«Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, αισιόδοξη και για τις δύο χώρες που ομολογουμένως έχουν καλλιεργηθεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας πολλά χρόνια τώρα», δήλωσε αναφορικά με την υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Συγκεκριμένα για τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι είναι μία «προσπάθεια προσέγγισης, συνεργασίας η οποία ενισχύθηκε την περίοδο της καραντίνας και όσων είχαν συμβεί στη γείτονα χώρα. Είναι ένα ειδικό θέμα το οποίο μας χαροποιεί όλους και καλό είναι να συνεχιστεί αυτό και με τους άλλους γείτονες εφόσον είναι εφικτό, και αναφέρομαι φυσικά στην Τουρκία που εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα και τόσο αισιόδοξα όπως συμβαίνει σήμερα με την Ιταλία».
Αναφορικά με το αθλητικό μητρώο, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Ο υπουργός Αθλητισμού, όχι μόνο εγώ αλλά και οι προηγούμενοι, δεν ξέρουμε τι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε μονάχα τι έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεν γνωρίζουμε πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε και ποιες έχουν οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα σωματεία, οι ιδιώτες. δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία».
«Ομολογουμένως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ή τη βάση της αθλητικής πυραμίδας αλλά δεν ξέρουμε πόσα σωματεία έχουμε σε κάθε άθλημα. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι προπονητές. Όποιος δηλώσει χωρίς κανένα έλεγχο και κυρίως μονάχα με ένα μερικό έλεγχο που γίνεται από πλευράς ομοσπονδιών και όχι όλων. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι ερασιτέχνες αθλητές. ξέρουμε μονάχα ότι έχουμε 48 αθλητικές ομοσπονδίες εκ των οποίων οι 27 είναι ολυμπιακές . Αυτό δεν αρκεί όμως δηλαδή αυτή τη στιγμή καλούμαι να πάρω αποφάσεις για κάτι το οποίο δεν γνωρίζω τι είναι . Άρα το σύνθημά μας είναι «διαφάνεια και νοικοκύρεμα παντού» και έτσι ξεκινήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Βάλαμε κριτήρια τα όποια τα επικοινωνήσαμε σε όλες τις ομοσπονδίες και βάσει αυτών κατανείμαμε την τακτική οικονομική ενίσχυση των 48 ομοσπονδιών στη χώρα μας περίπου 17,5 εκ. ευρω. Το πρόγραμμα αυτό το ονομάσαμε «Χίλων», το παρουσιάσαμε πολύ νωρίτερα σε όλες τις ομοσπονδίες και βέβαια ήταν ένα πάγιο αίτημα που κανένας δεν το είχε τολμήσει, εμείς το τολμήσαμε. Το κάναμε και το εφαρμόσαμε. Ακούμε από κάποιες ελάχιστες ομοσπονδίες γκρίνια ότι ‘’κόψαμε περισσότερο ή λιγότερο’’, μα αφού αυτά είναι τα κριτήρια τι να κάναμε! Ναι μεν θέλουμε κριτήρια αλλά μη μας πειράξετε; Δεν γίνεται αυτό, ή θα έχουμε κριτήρια και διαφάνεια ή θα λέμε το συνεχίζουμε όπως έχει το πράγμα και ο κάθε υπουργός ανάλογα το πόσο συμπαθής ή αντιπαθής είναι ο πρόεδρος ή η κάθε διοίκηση μιας ομοσπονδίας θα μοιράζονται τα λεφτά», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Είπαμε όχι, θέλουμε διαφάνεια και νοικοκύρεμα. Δεύτερον βάλαμε μπροστά και φέραμε κοντά, ζεστάναμε την ολυμπιακή οικογένεια, τους αθλητές τους κορυφαίους που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή έχουν διακριθεί σε διεθνές ευρωπαϊκό επίπεδο φτιάχνοντας το ‘’ζεις αθλητικά’’ μια δράση η οποία ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν και αγκαλιάστηκε πολύ γρήγορα και ει9δικά την περίοδο της καραντίνας. Ζεστάναμε δηλαδή και δέσαμε όλο αυτό που λέγεται αθλητική οικογένεια το οποίο είχε χαθεί μέσα στην ένταση, στην τοξικότητα, τη σύγκρουση και τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε: «Είναι σε εξέλιξη το μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων. Δηλαδή η καταγραφή με κάποιες προϋποθέσεις και με κάποια συγκεκριμένα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από κάθε άθλημα. Αυτή η διαδικασία δεν θα σταματήσει, είναι διαρκής. Το μητρώο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, σε γονείς, σε αθλητές, σε χορηγούς, στην αυτοδιοίκηση, στον κάθε ενδιαφερόμενο να ξέρε ποια σωματεία ερασιτεχνικά δραστηριοποιούνται και είναι νόμιμα. Είναι καταγεγραμμένα και βεβαίως η πολιτεία θα αναλάβει να βοηθήσει έμμεσα ή άμεσα τα σωματεία αυτά ειδικά με όσα έχουν συμβεί την περίοδο του κοροναϊού αλλά και γενικότερα να μπορεί ο κάθε ένας να γνωρίζει ποια σωματεία έχουν την ειδική αυτή αναγνώριση, λειτουργούν νόμιμα και να μπορεί να εμπιστευτεί τα παιδιά του. Αυτό είναι σε εξέλιξη και έχουμε περίπου 5 χιλιάδες προεγγραφές».
Αναφορικά με τον «Πέλοπα», ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και εξήγησε ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα «που συνεργαζόμενοι με την ΚΕΔΕ έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει θα καταγράψουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις».
«Δικαίως να έχουν άλλους οι δήμοι και άλλους οι περιφέρειες αλλά το θέμα είναι ξέρουμε πόσες είναι, ξέρουμε τι αθλήματα φιλοξενούν; Ξέρουμε σε τι αδειοδοτική φάση βρίσκονται; Ξέρουμε πόσο γερασμένες ή πόσο φρέσκες είναι; Ξέρουμε τι κόσμο εξυπηρετούν και αν χρειάζονται στον διπλανό δήμο να κάνουμε ένα αντίστοιχο πχ. κοστοβόρο κολυμβητήριο. Όλα αυτά δεν υπάρχουν οπότε τώρα με τον «Πέλοπα» με την πλατφόρμα αυτή θα είναι γεγονός σε ελάχιστες ημέρες και εβδομάδες», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο υφυπουργός τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο όπου7 θα περιγράφει πλέον τη διαδικασία εκλογής των νέων διοικήσεων των Ομοσπονδιών που προβλέπεται να γίνουν το Φθινόπωρο με βάση τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία θα έχουν καταγραφεί στο μητρώο».
«Έχουμε δύο επιλογές πια ή να είμαστε μια από τα ίδια και βεβαίως να ακολουθήσουμε την πεπατημένη να πούμε ότι και εμείς κάναμε μια προσπάθεια αλλά δεν μας βγήκε. Ξέρουμε ότι υπάρχει ένταση, ξέρουμε ότι δημιουργούνται πεδία αντίδρασης αλλά πρέπει να κάνουμε πράγματα, η κοινωνία περιμένει από εμάς άρα η εξυγίανση και η διοικητική των αθλητικών ομοσπονδιών, η ανανέωση του αθλητικού οικοδομήματος είναι υποχρέωσή μας και άλλα αυτά συν τα δύο μητρώα που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια δηλαδή το μητρώο προπονητών και το μητρώο αθλητών θεωρούμε ότι σαν σύνολο θα είναι μια πραγματική ανανέωση στην αθλητική δομή της χώρας μας που βεβαίως όλα αυτά θα έχουν ένα αντίκτυπο και στην ποιότητα και στο σχεδιασμό και στην αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας είτε ως κράτος είτε ως Ευρώπη διότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας και περιμένουμε μετά από αίτημά μας στη σύνοδο που είχαμε με τους υπουργούς Αθλητισμού της Ευρώπης μέχρι τέλος Αυγούστου να έχουμε και μια ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ήταν ένα αίτημά μας και αυτό αγκαλιάστηκε από την αρμόδια επίτροπο. Αλλά αν δεν στηρίξουμε το σπίτι μας αλλά με επιχειρήματα και κυρίως με νοικοκυροσύνη και διαφάνεια μη περιμένουμε από κάποιους τρίτους, τέταρτους θεούς να έρθουν να μας μοιράσουν λεφτά», επισήμανε ο ίδιος.
«Τα όποια χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να κατανεμηθούν σωστά και να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας σε σοβαρά οργανωμένα, νοικοκυρεμένα αθλητικά σωματεία, παράγοντες διοικήσεις, ομοσπονδίες που πραγματικά θα ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του αθλήματος, για διεκδικήσεις πολλών ευρωπαϊκών διεθνών διοργανώσεων και όχι για παραγοντισμούς και για την ενίσχυση», διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης.