ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Στρατηγική πολιτική της Τουρκίας η αναβίωση μιας οθωμανικής αυτοκρατορίας
«Στρατηγική πολιτική της Τουρκίας είναι η αναβίωση μιας οθωμανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να χτίσει τις κατάλληλες συμμαχίες».
Ακόμη δήλωσε πως «εάν εμφανιστεί γεωτρύπανο, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα σύνορα της».
Παράλληλα ανέφερε πως «η Τουρκία έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα στον Έβρο» κάτι για το οποίο – όπως είπε- «η γείτονα δεν είναι συνηθισμένη».
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να μπει στη συζήτηση η βιομηχανία τροφίμων και τα παρασκευαστήρια της χώρας».
Για την προανακριτική και την επέκταση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέφερε ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κινείται στη γραμμή όσο αναξιόπιστη ήταν η πρώτη καταγγελία τόσο αναξιόπιστη είναι και η δεύτερη».
«Όλα κρίνονται από τα αρμόδια όργανα», τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή δήλωσε πως «η γενική απόκρουση από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να υπερασπιστεί κάποιος τον εαυτό του».
«Πρέπει ο καθένας να απαντά στα ερωτήματα που τίθενται», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Δεν αποκλείω το να εγγράφεται μια στρατηγική της έντασης στα προεκλογικά σχέδια ή στα εκλογικά σχέδια που μπορεί να ακολουθεί ο Ερντογάν και προφανώς όλα αυτά έχουν και ένα εσωτερικό ακροατήριο αλλά δεν κάνει να το υποτιμάμε αυτό γιατί βλέπουμε ότι εδώ υπάρχει μια στρατηγική είτε υπάρχει εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία είτε δεν υπάρχουν. Η στρατηγική της Τουρκία ακολουθείται με έναν πολύ συγκεκριμένο και συνεπή τρόπο, υπάρχει μια θεαματική αλλαγή και μετακίνηση στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί και η ελληνική εξωτερική πολιτική. Η μετακίνηση είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο προσέγγισης της Δύσης και της ΕΕ, δεν ενδιαφέρει πια την Τουρκία αυτό και της μετατροπής της σε ένα είδος μιας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση περιφερειακών πολιτικών σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία περιλαμβάνει τα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβάνει το χώρο το δικό μας, του Αιγαίου, περιλαμβάνει το χώρο της Μέσης Ανατολής και το χώρο της Ευρασίας».
«Σε αυτό το χώρο φιλοδοξεί η Τουρκία να παίξει ρόλο ηγεμονικό. Αυτό είναι το οποίο αναδιατάσσει την ταυτότητά της και αυτό είναι που μας εμπλέκει, για και λεω να μη το διαβάζουμε στενά δεν είναι κάτι το οποίο πχ θα περάσει αν λύσει ο Ερντογάν τα δημοσκοπικά του προβλήματα. Μπορεί να οξύνεται εξαιτίας των δημοσκοπικών του προβλημάτων αλλά είναι κάτι το οποίο είναι εδώ και θα παραμείνει. Είναι κεντρική στρατηγική άρα και η στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά τα δεδομένα και εκεί θέλει μεγάλη και σπουδαία δράση, επίμονη και συστηματική προκειμένου να χτιστούνε συμμαχίες. Δεν είναι ούτε το πιο εύκολο ούτε το πιο αυτονόητο και πρέπει κανείς να ψάξει βαθιά και πολύ και σε ιστορικό βάθος και σε επίπεδο γεωπολιτικών συσχετισμών προκειμένου να μπορέσει να χτίσει τις κατάλληλες συμμαχίες απέναντι σε αυτό το οποίο μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια κίνηση της Τουρκίας στην οποία η Ελλάδα δεν θα έχει και πάρα πολλές επιλογές. Δηλαδή αν εμφανιστεί ένα γεωτρύπανο το οποίο θα αρχίσει να κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχουν επιλογές, θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και την κυριαρχία μας. Δεν υπάρχουν επιλογές εδώ δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ηττήθηκε η πολιτικής της Τουρκίας στον Έβρο θεαματικά το προηγούμενο διάστημα και επομένως έχει υποστεί ο Ερντογάν μια πρώτη ήττα. Δεν έχει συνηθίσει σε αυτά ο Ερντογάν. Για πρώτη φορά η Τουρκία έχει υποστεί μια σοβαρότατη διπλωματική ήττα, μια ήττα στην εξωτερικής της πολιτική στον Έβρο καθώς αποπειράθηκε να εργαλειοποιήσει το θέμα των μεταναστών και στην πραγματικότητα ηττήθηκε κατά κράτος χάρη στη σθεναρή αντιμετώπιση που είχε η κυβέρνηση αυτή, με ευθύνη και επιλογή πρωτίστως και κυρίως του Κ.Μητσοτάκη. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σαφές και να είναι σαφές προς όλους ότι θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο κονδύλια από την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα, ανέφερε: «Υπάρχει ένα ευρύτερο αίτημα από την πλευρά των υπουργών Γεωργίας ολόκληρης της ΕΕ το οποίο λεει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο και δείχνει ότι πηγαίνουμε πια προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως ενδεχομένως θα υπάρξει αν όχι σταθεροποιημένη ίσως και αυξημένη χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι λίγο πρόωρο να το πούμε αυτό, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί. Φαίνεται ότι και η Ευρώπη κατανοεί τον σημαντικό ρόλο που είχε ο πρωτογενής τομέας σε μια τέτοια κρίση».
«Αν αυτά τα ποσά χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε και να στηρίξουμε την παραγωγή μας, προκειμένου να βάλουμε στο κέντρο βεβαίως τον πρωτογενή τομέα αλλά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, θα πω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη βιομηχανία μας, θα πρέπει να δούμε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. ...θα πρέπει να βάλουμε στη συζήτηση και τις βιομηχανίες τροφίμων, να βάλουμε στη συζήτηση και τα συσκευαστήρια μας, να βάλουμε στη συζήτηση και τη μεταποίηση των τροφίμων και όχι μόνο αυτά γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό να αποτελέσει μια ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης και να μην διολισθήσουμε πάλι σε λογικές , σε αυτές που θέλει να μας πάει η Αριστερά, που είναι επιδοματικές πολιτικές οι οποίες καλά ακούγονται αφού μοιράζουν λεφτά σε όλο τον κόσμο αλλά εντέλει μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία δεν έχει μείνει τίποτα και έχουμε γυρίσει ξανά στα καθ’ ημάς. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναδούμε όλο τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε παραγωγικά», δήλωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την προανακριτική επιτροπή και τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο υπουργός υπογράμμισε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρεται σε κάποιους ισχυρισμούς που έκανε ο κ. Μιωνής και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ταύτιση. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση. Φαντάζομαι ότι το επιχείρημα του κ Παπαγγελόπουλου πηγαίνει ως εξής ότι εφόσον δεν ήταν αξιόπιστες οι καταγγελίες του κ.Μιωνή στο πρόσωπό μου άρα δεν είναι αξιόπιστες οι καταγγελίες του κ.Μιωνή ως προς το πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου. Εγώ επειδή είμαι δικηγόρος και είμαι υπερασπιστής έχω μεγάλο σεβασμό στα επιχειρήματα των κατηγορουμένων και θεωρώ ότι πρέπει να κρίνονται από τα αρμόδια όργανα».
«Οι κατηγορούμενοι υπό μια έννοια είναι ιερά πρόσωπα της ποινικής διαδικασίας, μπορούν να λένε ότι θέλουν, μπορούν να πουν ότι τους αρέσει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αυτή είναι η βασική αρχή του δικονομικού μας συστήματος. Αυτό όμως το οποίο λεει ο κ. Μιωνής για τον κ.Παπαγγελόπουλο τώρα είναι κάτι διαφορετικό, αναφέρεται σε συναντήσεις, αναφέρεται σε ποσά, αναφέρεται σε στιχομυθίες, αναφέρεται σε συμφωνητικά όλα αυτά δεν είχανε καμία σχέση με αυτά τα οποία πολιτικά ισχυριζόταν ο κ. Μιωνής για μένα. Ο κ. Μιωνής ισχυριζότανε ότι πολιτικά εγώ είχα ένα μένος εναντίον του, δεν είχε όμως να προσκομίσει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, και για αυτό ουσιαστικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί τελείωσαν», πρόσθεσε.
«Αυτό όμως το οποίο προσκομίζει για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι δηλαδή ότι κάνει μια γενική περιγραφή ο κ. Μιωνής. Ο κ. Μινωής έρχεται και λεει «την τάδε του μηνός ήμουνα στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκα με αυτόν και με αυτόν. Είπαμε αυτά. Μετά έγινε αυτό. Ξανασυναντήθηκα και είπαμε άλλα και εν συνεχεία έγινε ένα συμφωνητικό από το οποίο πήγαζαν υποχρεώσεις για τα μέρη». Άρα η γενική απαξίωση δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος, κατά τη γνώμη μου , εγώ δεν μπορώ να συμβουλέψω τον κ.Παπαγγελόπουλο τι θα κάνει υπερασπιστικά για τον εαυτό του ας κάνει ότι νομίζει και ότι είναι πιο συμφέρον για αυτόν, αλλά κανονικά εδώ πρέπει κανείς να απαντά στα συγκεκριμένα», σημείωσε.
«Δηλαδή αυτό το οποίο ισχυρίζεται ο κ. Μιωνής είναι αληθές ή ψευδές; Έγινε αυτή η συνάντηση ή δεν έγινε; Ειπώθηκαν αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο κ. Μιωνής ότι ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν; Αυτό το συμφωνητικό το οποίο επικαλείται ο κ. Μιωνής καταρτίστηκε ή δεν καταρτίστηκε; Αυτά που διαλαμβαίνουν μέσα ποιο είναι το νόημα τους ας δώσει μια ερμηνεία ο κ. Παπαγγελόπουλος για αυτά που διαλαμβάνει το συμφωνητικό μέσα. Όταν καποιος καταθέτει κάτι συγκεκριμένο και καταμηνύει κάτι συγκεκριμένο δεν έχει νόημα να το αποκρούεις με γενικές αναφορές ή προσπαθώντας να πείσει ότι είναι αναξιόπιστος γιατί εν τέλει δεν έχει και σημασία. Εκείνο που έχει σημασία ειναι αυτά τα οποία λεει εν προκείμενο είναι αλήθεια ή όχι; Εγώ σας λεω ότι κάποιος ο οποίος δεν είναι αξιόπιστος και έρχεται και καταγγέλλει συγκεκριμένα πράγματα όμως αυτά που καταγγέλλει είναι αληθή; Επ’ αυτών πρέπει κανείς να τοποθετηθεί και μετά να συζητήσουμε για τους χαρακτήρες, οι χαρακτήρες είναι μια δεύτερη συζήτηση στο ποινικό. Στο ποινικό εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, το πρώτο και βασικό είναι να δούμε τα γεγονότα», εξήγησε.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να χτίσει τις κατάλληλες συμμαχίες».
Ακόμη δήλωσε πως «εάν εμφανιστεί γεωτρύπανο, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα σύνορα της».
Παράλληλα ανέφερε πως «η Τουρκία έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα στον Έβρο» κάτι για το οποίο – όπως είπε- «η γείτονα δεν είναι συνηθισμένη».
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να μπει στη συζήτηση η βιομηχανία τροφίμων και τα παρασκευαστήρια της χώρας».
Για την προανακριτική και την επέκταση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέφερε ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κινείται στη γραμμή όσο αναξιόπιστη ήταν η πρώτη καταγγελία τόσο αναξιόπιστη είναι και η δεύτερη».
«Όλα κρίνονται από τα αρμόδια όργανα», τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή δήλωσε πως «η γενική απόκρουση από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να υπερασπιστεί κάποιος τον εαυτό του».
«Πρέπει ο καθένας να απαντά στα ερωτήματα που τίθενται», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Δεν αποκλείω το να εγγράφεται μια στρατηγική της έντασης στα προεκλογικά σχέδια ή στα εκλογικά σχέδια που μπορεί να ακολουθεί ο Ερντογάν και προφανώς όλα αυτά έχουν και ένα εσωτερικό ακροατήριο αλλά δεν κάνει να το υποτιμάμε αυτό γιατί βλέπουμε ότι εδώ υπάρχει μια στρατηγική είτε υπάρχει εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία είτε δεν υπάρχουν. Η στρατηγική της Τουρκία ακολουθείται με έναν πολύ συγκεκριμένο και συνεπή τρόπο, υπάρχει μια θεαματική αλλαγή και μετακίνηση στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί και η ελληνική εξωτερική πολιτική. Η μετακίνηση είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο προσέγγισης της Δύσης και της ΕΕ, δεν ενδιαφέρει πια την Τουρκία αυτό και της μετατροπής της σε ένα είδος μιας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση περιφερειακών πολιτικών σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία περιλαμβάνει τα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβάνει το χώρο το δικό μας, του Αιγαίου, περιλαμβάνει το χώρο της Μέσης Ανατολής και το χώρο της Ευρασίας».
«Σε αυτό το χώρο φιλοδοξεί η Τουρκία να παίξει ρόλο ηγεμονικό. Αυτό είναι το οποίο αναδιατάσσει την ταυτότητά της και αυτό είναι που μας εμπλέκει, για και λεω να μη το διαβάζουμε στενά δεν είναι κάτι το οποίο πχ θα περάσει αν λύσει ο Ερντογάν τα δημοσκοπικά του προβλήματα. Μπορεί να οξύνεται εξαιτίας των δημοσκοπικών του προβλημάτων αλλά είναι κάτι το οποίο είναι εδώ και θα παραμείνει. Είναι κεντρική στρατηγική άρα και η στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά τα δεδομένα και εκεί θέλει μεγάλη και σπουδαία δράση, επίμονη και συστηματική προκειμένου να χτιστούνε συμμαχίες. Δεν είναι ούτε το πιο εύκολο ούτε το πιο αυτονόητο και πρέπει κανείς να ψάξει βαθιά και πολύ και σε ιστορικό βάθος και σε επίπεδο γεωπολιτικών συσχετισμών προκειμένου να μπορέσει να χτίσει τις κατάλληλες συμμαχίες απέναντι σε αυτό το οποίο μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια κίνηση της Τουρκίας στην οποία η Ελλάδα δεν θα έχει και πάρα πολλές επιλογές. Δηλαδή αν εμφανιστεί ένα γεωτρύπανο το οποίο θα αρχίσει να κάνει γεωτρήσεις δεν υπάρχουν επιλογές, θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και την κυριαρχία μας. Δεν υπάρχουν επιλογές εδώ δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ηττήθηκε η πολιτικής της Τουρκίας στον Έβρο θεαματικά το προηγούμενο διάστημα και επομένως έχει υποστεί ο Ερντογάν μια πρώτη ήττα. Δεν έχει συνηθίσει σε αυτά ο Ερντογάν. Για πρώτη φορά η Τουρκία έχει υποστεί μια σοβαρότατη διπλωματική ήττα, μια ήττα στην εξωτερικής της πολιτική στον Έβρο καθώς αποπειράθηκε να εργαλειοποιήσει το θέμα των μεταναστών και στην πραγματικότητα ηττήθηκε κατά κράτος χάρη στη σθεναρή αντιμετώπιση που είχε η κυβέρνηση αυτή, με ευθύνη και επιλογή πρωτίστως και κυρίως του Κ.Μητσοτάκη. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σαφές και να είναι σαφές προς όλους ότι θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο κονδύλια από την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα, ανέφερε: «Υπάρχει ένα ευρύτερο αίτημα από την πλευρά των υπουργών Γεωργίας ολόκληρης της ΕΕ το οποίο λεει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο και δείχνει ότι πηγαίνουμε πια προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως ενδεχομένως θα υπάρξει αν όχι σταθεροποιημένη ίσως και αυξημένη χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι λίγο πρόωρο να το πούμε αυτό, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί. Φαίνεται ότι και η Ευρώπη κατανοεί τον σημαντικό ρόλο που είχε ο πρωτογενής τομέας σε μια τέτοια κρίση».
«Αν αυτά τα ποσά χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε και να στηρίξουμε την παραγωγή μας, προκειμένου να βάλουμε στο κέντρο βεβαίως τον πρωτογενή τομέα αλλά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, θα πω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη βιομηχανία μας, θα πρέπει να δούμε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. ...θα πρέπει να βάλουμε στη συζήτηση και τις βιομηχανίες τροφίμων, να βάλουμε στη συζήτηση και τα συσκευαστήρια μας, να βάλουμε στη συζήτηση και τη μεταποίηση των τροφίμων και όχι μόνο αυτά γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό να αποτελέσει μια ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης και να μην διολισθήσουμε πάλι σε λογικές , σε αυτές που θέλει να μας πάει η Αριστερά, που είναι επιδοματικές πολιτικές οι οποίες καλά ακούγονται αφού μοιράζουν λεφτά σε όλο τον κόσμο αλλά εντέλει μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία δεν έχει μείνει τίποτα και έχουμε γυρίσει ξανά στα καθ’ ημάς. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναδούμε όλο τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε παραγωγικά», δήλωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την προανακριτική επιτροπή και τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο υπουργός υπογράμμισε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρεται σε κάποιους ισχυρισμούς που έκανε ο κ. Μιωνής και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ταύτιση. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση. Φαντάζομαι ότι το επιχείρημα του κ Παπαγγελόπουλου πηγαίνει ως εξής ότι εφόσον δεν ήταν αξιόπιστες οι καταγγελίες του κ.Μιωνή στο πρόσωπό μου άρα δεν είναι αξιόπιστες οι καταγγελίες του κ.Μιωνή ως προς το πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου. Εγώ επειδή είμαι δικηγόρος και είμαι υπερασπιστής έχω μεγάλο σεβασμό στα επιχειρήματα των κατηγορουμένων και θεωρώ ότι πρέπει να κρίνονται από τα αρμόδια όργανα».
«Οι κατηγορούμενοι υπό μια έννοια είναι ιερά πρόσωπα της ποινικής διαδικασίας, μπορούν να λένε ότι θέλουν, μπορούν να πουν ότι τους αρέσει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αυτή είναι η βασική αρχή του δικονομικού μας συστήματος. Αυτό όμως το οποίο λεει ο κ. Μιωνής για τον κ.Παπαγγελόπουλο τώρα είναι κάτι διαφορετικό, αναφέρεται σε συναντήσεις, αναφέρεται σε ποσά, αναφέρεται σε στιχομυθίες, αναφέρεται σε συμφωνητικά όλα αυτά δεν είχανε καμία σχέση με αυτά τα οποία πολιτικά ισχυριζόταν ο κ. Μιωνής για μένα. Ο κ. Μιωνής ισχυριζότανε ότι πολιτικά εγώ είχα ένα μένος εναντίον του, δεν είχε όμως να προσκομίσει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, και για αυτό ουσιαστικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί τελείωσαν», πρόσθεσε.
«Αυτό όμως το οποίο προσκομίζει για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι δηλαδή ότι κάνει μια γενική περιγραφή ο κ. Μιωνής. Ο κ. Μινωής έρχεται και λεει «την τάδε του μηνός ήμουνα στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκα με αυτόν και με αυτόν. Είπαμε αυτά. Μετά έγινε αυτό. Ξανασυναντήθηκα και είπαμε άλλα και εν συνεχεία έγινε ένα συμφωνητικό από το οποίο πήγαζαν υποχρεώσεις για τα μέρη». Άρα η γενική απαξίωση δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος, κατά τη γνώμη μου , εγώ δεν μπορώ να συμβουλέψω τον κ.Παπαγγελόπουλο τι θα κάνει υπερασπιστικά για τον εαυτό του ας κάνει ότι νομίζει και ότι είναι πιο συμφέρον για αυτόν, αλλά κανονικά εδώ πρέπει κανείς να απαντά στα συγκεκριμένα», σημείωσε.
«Δηλαδή αυτό το οποίο ισχυρίζεται ο κ. Μιωνής είναι αληθές ή ψευδές; Έγινε αυτή η συνάντηση ή δεν έγινε; Ειπώθηκαν αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο κ. Μιωνής ότι ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν; Αυτό το συμφωνητικό το οποίο επικαλείται ο κ. Μιωνής καταρτίστηκε ή δεν καταρτίστηκε; Αυτά που διαλαμβαίνουν μέσα ποιο είναι το νόημα τους ας δώσει μια ερμηνεία ο κ. Παπαγγελόπουλος για αυτά που διαλαμβάνει το συμφωνητικό μέσα. Όταν καποιος καταθέτει κάτι συγκεκριμένο και καταμηνύει κάτι συγκεκριμένο δεν έχει νόημα να το αποκρούεις με γενικές αναφορές ή προσπαθώντας να πείσει ότι είναι αναξιόπιστος γιατί εν τέλει δεν έχει και σημασία. Εκείνο που έχει σημασία ειναι αυτά τα οποία λεει εν προκείμενο είναι αλήθεια ή όχι; Εγώ σας λεω ότι κάποιος ο οποίος δεν είναι αξιόπιστος και έρχεται και καταγγέλλει συγκεκριμένα πράγματα όμως αυτά που καταγγέλλει είναι αληθή; Επ’ αυτών πρέπει κανείς να τοποθετηθεί και μετά να συζητήσουμε για τους χαρακτήρες, οι χαρακτήρες είναι μια δεύτερη συζήτηση στο ποινικό. Στο ποινικό εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, το πρώτο και βασικό είναι να δούμε τα γεγονότα», εξήγησε.