ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι στενές σχέσεις Καλογρίτσα με Τσίπρα - Παππά και το γεύμα σε ταβέρνα
Οι σχέσεις του Χρ. Καλογρίτσα
με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την οικογένειά του, τον Νίκο Παππά και άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς, όπως τον Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον Πάνο Καμμένο (με τους οποίους ήταν και κουμπάροι), δεν ήταν άγνωστες. Τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για ένα γραφείο στη Λεωφόρο Συγγρού ιδιοκτησίας Καλογρίτσα που στέγαζε από κοινού δύο υπουργούς είχαν ανάψει φωτιές. Ο αστικός μύθος, μάλιστα, λέει ότι η ανακαίνιση και η επίπλωση άγγιξαν τις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Χρήστος Καλογρίτσας ήδη από το 2014 ελεγχόταν από το ΚΕΦΟΜΕΠ και οι λογαριασμοί των εταιρειών αλλά και η ακίνητη περιουσία του είχαν παγώσει. Είναι λοιπόν κοινή λογική ότι αυτό ήταν γνωστό και στο Μαξίμου. Όπως αναφέρουν πηγές του ΚΕΦΟΜΕΠ που είχαν γνώση των συγκεκριμένων ελέγχων εκείνης της περιόδου, ήδη από τις αρχές του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν προσπάθειες από αξιωματούχους του Μαξίμου αυτός ο σκόπελος να ξεπεραστεί, και μάλιστα υπήρχαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις γι’ αυτό. Υψηλόβαθμοι διευθυντές της φορολογικής Αρχής με τους οποίους μίλησαν τα «Π» αναφέρουν ότι έγιναν και συγκεκριμένα ραντεβού για να βρεθεί λύση. Άρα, τεκμαίρεται εύκολα ότι ο Καλογρίτσας είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής στο Μαξίμου πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχει σε κανέναν διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο εκείνων των ημερών επιμένουν ότι παρ’ όλα αυτά ο Καλογρίτσας καλείται στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Ν. Παππά, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη Τσίπρα και παίρνει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα βρεθούν και ότι είναι κεντρική απόφαση να δημιουργηθεί ένα κομματικό κανάλι. Το κρίσιμο πλέον είναι να βρεθούν τα λεφτά, ωστόσο οι ωτακουστές στους διαδρόμους του Μαξίμου διαπιστώνουν ότι στην παρέα του Μαξίμου επικρατεί η λογική: «Κυβέρνηση είμαστε, τα λεφτά θα τα βρούμε». Τότε στην εξίσωση μπαίνει -κατά δήλωσή του και με βάση την κατάθεσή του- ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, πρώην ιδιοκτήτης της ασφαλιστικής εταιρείας Astra και άνθρωπος που ανήκε στον στενό κύκλο συνεργατών του τότε συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου, και του κουμπάρου του, Χρ. Καλογρίτσα. Όπως είχε αποκαλύψει σε ουδέτερο χρόνο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. που είχε στενές σχέσεις με τον Νίκο Παππά, μαζί με έναν δικηγόρο, που στο παρελθόν είχε περάσει από τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, πηγαίνουν μια πρόταση στο Μέγαρο Μαξίμου που λέει ότι μια ξένη πολυεθνική εταιρεία-κολοσσός ενδιαφέρεται να τοποθετήσει κεφάλαια για να επενδύσει στις τηλεοπτικές άδειες.
Το μόνο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να εμφανιστούν και ζητούν έναν Έλληνα εκπρόσωπο που θα ασχοληθεί. Πράγματι, το Μαξίμου τούς παραπέμπει στον κ. Καλογρίτσα. Όπως εξάλλου παραδέχεται ανοικτά και ο ίδιος ο κ. Τόμπρας, οι Λιβανέζοι Χούρι (CCC) ήθελαν να κάνουν μια τηλεοπτική επένδυση στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο επιθυμούσε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, χωρίς όμως να έχει τα χρήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, επρόκειτο για επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Χούρι θα έβαζαν μπροστά 25 εκατ. και άλλα 25 εκατ. ο Έλληνας επιχειρηματίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της, εκείνη την περίοδο στη CCC είχε εγκατασταθεί το Σ∆ΟΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το... ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το πολιτικό πρόσωπο που βρέθηκε πολύ κοντά τη συγκεκριμένη περίοδο στον τότε υπουργό, μία από τις αρχικές συναντήσεις έγινε μεταξύ του Ν. Παππά και του Σάμερ Χούρι, όπου και συμφωνήθηκε το ποσοστό να είναι 51% ο Καλογρίτσας και 49% οι Λιβανέζοι.
Την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου 2016, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε στη Νέα Σμύρνη εκδήλωση για τη διαπλοκή και τον ρόλο των ΜΜΕ, λίγες ημέρες πριν κατατεθούν οι φάκελοι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στο πάνελ των ομιλητών βρισκόταν ο Νίκος Παππάς και στο πλευρό του ο Κώστας Αρβανίτης, τότε διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥ-ΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο project, επικεφαλής τέθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης με μια ομάδα 15-20 ατόμων για περίπου ένα εξάμηνο, προκειμένου να προετοιμάσουν το πρόγραμμα και το budget του καναλιού. Τελικά, αντί για 50 εκατομμύρια, αποφασίστηκε ότι για το στήσιμο του καναλιού θα έπρεπε να δαπανηθούν 70 εκατομμύρια ευρώ.
Στιγμιότυπο από ένα γεύμα του κ. Καλογρίτσα με τον Δημήτρη Τσίπρα, αδελφό του τότε πρωθυπουργού, που είχε λάβει χώρα μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2017, στην ψαροταβέρνα «Κόλλιας».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν όσοι είχαν γνώση της υπόθεσης, όταν έγινε γνωστό ότι το project θα άγγιζε τα 70 εκατομμύρια ευρώ, έγινε και νέα συνάντηση με τους Λιβανέζους, οι οποίοι, όμως, επέμειναν στην αρχική τοποθέτηση για συμμετοχή τους με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τότε έπεσε η ιδέα από πλευράς τους να συμμετέχουν στο 30% του καναλιού, επενδύοντας τελικά 21 εκατομμύρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε ένα μικρό Al Jazeera». Ο Καλογρίτσας φέρεται να ενημέρωσε το Μαξίμου για την πρόταση των Λιβανέζων, καθώς και για το γεγονός ότι θα χρειάζονταν άλλα 49 εκατομμύρια. Η απάντηση που πήρε ήταν: «Χρήστο, προχωράμε κανονικά. Τα λεφτά θα βρεθούν».
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, στις 29 Ιουνίου 2016 η Τράπεζα Αττικής εγκρίνει δάνειο 15 εκατομμυρίων στις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, «Τοξότης» και «Νίκη». Μετά τη λήψη του δανείου, ιδρύεται η «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε., με σκοπό την εξασφάλιση μιας τηλεοπτικής άδειας, με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτούσε ο Νόμος Παππά. Στις 29/8/2016, μία ημέρα πριν από την ημερομηνία του διαγωνισμού, στον λογαριασμό της «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε. στην Τράπεζα Αττικής φθάνει το έμβασμα των 3 εκατ. ευρώ από τη CCEP, θυγατρική της CCC, ως προκαταβολή για την υποτιθέμενη συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή ενός mall στην περιοχή Αλ Ζαχίτ των Εμιράτων.
Μεταφερόμαστε στο βράδυ της παραμονής, όταν οι συμμετέχοντες θα κλειστούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού. Οι ίδιες πηγές που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του project αναφέρουν ότι στο σπίτι του Κώστα Αρβανίτη -σημερινού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- γίνεται ραντεβού με τη συμμετοχή Τσίπρα, Παππά και Καλογρίτσα (δείτε ρεπορτάζ στη σελίδα 40 «Secret», στη στήλη «Πολιτικός καφές») για να αποφασιστεί το ύψος του τιμήματος που θα «χτυπήσει» την επομένη ο Ιωάννης Καλογρίτσας στον διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι Παππάς και Καλογρίτσας διαφωνούν, καθώς ο πρώτος ποντάρει σε μια τιμή όχι πάνω από 21-23 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος μιλάει για 50 εκατ. Ο Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που γνώριζαν τη συνάντηση, ζητά από τους δύο άνδρες να αποχωρήσουν και να επανέλθουν με κοινή πρόταση. Η άποψη Καλογρίτσα, που έχει εμπειρία από διαγωνισμούς ως εργολάβος, περνάει, και το τίμημα συμφωνείται. Πράγματι, την επόμενη ημέρα ο Ιωάννης Καλογρίτσας ανακηρύσσεται ανάδοχος με τίμημα 52.600.000 ευρώ. Οι πανηγυρισμοί, όμως, δεν θα κρατήσουν πολύ, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης οι Λιβανέζοι ανακοινώνουν ότι αποσύρονται από το project.
Όπως αναφέρει ο κ. Τόμπρας στην κατάθεσή του, το «ναυάγιο» της συμφωνίας των δύο πλευρών οφείλεται στις «πολιτικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης και στο ότι η οικογένεια των Λιβανέζων επιχειρηματιών, τρομοκρατηθείσα από την αρνητική δημοσιότητα, εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση». Είναι η περίοδος που τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Καλογρίτσα και τα περίφημα «βοσκοτόπια» είναι πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Πλέον γίνεται σαφές ότι τα 18 εκατομμύρια (συν τα 3 εκατ. της προκαταβολής) που θα έβαζαν οι Λιβανέζοι δεν υπάρχουν και ο κίνδυνος να τιναχθεί το project στον αέρα είναι πλέον ορατός.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός με τη δημοσιότητα Καλογρίτσα. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες πρέπει να βρεθεί η πρώτη δόση για την προκαταβολή και, βέβαια, τα υπόλοιπα χρήματα, για να οργανωθεί το κανάλι.
Όπως τονίζουν με νόημα όσοι είχαν εικόνα για τα τεκταινόμενα εκείνη την περίοδο, στην εξίσωση μπαίνει ένα γνωστό πρόσωπο του Ν. Παππά, το οποίο μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Πρόκειται για τον γνωστό Κύπριο δικηγόρο των off shore, Αρτέμη Αρτεμίου, με τον οποίο γίνεται συνάντηση παρουσία Παππά και Kαλογρίτσα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα e-mails μεταξύ του Φουάντ Χούρι, εκ μέρους της οικογένειας της CCC, και του Χρ. Καλογρίτσα γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει τουλάχιστον έναν λογαριασμό στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται και ο Κύπριος δικηγόρος. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο Αρτεμίου ισχυρίζεται πως έπειτα από ένα ταξίδι στην Ελβετία θα μπορέσει να βρει τα χρήματα. Ο θησαυρός στη συνέχεια αποδεικνύεται άνθρακες.
Την περίοδο εκείνη, ο Νίκος Παππάς ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη μαζί με τον πρώην εκδότη της εφημερίδας «Το Χωνί», Γ. Χριστοφορίδη, ο οποίος με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου συνοδεύει τον υπουργό στην περιπλάνησή του πέραν του Ατλαντικού για την... εξεύρεση επενδυτών. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο δημοσιογράφος Θάνος ∆ημάδης, μαζί είναι και ο Μ. Πετσίτης, γνωστό πρόσωπο στην παρέα Παππά-Αρτεμίου. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο Παππάς βρίσκεται μερικές ημέρες νωρίτερα εκεί, για να υποδεχθεί τον Αλ. Τσίπρα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στην αποστολή στις ΗΠΑ, ο Χρ. Καλογρίτσας τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα για να του εκφράσει τον προβληματισμό του για το ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και, κυρίως, για να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον ρόλο του Αρτεμίου. Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα λέγεται ότι προκαλεί την οργή του Νίκου Παππά, ο οποίος... εκτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό. Αμέσως μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ, ξεκινά ένα μπαράζ επαφών με καναλάρχες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθούν συνέργειες για την υλοποίηση του project. Και όλα αυτά με τον χρόνο να πιέζει αμείλικτα. Να ση-μειωθεί ότι όλες αυτές οι επαφές είχαν διαρρεύσει εκείνη την περίοδο στον Τύπο.
Αρχικά, καλείται ο ισχυρός άνδρας του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού. Όταν του γίνεται πρόταση για συνέργεια, και μάλιστα με 51% Καλογρίτσας και 49% Κυριακού, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, έκπληκτος, αρνείται. Η συνάντηση τελειώνει σε μόλις λίγα λεπτά. Ακολουθεί συνάντηση με το δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιντιάν, και πάλι παρουσία του Νίκου Παππά. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται πρόταση για συνεργασία 51%-49%. Και αυτή η συνάντηση κρατάει πολύ λίγο. Όλα τα τηλεφωνήματα για τις συναντήσεις γίνονται από τον Νίκο Παππά, ο οποίος προσπαθεί να βρει λύση. Ο επόμενος που δέχεται τηλεφώνημα είναι ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha, ∆ημήτρης Κοντομηνάς. Ο Καλογρίτσας, με την παρότρυνση Μαξίμου, πηγαίνει στο γραφείο του. Τη συγκεκριμένη συνάντηση αποκάλυψε λίγες εβδομάδες αργότερα ο ίδιος ο ∆. Κοντομηνάς, όταν, τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίστηκε στο πλατό της εκπομπής της Ελένης Μενεγάκη, παρουσία του ∆ήμου Βερύκιου, μιλώντας σε live σύνδεση για τον ρόλο του Ν. Παππά.
