Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος, που τον κάλεσαν να πάρει θέση εάν συμφωνεί ή όχι με παράνομες τηλεφωνικές καταγραφές, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας εξαπέλυσε πυρά και κατά του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, επικρίνοντάς τον για τον τρόπο με τον οποίο νομιμοποίησε το 2015 τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία και απέσυρε τη σχετική διάταξη το 2019.
«Σε ποια ηθική στέκεται η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία, το 2015, όταν ξεκίνησε η θητεία της, και να αποσύρει τη σχετική διάταξη όταν ολοκλήρωσε τη θητεία της το 2019;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Με αφορμή αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράσει την άποψή του για το αν τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα ανήκουν στην δικαιοδοσία του και τι πρέπει να κάνει, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «στις 24/12/2015, ο τότε αναπληρωτής υπουργός καταθέτει μια τροπολογία με την οποία νομιμοποιεί τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα, και «ω του θαύματος» τον Ιούνιο του 2019, ο ίδιος υπουργός αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία».
«Πως τυχαίνει αυτό το πράγμα να συνδυάζεται με τον χρόνο που ξεκινά μια κυβέρνηση τη θητεία της και να καταλήγει με το χρόνο που ολοκληρώνει η ίδια κυβέρνηση τη θητεία της; Που στέκεται η ηθική;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Όταν ξεκινάμε τη θητεία μας, τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά είναι καλά για να τα χρησιμοποιούμε, (αλλά) όταν τελειώνουμε τη θητεία μας δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε; Σε ποια ηθική στέκεται αυτό; Δικαιολογήστε το», κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσιάρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν θα μπει στη λογική να κρίνει τις δικονομικές διαδικασίες: «Κάποιοι άλλοι προδίκαζαν και εκ των προτέρων προανήγγειλαν αποφάσεις, δημιουργούσαν δεδομένα και γενικότερο κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε επίσης τους βουλευτές, ή όλοι μαζί να κάνουμε το γενναίο βήμα και να αφήσουμε πίσω μια πρακτική που λειτούργησε αρνητικά στη δικαιοσύνη, «ή εάν θέλετε να γυρίσουμε πίσω, μπορούμε να το κάνουμε με άλλους όρους και εντελώς διαφορετικές πρακτικές».