Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης , ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, διευκρινίσεις για τη στάση του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι ο κ. Μπορέλ, με τη χαλαρή στάση του απέναντι στις αβάσιμες κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εναντίον των τριών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας, δίνει άφεση αμαρτιών στην κυβέρνηση Ερντογάν. Και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκει έδαφος να προκαλεί, να εκβιάζει και να αυθαιρετεί σε σημείο που να θέλει ακόμα και την Αγιά Σοφιά να μετατρέψει σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ευρωομάδας και του Επικεφαλής της και Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Όλοι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου χωρίς να τους καταπατά, όπως προκλητικά κάνει τελευταία. Αλλιώς, ο διάλογος αυτός δεν έχει νόημα, γιατί αυτή η χαλαρή συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία δίνει χώρο στον Ερντογάν να προκαλεί, να εκβιάζει και να αυθαιρετεί. Μέχρι και την Αγιά Σοφιά, το παγκόσμιο αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας θέλει να μετατρέψει σε τζαμί. Μας προκαλεί, διότι αυτό δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση, είναι χτύπημα στον πολιτισμό μας, είναι χτύπημα στον χριστιανισμό και για εμάς τους Έλληνες χτύπημα στην καρδιά μας.

Και γι’ αυτό, κ. Μπορέλ, εξεπλάγημεν από τις εικόνες που είδε όλος ο πλανήτης στο πλαίσιο της επίσκεψής σας στην Τουρκία. Αφού αρνήθηκε να σας συναντήσει ο Ερντογάν, ταπεινώνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσωπό σας, όπως είχε κάνει και στη συνέντευξή τύπου με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς από όπου έφυγε επιδεικτικά, ακούγατε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να υβρίζει τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ίδια την Ένωση χωρίς να έχετε την ανάλογη αντίδραση. Με τη στάση σας, ήταν σαν να δίνετε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία. Και εκ των υστέρων, αρκεστήκατε να δηλώσετε ότι το θέμα είναι διμερές και όχι Ευρωπαϊκό. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν συνάδει με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών και αναρωτιέμαι εάν ενημερώσατε την τουρκική κυβέρνηση γι’ αυτά».