Τότε, ο πρόεδρος του Alpha, ∆. Κοντομηνάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο κ. Παππάς θέλει να βάλει μαύρο στα κανάλια. Αλλά δεν θα τον αφήσουμε εμείς. ∆εν μπορεί να βάλει μαύρο στα κανάλια». «Άλλο πράγμα ήθελε. Ήθελε να σου αρπάξει το κανάλι από τα χέρια. Αυτό ήθελε», είχε υποστηρίξει στην ίδια εκπομπή ο δημοσιογράφος ∆. Βερύκιος. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Alpha αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον κ. Καλογρίτσα. Χωρίς να τον κατονομάσει, ο ∆. Κοντομηνάς είχε αφηγηθεί: «Ηρθανε οι άνθρωποί του, αυτός που υποστήριζε, χωρίς δεκάρα να ’χουνε, μη λέμε ονόματα, ήρθε και λέει: “Θα μου δώσετε”, λέει, “το 51%”. Λέω: “Τι άλλο θέλεις;”». Και συνέχισε: «Λέει: “Θέλω 4 εκπομπές την εβδομάδα, πολιτικές, να τις έχω εγώ”». O πρόεδρος του Alpha, μεταφέροντας τον διάλογο που είχε με τον κ. Καλογρίτσα (σ.σ.: τον οποίο, όπως επισημάνθηκε, δεν κατονόμασε, πλην όμως «φωτογράφισε»), συμπλήρωσε: «Λέω: “Άλλο τίποτα θέλεις;”. “Θέλω”, λέει, “να ελέγχω και το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων. Τα άλλα”, λέει, “για τους γάμους, τα βαφτίσια, ποια άφησε ποιον και ποια παντρεύεται ποιον να τα κάνετε εσείς”».
Στις 18 Απριλίου 2019, σε συνέντευξη στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αφηγήθηκε πως είχε γίνει και στον ίδιο κρούση το 2016 από τον Νίκο Παππά για να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταβάλει την πρώτη δόση για την άδεια.
Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής, μέτοχος του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης της Alter Ego, αποκάλυψε ότι την Παρασκευή, μόλις λίγες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία της ∆ευτέρας 26/9/2016, έλαβε χώρα ο εξής διάλογος: «Μου ζήτησε, λοιπόν, τότε και μια άλλη χάρη ο κ. Παππάς, η οποία αποτελούσε και αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου έλεγε ο κ. υπουργός. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα. Και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πρώτης δόσης των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει και ο ίδιος την πρώτη δόση. Υπό μορφή δανείου, για να τον βοηθήσω για να έχουν κι ένα κανάλι (...). Υπήρχε δελτίο Τύπου, γι’ αυτό δεν ήταν κρυφά ραντεβού. Και στο σπίτι μου ακόμα ήταν κάτι το οποίο μου το ζήτησαν. Εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι είχα όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν μπορούσα να το πράξω και βλέπετε ότι όχι μόνο ήταν ευχαριστημένοι με τα χρήματα του Μαρινάκη για το δικό του κανάλι, ήταν ευχαριστημένοι να δώσει κι άλλα χρήματα ο Μαρινάκης στον κ. Καλογρίτσα, για να αποκτήσει άλλο ένα κανάλι, που, κακά τα ψέματα, αυτό το κανάλι το “έχτιζαν” μέσα στο Μαξίμου».
Αφού όλες οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες, ο Χρ. Καλογρίτσας καταλαβαίνει ότι πλέον το σύστημα Μαξίμου τον έχει «αδειάσει». Το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση απόσυρσης του υιού Καλογρίτσα, πραγματοποιείται συνάντηση στο σπίτι του Νίκου Παππά. Όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις εκείνη την περίοδο, σε αυτήν παραβρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Κώστας Βαξεβάνης και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης. Η ανακοίνωση γράφεται από τον Βαξεβάνη και τα νομικά θέματα ελέγχονται από τον κ. Μαντζουράνη.
Την επόμενη ημέρα, ∆ευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ο Ιωάννης Καλογρίτσας ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη διαδικασία, σε μια φορτισμένη ανακοίνωση. Και καταλήγει με τη φράση: «Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή την οποία έχω καταθέσει. Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα μέσα ενημέρωσης και, φυσικά, όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την ελληνική ∆ικαιοσύνη». Στις 19 Οκτωβρίου 2016, η «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε., που έχει δημιουργηθεί μόνο για την τηλεόραση, τροποποιείται και μετονομάζεται σε Media Doc A.E., με μέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και βασικό συντελεστή τον Κώστα Βαξεβάνη. Έπειτα από προσφυγή της εταιρείας του Καλογρίτσα στο ΣτΕ, τα 3 εκατ. θα απελευθερωθούν στις 19 Ιανουαρίου 2017 και θα τοποθετηθούν στην εταιρεία που εκδίδει το «Documento». Λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από την εταιρεία.
Οι προσωπικές σχέσεις του Καλογρίτσα με την οικογένεια Τσίπρα είναι αρκετά δυνατές και πάνε πίσω σε βάθος χρόνου. Την περίοδο που ο Καλογρίτσας, μέσω του υιού του, χρηματοδοτούσε την εφημερίδα «Documento», στην καρδιά της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ταυτοχρόνως πραγματοποιούσε κοινές δημόσιες εμφανίσεις με μέλη της οικογένειας Τσίπρα. Τα «Π» παρουσιάζουν σήμερα φωτογραφικό στιγμιότυπο από ένα γεύμα του κ. Καλογρίτσα με τον ∆ημήτρη Τσίπρα, αδελφό του τότε πρωθυπουργού, που είχε λάβει χώρα μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2017 στην ψαροταβέρνα «Κόλλιας». Αμφότεροι, ως μηχανικοί και εργολάβοι δημόσιων έργων, έχουν κοινά σημεία αναφοράς και κοινούς προβληματισμούς. Για παράδειγμα, εκείνη την περίοδο είχαν συμπέσει τρία γεγονότα πολύ δυσάρεστα για τα συμφέροντα Καλογρίτσα: α) Η Attica Bank αντιμετώπιζε αρνητικά τα αιτήματά του για περαιτέρω χορήγηση δανείων, καθώς εμφάνιζε άνοιγμα τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ, όπως, άλλωστε, διαπίστωνε και η Τράπεζα της Ελλάδος. β) Οι προθεσμίες για την κατάτμηση του έργου της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου «έτρεχαν» σε βάρος του. γ) Ο γιος του, Ι. Καλογρίτσας -σύμφωνα με όσα υποστήριξε μετά ο Κ. Βαξεβάνης- συζητούσε την αποχώρησή του από την έκδοση της «Documento», της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.
H ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η απαντητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2017, λίγες ημέρες, δηλαδή, πριν από την ψαροφαγία Καλογρίτσα-Τσίπρα, δείχνει πως ήταν πολύ... βαριά. «Εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχε-τε αναλάβει, είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας άλλοι, αξιόπιστοι φορείς», τον προειδοποιούσε ευθέως η τράπεζα. Και συνέχιζε σε άλλο σημείο: «Είναι απορίας άξιον πως είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες, άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων, για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες».
Σημαντική είναι και η τραπεζική αναφορά από την Attica Bank, μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, σχετικά με τις υψηλές δανειοδοτήσεις και την κατάθεση εγγυητικής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εκτέλεση του έργου, για το οποίο κατατέθηκαν 3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εκεί εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει σχετική ενημέρωση στο γραφείο της επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, Αννας Ζαΐρη. Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον αν είχε κάνει μέχρι σήμερα τίποτα από την πλευρά της.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 11 Ιουλίου
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο εκείνων των ημερών επιμένουν ότι παρ’ όλα αυτά ο Καλογρίτσας καλείται στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Ν. Παππά, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη Τσίπρα και παίρνει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα βρεθούν και ότι είναι κεντρική απόφαση να δημιουργηθεί ένα κομματικό κανάλι. Το κρίσιμο πλέον είναι να βρεθούν τα λεφτά, ωστόσο οι ωτακουστές στους διαδρόμους του Μαξίμου διαπιστώνουν ότι στην παρέα του Μαξίμου επικρατεί η λογική: «Κυβέρνηση είμαστε, τα λεφτά θα τα βρούμε». Τότε στην εξίσωση μπαίνει -κατά δήλωσή του και με βάση την κατάθεσή του- ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, πρώην ιδιοκτήτης της ασφαλιστικής εταιρείας Astra και άνθρωπος που ανήκε στον στενό κύκλο συνεργατών του τότε συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου, και του κουμπάρου του, Χρ. Καλογρίτσα. Όπως είχε αποκαλύψει σε ουδέτερο χρόνο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. που είχε στενές σχέσεις με τον Νίκο Παππά, μαζί με έναν δικηγόρο, που στο παρελθόν είχε περάσει από τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, πηγαίνουν μια πρόταση στο Μέγαρο Μαξίμου που λέει ότι μια ξένη πολυεθνική εταιρεία-κολοσσός ενδιαφέρεται να τοποθετήσει κεφάλαια για να επενδύσει στις τηλεοπτικές άδειες.
Το μόνο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να εμφανιστούν και ζητούν έναν Έλληνα εκπρόσωπο που θα ασχοληθεί. Πράγματι, το Μαξίμου τούς παραπέμπει στον κ. Καλογρίτσα. Όπως εξάλλου παραδέχεται ανοικτά και ο ίδιος ο κ. Τόμπρας, οι Λιβανέζοι Χούρι (CCC) ήθελαν να κάνουν μια τηλεοπτική επένδυση στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο επιθυμούσε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, χωρίς όμως να έχει τα χρήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, επρόκειτο για επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Χούρι θα έβαζαν μπροστά 25 εκατ. και άλλα 25 εκατ. ο Έλληνας επιχειρηματίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της, εκείνη την περίοδο στη CCC είχε εγκατασταθεί το Σ∆ΟΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το... ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το πολιτικό πρόσωπο που βρέθηκε πολύ κοντά τη συγκεκριμένη περίοδο στον τότε υπουργό, μία από τις αρχικές συναντήσεις έγινε μεταξύ του Ν. Παππά και του Σάμερ Χούρι, όπου και συμφωνήθηκε το ποσοστό να είναι 51% ο Καλογρίτσας και 49% οι Λιβανέζοι.
Την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου 2016, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε στη Νέα Σμύρνη εκδήλωση για τη διαπλοκή και τον ρόλο των ΜΜΕ, λίγες ημέρες πριν κατατεθούν οι φάκελοι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στο πάνελ των ομιλητών βρισκόταν ο Νίκος Παππάς και στο πλευρό του ο Κώστας Αρβανίτης, τότε διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥ-ΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο project, επικεφαλής τέθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης με μια ομάδα 15-20 ατόμων για περίπου ένα εξάμηνο, προκειμένου να προετοιμάσουν το πρόγραμμα και το budget του καναλιού. Τελικά, αντί για 50 εκατομμύρια, αποφασίστηκε ότι για το στήσιμο του καναλιού θα έπρεπε να δαπανηθούν 70 εκατομμύρια ευρώ.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «AL JAZEERA», ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΝΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ PROJECT
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν όσοι είχαν γνώση της υπόθεσης, όταν έγινε γνωστό ότι το project θα άγγιζε τα 70 εκατομμύρια ευρώ, έγινε και νέα συνάντηση με τους Λιβανέζους, οι οποίοι, όμως, επέμειναν στην αρχική τοποθέτηση για συμμετοχή τους με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τότε έπεσε η ιδέα από πλευράς τους να συμμετέχουν στο 30% του καναλιού, επενδύοντας τελικά 21 εκατομμύρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε ένα μικρό Al Jazeera». Ο Καλογρίτσας φέρεται να ενημέρωσε το Μαξίμου για την πρόταση των Λιβανέζων, καθώς και για το γεγονός ότι θα χρειάζονταν άλλα 49 εκατομμύρια. Η απάντηση που πήρε ήταν: «Χρήστο, προχωράμε κανονικά. Τα λεφτά θα βρεθούν».
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, στις 29 Ιουνίου 2016 η Τράπεζα Αττικής εγκρίνει δάνειο 15 εκατομμυρίων στις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, «Τοξότης» και «Νίκη». Μετά τη λήψη του δανείου, ιδρύεται η «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε., με σκοπό την εξασφάλιση μιας τηλεοπτικής άδειας, με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτούσε ο Νόμος Παππά. Στις 29/8/2016, μία ημέρα πριν από την ημερομηνία του διαγωνισμού, στον λογαριασμό της «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε. στην Τράπεζα Αττικής φθάνει το έμβασμα των 3 εκατ. ευρώ από τη CCEP, θυγατρική της CCC, ως προκαταβολή για την υποτιθέμενη συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή ενός mall στην περιοχή Αλ Ζαχίτ των Εμιράτων.
Μεταφερόμαστε στο βράδυ της παραμονής, όταν οι συμμετέχοντες θα κλειστούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού. Οι ίδιες πηγές που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του project αναφέρουν ότι στο σπίτι του Κώστα Αρβανίτη -σημερινού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- γίνεται ραντεβού με τη συμμετοχή Τσίπρα, Παππά και Καλογρίτσα (δείτε ρεπορτάζ στη σελίδα 40 «Secret», στη στήλη «Πολιτικός καφές») για να αποφασιστεί το ύψος του τιμήματος που θα «χτυπήσει» την επομένη ο Ιωάννης Καλογρίτσας στον διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι Παππάς και Καλογρίτσας διαφωνούν, καθώς ο πρώτος ποντάρει σε μια τιμή όχι πάνω από 21-23 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος μιλάει για 50 εκατ. Ο Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που γνώριζαν τη συνάντηση, ζητά από τους δύο άνδρες να αποχωρήσουν και να επανέλθουν με κοινή πρόταση. Η άποψη Καλογρίτσα, που έχει εμπειρία από διαγωνισμούς ως εργολάβος, περνάει, και το τίμημα συμφωνείται. Πράγματι, την επόμενη ημέρα ο Ιωάννης Καλογρίτσας ανακηρύσσεται ανάδοχος με τίμημα 52.600.000 ευρώ. Οι πανηγυρισμοί, όμως, δεν θα κρατήσουν πολύ, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης οι Λιβανέζοι ανακοινώνουν ότι αποσύρονται από το project.
