των πόρων και κυρίως οδηγεί σε έναν τεράστιο ηθικό κίνδυνο τον οποίο γνωρίσαμε τη δεκαετία του ’80, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε επιδοματικά αντί να παράγουμε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Εμείς θα κάνουμε όλους τους αναγκαίους διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς του ελληνικού κράτους και της αγοράς έτσι ώστε να μπούμε σε μια άλλη φάση που δεν θα είναι μόχλευση της παραγωγής αλλά θα είναι νέα παραγωγή. Θα έχουμε ένα πολύ δυναμικό νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας που ελπίζουμε ότι θα έρθει ήδη πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους. Παθολογίες οι οποίες ανατρέχουν σε δεκαετίες θα πάψουν να υπάρχουν. Υπάρχει ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό , για τις νέες αγορές, για τις νέες δεξιότητες και κυρίως για την αλλαγή του κράτους έτσι ώστε τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή το πρόγραμμα μας για την απορρόφηση των πόρων να καταλάβουν όλοι, και εντός και εκτός, ότι βαδίζουμε στο 2021 με ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρει μια νέα Ελλάδα».
Για τον τουρισμό, ανέφερε: «Αυτό το οποίο σκεφτόμαστε σήμερα είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να στηριχτεί και στην ασφάλεια την οποία θα παρέχουμε στους φιλοξενούμενους μας . Είναι μια τεράστια ευκαιρία το κεφάλαιο το οποίο αποκτήσαμε από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πλέον να μεταφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα αλλά είναι και πολλά άλλα πράγματα όπως είναι η ασφάλεια που μπορούμε να παρέχουμε στον ταξιδιώτη. Υγειονομική ασφάλεια, ασφάλεια δημόσιας τάξης όπως επίσης και η ησυχία πνεύματος με την οποία μπορεί να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα».
Αναφορικά με την κριτική του κ. Τσίπρα, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Στη σφαίρα του ιδεατού οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί, εκείνο το οποίο ισχύει στην πραγματικότητα όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ένα πολύ υψηλό επαγγελματισμό ο οποίος αναγνωρίζεται από τους πάντες. Τον επαγγελματισμό αυτό τον επιδείξαμε και στα κομμάτια της δημόσιας υγείας και στα κομμάτια της δημόσιας οικονομίας. Δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθούμε σε αυτή την αλόγιστη πλειοδοσία. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμαστεί , ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες. Κάθε φορά θα στηρίζουμε τους ευάλωτους χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να θέτουμε τη χώρα σε πρόσθετους κινδύνους. ...Εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, θα στηρίξουμε την αγορά με ότι χρειαστεί, θα δώσουμε ότι είναι απαιτούμενο για να έχουμε μια πλήρη επανεκκίνηση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος, αν δεν έχουμε κάτι εξαιρετικά στραβό το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ μεγάλης ανάπτυξης για την Ελλάδα και θέλω οι έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια και κυρίως να διατηρήσουν το κλίμα αυτοπεποίθησης το οποίο προέκυψε μέσα από όλη αυτή τη κρίση».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε: «Το παρακολουθούμε από κοντά, βρισκόμαστε πάνω από το ζήτημα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας και ιδίως της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας μας και βεβαίως της εθνικής άμυνας. Από την άλλη πλευρά είναι ορισμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το πιο σημαντικό από αυτά είναι το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση διπλωματικής ισχύος απέναντι στην Τουρκία. Και αυτού του τύπου οι σπασμοί τους οποίους βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο επίπεδο των ρηματικών εκφράσεων δηλαδή μιας αναβαθμισμένης πολιτικής ρητορικής η οποία πολλές φορές είναι και εχθροπαθής ή μισαλλόδοξη, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι έχουν χαθεί πολύ σημαντικές διπλωματικές μάχες από την Τουρκία».
«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσανεκτική θέση και σε ένα βαθμό κατανοούμε αυτές τις αντιδράσεις οι οποίες εγείρονται, από την άλλη πλευρά εμείς θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στη βασική μας πειθώ η οποία είναι εφαρμογή πλήρως του διεθνούς δικαίου, ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς διπλωματικής υπεροχής, έτσι ώστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να επιλυθούν οι όποιες διαφορές», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την ενδεχόμενη προσπάθεια από πλευρά Τουρκίας για κλιμάκωση των σχέσεων, ο υπουργός ανέφερε: «Η κλιμάκωση θα βρει απέναντι όχι μόνο την Ελλάδα αλλά θα βρει όλους τους περιφερειακούς μας εταίρους, θα βρει την ΕΕ, θα βρει ακόμα και τους ηγέτες της Ατλαντικής συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απομόνωση εκ μέρους της Τουρκίας, αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει όποια κίνηση κάνει η γείτονα χώρα να λάβει υπόψη αυτή την απομόνωση που θα μπορεί να την οδηγήσει. Άρα δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπάρξει μια τέτοιου τύπου ενέργεια, εμείς είμαστε βεβαίως απολύτως προετοιμασμένοι. Εγώ αντιθέτως βλέπω και ορισμένα σημεία καταλλαγής εκ μέρους της Τουρκίας. Έχουν περιοριστεί εξαιρετικά πολύ και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Όπως έγινε στα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας, της υγείας έτσι θα γίνει και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, με σοβαρότητα και ευθύνη θα σταθούμε απέναντι στην Τουρκία για την υπεράσπιση όλων των κυριαρχικών δικαίων».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτή τη στιγμή στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Όλοι εμείς εκείνο με το οποίο ασχολούμαστε είναι αποκλειστικά και μόνο το να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν έχουμε στο μυαλό μας καθόλου την πολιτική κεφαλαιοποίηση της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. ...το μείγμα της πολιτικής μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Εκλεγήκαμε με ένα πολύ βασικό αξιακό πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με τη βάση του φιλελευθερισμού που είναι η λιγότερη φορολογία, ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αυτή η θα παραμείνει η βασική μας στρατηγική και την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης».
«Βεβαίως οι προκλήσεις θα είναι πολύ περισσότερες, και εμείς είμαστε ανήσυχοι ιδίως για το κομμάτι που έχει να κάνει με την εργασία, δηλαδή με τον κίνδυνο που θα δημιουργηθεί για την ανεργία ιδίως όταν βλέπουμε τα δεδομένα από άλλες χώρες αλλά έχουμε μια βαθύτατη πίστη ότι με το πρόγραμμά μας θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Άρα καμία αλλαγή του πολιτικού μείγματος, θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεν θα κάνουμε παιχνίδια με τους θεσμούς όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Για εμάς το κέδρος από την καλή διαχείριση όσων συνέβησαν στο τελευταίο τετράμηνο δεν είναι η κεφαλαιοποίηση πολιτικών κερδών αλλά είναι μόνο το περίσσευμα εμπιστοσύνης που έχουμε για να προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορα βήματα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε.
Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς του ελληνικού κράτους και της αγοράς λέγοντας ότι θα γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη τόνισε ότι η Ευρώπη με την απόφαση της για το ταμείο ανάκαμψης «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έδειξε πυγμή και αλληλεγγύη που θα δώσει ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες».
Παράλληλα σημείωσε ότι για την Ελλάδα «έχουμε μια δυσανάλογη για τα επιδημιολογικά δεδομένα ενίσχυση», ενώ ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία «εξασφάλισε να έχει μια θέση ισότιμη, οριακά κυρίαρχη -όπως μέσα- στην ΕΕ».
Επιπρόσθετα ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως «οι πολίτες απαιτούν από το κράτος και την κυβέρνηση ένα υψηλό επίπεδο λογοδοσίας και ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και σεβασμός στα χρήματα που θα εισρεύσουν».
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «το 2021 θα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στη χώρα».
Αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας, τόνισε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις ενώ σημείωσε ότι μετά από 10ετίες η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη διπλωματική θέση από την Τουρκία».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θέλει ανοιχτούς δίαυλους με την Άγκυρα, και πως όλες οι διαφορές θα λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως «δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο λέγοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το πακέτο στήριξης από την Κομισιόν, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Να θυμηθούμε όλες τις διακυμάνσεις τις οποίες περάσαμε και εν τέλει να βρεθούμε σήμερα σε μια κατάσταση στην οποία να αισθανόμαστε την ασφάλεια και τον ανασασμό της Ευρώπης δίπλα μας σε επίπεδο μεγάλης στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό μολονότι πολλές φορές έχουμε απογοητευτεί από τη στάση της ΕΕ θέλω να πω ότι είναι μια από τις μεγάλες στιγμές όπου πράγματι η Ευρώπη ήρθη στο επίπεδο των περιστάσεων, έδειξε πυγμή, μεγάλη αλληλεγγύη και από εκεί απορρέει και το πολύ μεγάλο όφελος για τα κράτη μέλη, μια οικονομική ένεση η οποία θα δώσει περαιτέρω ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ιδιαίτερα για την Ελλάδα.
«Βεβαίως ακόμα είμαστε στα επίπεδο όπου η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει κάνει την πρότασή της θα πρέπει αυτή να γίνει δεκτή από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, να περάσει δηλαδή την ενωσιακή διαδικασία αλλά νομίζω ότι αυτό θα συμβεί. ιδιαιτέρως για την Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη, δυσανάλογη για τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, ενίσχυση δηλαδή είναι περίπου τριπλάσια της ενίσχυσης που πχ λαμβάνει η Πορτογαλία με αναλογεί έκταση και συμβολή στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η ελληνική πολιτεία εξασφάλισε με την σταθερότητα, με την πυγμή, με την καλύτερη διπλωματία επιτέλους να έχει μια θέση όχι απλά ισότιμη αλλά οριακά κυρίαρχη μέσα στην ΕΕ και για αυτό το λόγο έχουμε αυτή τη μεγάλη εισροή χρημάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ωριμότητα εκ μέρους των πολιτών και η ωριμότητα αυτή εκδηλώνεται με ένα βασικό όχημα που είναι η λογοδοσία. Πλέον οι πολίτες απαιτούν από το κράτος και την κυβέρνηση ένα πολύ υψηλό επίπεδο λογοδοσίας, φάνηκε και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και άρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν και ότι εμείς θα λογοδοτούμε καθημερινά. Εξάλλου τα χρήματα τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα, δηλαδή τα 32 δις σε βάθος χρόνου δεν δίδονται για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι πρακτικές τις οποίες είχαμε δει στο παρελθόν που ήταν λίγο «κουτοπονηριές», τις κουτοπονηριές αυτές πλέον ούτε η Ευρώπη τις ανέχεται και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε πλέον καθόλου να τις παρακολουθήσουμε. Εξάλλου η ΕΕ έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε τους πόρους αυτούς. Πρώτον, θα ενισχυθούν εκείνοι οι οποίοι πλήττονται. Άρα ένα μεγάλο κομμάτι θα διοχετευτεί κατευθείαν σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται. Ένα δεύτερο μεγάλο κομμάτι θα πάει στη δημόσια υγεία για την ενίσχυση των υποδομών, και ένας ακόμα πολύ μεγάλος πυλώνας ο οποίος ετέθη ρητώς, είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Η λογική των επιδομάτων που οδηγεί αυτομάτως σε έναν εξαερισμό όλων των πόρων και κυρίως οδηγεί σε έναν τεράστιο ηθικό κίνδυνο τον οποίο γνωρίσαμε τη δεκαετία του ’80, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε επιδοματικά αντί να παράγουμε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Εμείς θα κάνουμε όλους τους αναγκαίους διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς του ελληνικού κράτους και της αγοράς έτσι ώστε να μπούμε σε μια άλλη φάση που δεν θα είναι μόχλευση της παραγωγής αλλά θα είναι νέα παραγωγή. Θα έχουμε ένα πολύ δυναμικό νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας που ελπίζουμε ότι θα έρθει ήδη πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους. Παθολογίες οι οποίες ανατρέχουν σε δεκαετίες θα πάψουν να υπάρχουν. Υπάρχει ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό , για τις νέες αγορές, για τις νέες δεξιότητες και κυρίως για την αλλαγή του κράτους έτσι ώστε τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή το πρόγραμμα μας για την απορρόφηση των πόρων να καταλάβουν όλοι, και εντός και εκτός, ότι βαδίζουμε στο 2021 με ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρει μια νέα Ελλάδα».
Για τον τουρισμό, ανέφερε: «Αυτό το οποίο σκεφτόμαστε σήμερα είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να στηριχτεί και στην ασφάλεια την οποία θα παρέχουμε στους φιλοξενούμενους μας . Είναι μια τεράστια ευκαιρία το κεφάλαιο το οποίο αποκτήσαμε από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πλέον να μεταφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα αλλά είναι και πολλά άλλα πράγματα όπως είναι η ασφάλεια που μπορούμε να παρέχουμε στον ταξιδιώτη. Υγειονομική ασφάλεια, ασφάλεια δημόσιας τάξης όπως επίσης και η ησυχία πνεύματος με την οποία μπορεί να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην Ελλάδα».
Αναφορικά με την κριτική του κ. Τσίπρα, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Στη σφαίρα του ιδεατού οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί, εκείνο το οποίο ισχύει στην πραγματικότητα όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ένα πολύ υψηλό επαγγελματισμό ο οποίος αναγνωρίζεται από τους πάντες. Τον επαγγελματισμό αυτό τον επιδείξαμε και στα κομμάτια της δημόσιας υγείας και στα κομμάτια της δημόσιας οικονομίας. Δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθούμε σε αυτή την αλόγιστη πλειοδοσία. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμαστεί , ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ άρα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες. Κάθε φορά θα στηρίζουμε τους ευάλωτους χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να θέτουμε τη χώρα σε πρόσθετους κινδύνους. ...Εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, θα στηρίξουμε την αγορά με ότι χρειαστεί, θα δώσουμε ότι είναι απαιτούμενο για να έχουμε μια πλήρη επανεκκίνηση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος, αν δεν έχουμε κάτι εξαιρετικά στραβό το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ μεγάλης ανάπτυξης για την Ελλάδα και θέλω οι έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια και κυρίως να διατηρήσουν το κλίμα αυτοπεποίθησης το οποίο προέκυψε μέσα από όλη αυτή τη κρίση».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε: «Το παρακολουθούμε από κοντά, βρισκόμαστε πάνω από το ζήτημα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας και ιδίως της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας μας και βεβαίως της εθνικής άμυνας. Από την άλλη πλευρά είναι ορισμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το πιο σημαντικό από αυτά είναι το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση διπλωματικής ισχύος απέναντι στην Τουρκία. Και αυτού του τύπου οι σπασμοί τους οποίους βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο επίπεδο των ρηματικών εκφράσεων δηλαδή μιας αναβαθμισμένης πολιτικής ρητορικής η οποία πολλές φορές είναι και εχθροπαθής ή μισαλλόδοξη, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι έχουν χαθεί πολύ σημαντικές διπλωματικές μάχες από την Τουρκία».
«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσανεκτική θέση και σε ένα βαθμό κατανοούμε αυτές τις αντιδράσεις οι οποίες εγείρονται, από την άλλη πλευρά εμείς θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στη βασική μας πειθώ η οποία είναι εφαρμογή πλήρως του διεθνούς δικαίου, ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς διπλωματικής υπεροχής, έτσι ώστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να επιλυθούν οι όποιες διαφορές», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την ενδεχόμενη προσπάθεια από πλευρά Τουρκίας για κλιμάκωση των σχέσεων, ο υπουργός ανέφερε: «Η κλιμάκωση θα βρει απέναντι όχι μόνο την Ελλάδα αλλά θα βρει όλους τους περιφερειακούς μας εταίρους, θα βρει την ΕΕ, θα βρει ακόμα και τους ηγέτες της Ατλαντικής συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απομόνωση εκ μέρους της Τουρκίας, αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει όποια κίνηση κάνει η γείτονα χώρα να λάβει υπόψη αυτή την απομόνωση που θα μπορεί να την οδηγήσει. Άρα δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπάρξει μια τέτοιου τύπου ενέργεια, εμείς είμαστε βεβαίως απολύτως προετοιμασμένοι. Εγώ αντιθέτως βλέπω και ορισμένα σημεία καταλλαγής εκ μέρους της Τουρκίας. Έχουν περιοριστεί εξαιρετικά πολύ και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Όπως έγινε στα επίπεδα της οικονομίας, της κοινωνίας, της υγείας έτσι θα γίνει και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, με σοβαρότητα και ευθύνη θα σταθούμε απέναντι στην Τουρκία για την υπεράσπιση όλων των κυριαρχικών δικαίων».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτή τη στιγμή στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Όλοι εμείς εκείνο με το οποίο ασχολούμαστε είναι αποκλειστικά και μόνο το να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν έχουμε στο μυαλό μας καθόλου την πολιτική κεφαλαιοποίηση της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. ...το μείγμα της πολιτικής μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Εκλεγήκαμε με ένα πολύ βασικό αξιακό πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με τη βάση του φιλελευθερισμού που είναι η λιγότερη φορολογία, ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αυτή η θα παραμείνει η βασική μας στρατηγική και την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης».
«Βεβαίως οι προκλήσεις θα είναι πολύ περισσότερες, και εμείς είμαστε ανήσυχοι ιδίως για το κομμάτι που έχει να κάνει με την εργασία, δηλαδή με τον κίνδυνο που θα δημιουργηθεί για την ανεργία ιδίως όταν βλέπουμε τα δεδομένα από άλλες χώρες αλλά έχουμε μια βαθύτατη πίστη ότι με το πρόγραμμά μας θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Άρα καμία αλλαγή του πολιτικού μείγματος, θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεν θα κάνουμε παιχνίδια με τους θεσμούς όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Για εμάς το κέδρος από την καλή διαχείριση όσων συνέβησαν στο τελευταίο τετράμηνο δεν είναι η κεφαλαιοποίηση πολιτικών κερδών αλλά είναι μόνο το περίσσευμα εμπιστοσύνης που έχουμε για να προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορα βήματα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε.