Μητσοτάκης: Έως το τέλος της εβδομάδας το πόρισμα Πισσαρίδη για το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας
Την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία έχει ανατεθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έως το τέλος της εβδομάδας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός έως τις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Επιτροπή Πισαρίδη
Όπως είναι γνωστό η Επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.
Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).
Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, κι άλλοι ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας.
Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.
Συνολικά, η Επιτροπή θα συνδυάζει για το έργο της την εμπειρία από διεθνείς πρακτικές για ανάπτυξη με τα ειδικότερα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που εξέρχεται από βαθιά δεκαετή κρίση, ώστε να προταθεί σχέδιο που θα μεγιστοποιεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία.
Απολογισμός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την οποία και ενημέρωσε για τα τρέχοντα ζητήματα, έναν χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου που ανέδειξε την κυβέρνηση της ΝΔ και εστίασε τόσο στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, όσο και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Δίνοντας απολογιστικό χαρακτήρα στη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν «ένας πολύ πυκνός χρόνος στον οποίο από τη μια ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις υλοποιώντας ένα τολμηρό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κι από την άλλη προφανώς έπρεπε να διαχειριστούμε μια σειρά από κρίσεις με πιο σημαντική την υγειονομική πρόκληση του κορονοϊού στην οποία όπως έχουμε συζητήσει πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης».
«Νομίζω ότι η όποια επιτυχία της κυβέρνησης ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ώστε να μπούμε στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής μας με μεγαλύτερη δυναμική εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης -το γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι σημαντικές- με πρώτη έμφαση πάντα στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων ειδικά των ασθενέστερων συμπολιτών μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την άλλη εβδομάδα εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα οριστικοποιήσουμε το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών», προσθέτοντας πως «θα είναι κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα έναν μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε μια κατεύθυνση όπου θα υιοθετήσουμε πολιτικές ψηφιακές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πολιτικές που θα στηρίξουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του εργατικού μας δυναμικού».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι βιώνουμε περίοδο προσαρμογής στη νέα φάση της επιδημίας, ενώ η κατάσταση γύρω μας δεν έχει ελεγχθεί. «Υπάρχουν προβλήματα αλλά ας είμαστε βέβαια αισιόδοξοι για την προσπάθεια που γίνεται. Αλλά παρόλ’ αυτά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι μετέωροι γιατί είναι βέβαιο ότι δεν μπορούσαν τα πράγματα να λειτουργήσουν όπως ελπίζαμε πριν από την πανδημία».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη, αυτήν την ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πια φάση, κυρίως για την οικονομία και σημείωσε ότι ευελπιστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής «να κλείσει το θέμα με το πακέτο ανάκαμψης».