Όπως αναφέρει ο κ. Τόμπρας στην κατάθεσή του, το «ναυάγιο» της συμφωνίας των δύο πλευρών οφείλεται στις «πολιτικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης και στο ότι η οικογένεια των Λιβανέζων επιχειρηματιών, τρομοκρατηθείσα από την αρνητική δημοσιότητα, εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση». Είναι η περίοδος που τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Καλογρίτσα και τα περίφημα «βοσκοτόπια» είναι πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Πλέον γίνεται σαφές ότι τα 18 εκατομμύρια (συν τα 3 εκατ. της προκαταβολής) που θα έβαζαν οι Λιβανέζοι δεν υπάρχουν και ο κίνδυνος να τιναχθεί το project στον αέρα είναι πλέον ορατός.
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός με τη δημοσιότητα Καλογρίτσα. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες πρέπει να βρεθεί η πρώτη δόση για την προκαταβολή και, βέβαια, τα υπόλοιπα χρήματα, για να οργανωθεί το κανάλι.
Όπως τονίζουν με νόημα όσοι είχαν εικόνα για τα τεκταινόμενα εκείνη την περίοδο, στην εξίσωση μπαίνει ένα γνωστό πρόσωπο του Ν. Παππά, το οποίο μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Πρόκειται για τον γνωστό Κύπριο δικηγόρο των off shore, Αρτέμη Αρτεμίου, με τον οποίο γίνεται συνάντηση παρουσία Παππά και Kαλογρίτσα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα e-mails μεταξύ του Φουάντ Χούρι, εκ μέρους της οικογένειας της CCC, και του Χρ. Καλογρίτσα γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει τουλάχιστον έναν λογαριασμό στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται και ο Κύπριος δικηγόρος. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο Αρτεμίου ισχυρίζεται πως έπειτα από ένα ταξίδι στην Ελβετία θα μπορέσει να βρει τα χρήματα. Ο θησαυρός στη συνέχεια αποδεικνύεται άνθρακες.
Την περίοδο εκείνη, ο Νίκος Παππάς ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη μαζί με τον πρώην εκδότη της εφημερίδας «Το Χωνί», Γ. Χριστοφορίδη, ο οποίος με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου συνοδεύει τον υπουργό στην περιπλάνησή του πέραν του Ατλαντικού για την... εξεύρεση επενδυτών. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο δημοσιογράφος Θάνος ∆ημάδης, μαζί είναι και ο Μ. Πετσίτης, γνωστό πρόσωπο στην παρέα Παππά-Αρτεμίου. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο Παππάς βρίσκεται μερικές ημέρες νωρίτερα εκεί, για να υποδεχθεί τον Αλ. Τσίπρα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στην αποστολή στις ΗΠΑ, ο Χρ. Καλογρίτσας τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα για να του εκφράσει τον προβληματισμό του για το ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και, κυρίως, για να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον ρόλο του Αρτεμίου. Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα λέγεται ότι προκαλεί την οργή του Νίκου Παππά, ο οποίος... εκτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό. Αμέσως μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ, ξεκινά ένα μπαράζ επαφών με καναλάρχες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθούν συνέργειες για την υλοποίηση του project. Και όλα αυτά με τον χρόνο να πιέζει αμείλικτα. Να ση-μειωθεί ότι όλες αυτές οι επαφές είχαν διαρρεύσει εκείνη την περίοδο στον Τύπο.
Αρχικά, καλείται ο ισχυρός άνδρας του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού. Όταν του γίνεται πρόταση για συνέργεια, και μάλιστα με 51% Καλογρίτσας και 49% Κυριακού, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, έκπληκτος, αρνείται. Η συνάντηση τελειώνει σε μόλις λίγα λεπτά. Ακολουθεί συνάντηση με το δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιντιάν, και πάλι παρουσία του Νίκου Παππά. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται πρόταση για συνεργασία 51%-49%. Και αυτή η συνάντηση κρατάει πολύ λίγο. Όλα τα τηλεφωνήματα για τις συναντήσεις γίνονται από τον Νίκο Παππά, ο οποίος προσπαθεί να βρει λύση. Ο επόμενος που δέχεται τηλεφώνημα είναι ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha, ∆ημήτρης Κοντομηνάς. Ο Καλογρίτσας, με την παρότρυνση Μαξίμου, πηγαίνει στο γραφείο του. Τη συγκεκριμένη συνάντηση αποκάλυψε λίγες εβδομάδες αργότερα ο ίδιος ο ∆. Κοντομηνάς, όταν, τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίστηκε στο πλατό της εκπομπής της Ελένης Μενεγάκη, παρουσία του ∆ήμου Βερύκιου, μιλώντας σε live σύνδεση για τον ρόλο του Ν. Παππά.
