Η επιστημονική διπλωματία και η πρωτοβουλία του προξενείου της Βοστώνης να σταθεί δίπλα στις δράσεις του Hellenic Innovation Network (Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας) αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της εκπομπής «10» στην ΕΡΤ1, με τον Φάνη Παπαθανασίου και τη Νικόλ Λειβαδάρη, στην οποία φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιουνίου.
Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ακόμα στη συζήτηση ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, ο Διευθυντής Πληροφορικής του MIT MED Μιχάλης Μπλέτσας, ο συνιδρυτής του MIT Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο καθηγητής γονιδιωματικής ιατρικής στο ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης και η επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Μαρίνα Χατζοπούλου.
«Όλα άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν επισκέφθηκα, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τη Βοστώνη και άκουσα την πρωτοβουλία του Έλληνα Γενικού Προξένου για τη θέσπιση του θεσμού της Επιστημονικής Διπλωματίας στη βάση προτύπων άλλων χωρών, όπως η Ελβετία» ανέφερε ο κος Φραγκογιάννης, σημειώνοντας ότι την ιδέα αγκάλιασαν άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσφέροντας τη στήριξη τους στην ενσωμάτωση του θεσμού στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του Υπουργείου. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται δημιουργία θέσης επιστήμονα διπλωματικού ακόλουθου, αρχικά από τη Βοστώνη και στην πορεία σε άλλες πρεσβείες και προξενεία.
Περιγράφοντας την πρωτοβουλία για τον νέο αυτό θεσμό, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, αναφέρθηκε στην ισχυρή ελληνική παροικία επιστημόνων που εργάζονται σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ και εξήρε την πρόθεση τους να προσφέρουν μέσα από τα επιστημονικά τους ερευνητικά αντικείμενα πρακτικές εφαρμογές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα. Κοινό σημείο αναφοράς τους το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας και η διάθεση των μελών του να συνδεθούν με το ιδιαίτερα υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα.
Ο κος Ευθυμίου σημείωσε ακόμα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο νέος θεσμός να στηρίξει το σύστημα μεταφοράς τεχνογνωσίας από την έρευνα στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι κράτη όπως το Ισραήλ κατάφεραν μεγάλες αλλαγές στο ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον της χώρας υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες για την κλιματική αλλαγή.
«Εστιάζουμε να βοηθήσουμε ελληνικές εταιρείες να έρθουν στις ΗΠΑ και να αναζητήσουν πεδίο δραστηριότητας» ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής Πληροφορικής του MIT MED Μιχάλης Μπλέτσας, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πτυχή στην οποία ο θεσμός της επιστημονικής διπλωματίας θα μπορούσε να δώσει διεξόδους.
Τόνισε ακόμα ο επικεφαλής πληροφορικής του ΜΙΤ ότι ενώ υπάρχει καλό επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η ελληνική ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση περαιτέρω σε διαφορετικούς τομείς. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον κλάδο της πληροφορικής που αποτελεί πλέον το βασικό στοιχείο κάθε τομέα, ακόμα και της βιοτεχνολογίας, σημειώνοντας ότι «όλα είναι κώδικας πια».
Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και το σχεδιασμό που κάνει για να πετύχει αυτά που ανέφεραν οι κ.κ. Ευθυμίου και Μπλέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ίδρυση θερμοκοιτίδων νέων ιδεών αλλά και διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν. «Δημιουργούμε χώρο φιλοξενίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και διασφαλίζουμε από την οικονομική κοινότητα πόρους για την παροχή χρηματοδότησης τους, αλλά και επιτάχυνσης της ανάπτυξης των επιτυχημένων ιδεών στο εξωτερικό».
Από την πλευρά της, η επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Μαρίνα Χατζοπούλου τόνισε τη σημασία αυτής της γέφυρας που δημιουργήθηκε μεταξύ Βοστώνης και Ελλάδας για τη σύνδεση των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων με το προηγμένο οικοσύστημα της Βοστώνης.
Οι Έλληνες υστερούν στην εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας, εκτίμησε, εκφράζοντας την άποψη ότι «είναι μνημειώδης αλλαγή για την Ελλάδα να έχει ένα πρωθυπουργό που υπήρξε διαχειριστής επιχειρηματικών κεφαλαίων διότι κατανοεί τη σπουδαιότητα της επιχειρηματικότητας για την οικονομία και τις κοινωνικο-οικονομικές ευκαιρίες». Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισαν τη σημασία της καθοδήγησης, του μέντορα, ανθρώπων δηλαδή που έχουν την εμπειρογνωμοσύνη και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τον χρόνο τους, όπως όλοι οι έγκριτοι Έλληνες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας.
«Η Πολιτεία είναι δίπλα μας» είπε ο κ. Ευθυμίου αναφέροντας ότι από την πλευρά του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας έχουν υποβληθεί κάποιες προτάσεις στο ΥΠΕΞ που έχουν δρομολογηθεί, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πέντε μεγάλες εκδηλώσεις στη Βοστώνη με χορηγίες χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η δράση συστηματοποιείται πλέον.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής γονιδιωματικής ιατρικής στο ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης που αναφέρθηκε στα νέα μοντέλα εργασίας και συνεργασίας που επέβαλε στις ερευνητικές μονάδες η καραντίνα το κορονοϊού, σημειώνοντας ότι και σε επίπεδο χρηματοδότησης των ερευνών επιλέγονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε προγράμματα του ΜΙΤ με τη διευκόλυνση να εργάζονται από τη χώρα τους και να αμείβονται σε αυτή από οικονομικά σχήματα που αναπτύσσουν τα πανεπιστήμια. Αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορονοϊού, σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και τρέφει την ελπίδα ότι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.