Σε διπλωματική αντεπίθεση απέναντι στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων προχωρά η Αθήνα, η οποία το τελευταίο διάστημα στέλνει μηνύματα ισχύος στη γειτονική χώρα.
Η Τουρκία σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να «γκριζάρει» περιοχές, έχει προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Ελλάδα έχοντας στο πλευρό της τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ απέναντι στο νέο κύμα των τουρκικών προκλήσεων, προετοιμάζει εδώ και καιρό τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο.
Η αρχή γίνεται αύριο, Τρίτη, καθώς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ιταλό ομολόγο του Λουίτζι Ντι Μάιο, όπου στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθεί και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ οι δύο πλευρές θα μιλήσουν για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο επιχειρώντας να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία στη διεθνή σκακιέρα και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας.
Η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «πατάει γκάζι» για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο.
Με τις συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η ελληνική διπλωματία επιθυμεί να μπουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Παράλληλα η Αθήνα προχωρά και σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στον ΟΗΕ, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Δένδιας – Ντι Μάιο πριν από λίγες ημέρες, ένα τηλεφώνημα που είχε στόχο να εξομαλύνει και τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιταλία η δημοσιοποίηση της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, και δεν την περιελάμβανε, προκαλώντας αντιδράσεις, υπονομεύοντας εμμέσως και τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Στο Τελ Αβίβ ο Μητσοτάκης
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας επιστολή στον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Ισραήλ.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου ενώ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η επίσκεψη και οι επαφές που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου οι τουρκικές προκλήσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο.