, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «οι τοπικές κοινωνίες είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει χρηματοδοτήσει με 50 εκατομμύρια ευρώ το υπουργείο Μετανάστευσης για να στηρίξει είτε με ανταποδοτικά τέλη, είτε με την ενίσχυση έργων υποδομής, τα οποία απαιτούνται για την στήριξη των κοινωνιών». Στη Χίο, όπως είπε, μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί 1,1 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα των νησιών. «Στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, πλέον υπάρχει ένας τελικός σχεδιασμός σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα έργα στη Σάμο, ήδη, εκτελούνται. Τα άλλα νησιά ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, για να τελειώσουν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021. Έχουμε βάλει προτεραιότητα μαζί με το δήμο Ανατολικής Σάμου να κλείσουμε την ανοικτή δομή που είναι μέσα στη πόλη του Βαθέος και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα», εξήγησε.
«Το θέμα της Χίου», συνέχισε, «παραμένει ανοικτό. Αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός και με την αποσυμφόρηση που έχει ήδη γίνει θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη κλείσει την ΒΙΑΛ μέσα στο καλοκαίρι του 2020». «Οι πολίτες της Χίου θα βλέπουν σε μερικούς μήνες πώς λύθηκε το πρόβλημα στα άλλα νησιά και πώς το πρόβλημα παραμένει έντονο στο νησί μας. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι οι επιλογές που έχουν γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση οδηγούν τη Χίο να σηκώνει ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος της κρίσης από όσο θα μπορούσε και θα έπρεπε», πρόσθεσε.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε τέλος ότι οι δύο βασικοί στόχοι για τους επόμενους έξι μήνες είναι η ενίσχυση των επιστροφών και η ασφάλεια στις δομές. «Κρίσιμη, βέβαια, για την επίτευξη του στόχου των επιστροφών είναι η ύπαρξη κατάλληλων χώρων προετοιμασίας και κατά περίπτωση κράτησης αυτών που πρέπει να επιστραφούν, κάτι που αυτή τη στιγμή στο βόρειο Αιγαίο υπάρχει μόνο στη Μυτιλήνη».