Τότε, ο πρόεδρος του Alpha, ∆. Κοντομηνάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο κ. Παππάς θέλει να βάλει μαύρο στα κανάλια. Αλλά δεν θα τον αφήσουμε εμείς. ∆εν μπορεί να βάλει μαύρο στα κανάλια». «Άλλο πράγμα ήθελε. Ήθελε να σου αρπάξει το κανάλι από τα χέρια. Αυτό ήθελε», είχε υποστηρίξει στην ίδια εκπομπή ο δημοσιογράφος ∆. Βερύκιος. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Alpha αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον κ. Καλογρίτσα. Χωρίς να τον κατονομάσει, ο ∆. Κοντομηνάς είχε αφηγηθεί: «Ηρθανε οι άνθρωποί του, αυτός που υποστήριζε, χωρίς δεκάρα να ’χουνε, μη λέμε ονόματα, ήρθε και λέει: “Θα μου δώσετε”, λέει, “το 51%”. Λέω: “Τι άλλο θέλεις;”». Και συνέχισε: «Λέει: “Θέλω 4 εκπομπές την εβδομάδα, πολιτικές, να τις έχω εγώ”». O πρόεδρος του Alpha, μεταφέροντας τον διάλογο που είχε με τον κ. Καλογρίτσα (σ.σ.: τον οποίο, όπως επισημάνθηκε, δεν κατονόμασε, πλην όμως «φωτογράφισε»), συμπλήρωσε: «Λέω: “Άλλο τίποτα θέλεις;”. “Θέλω”, λέει, “να ελέγχω και το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων. Τα άλλα”, λέει, “για τους γάμους, τα βαφτίσια, ποια άφησε ποιον και ποια παντρεύεται ποιον να τα κάνετε εσείς”».
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΓΙΑΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΠΑ - ΤΣΙΠΡΑ
Στις 18 Απριλίου 2019, σε συνέντευξη στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αφηγήθηκε πως είχε γίνει και στον ίδιο κρούση το 2016 από τον Νίκο Παππά για να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταβάλει την πρώτη δόση για την άδεια.
Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής, μέτοχος του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης της Alter Ego, αποκάλυψε ότι την Παρασκευή, μόλις λίγες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία της ∆ευτέρας 26/9/2016, έλαβε χώρα ο εξής διάλογος: «Μου ζήτησε, λοιπόν, τότε και μια άλλη χάρη ο κ. Παππάς, η οποία αποτελούσε και αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου έλεγε ο κ. υπουργός. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα. Και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πρώτης δόσης των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει και ο ίδιος την πρώτη δόση. Υπό μορφή δανείου, για να τον βοηθήσω για να έχουν κι ένα κανάλι (...). Υπήρχε δελτίο Τύπου, γι’ αυτό δεν ήταν κρυφά ραντεβού. Και στο σπίτι μου ακόμα ήταν κάτι το οποίο μου το ζήτησαν. Εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι είχα όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν μπορούσα να το πράξω και βλέπετε ότι όχι μόνο ήταν ευχαριστημένοι με τα χρήματα του Μαρινάκη για το δικό του κανάλι, ήταν ευχαριστημένοι να δώσει κι άλλα χρήματα ο Μαρινάκης στον κ. Καλογρίτσα, για να αποκτήσει άλλο ένα κανάλι, που, κακά τα ψέματα, αυτό το κανάλι το “έχτιζαν” μέσα στο Μαξίμου».
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
Αφού όλες οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες, ο Χρ. Καλογρίτσας καταλαβαίνει ότι πλέον το σύστημα Μαξίμου τον έχει «αδειάσει». Το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση απόσυρσης του υιού Καλογρίτσα, πραγματοποιείται συνάντηση στο σπίτι του Νίκου Παππά. Όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις εκείνη την περίοδο, σε αυτήν παραβρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Κώστας Βαξεβάνης και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης. Η ανακοίνωση γράφεται από τον Βαξεβάνη και τα νομικά θέματα ελέγχονται από τον κ. Μαντζουράνη.
Την επόμενη ημέρα, ∆ευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ο Ιωάννης Καλογρίτσας ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη διαδικασία, σε μια φορτισμένη ανακοίνωση. Και καταλήγει με τη φράση: «Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή την οποία έχω καταθέσει. Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα μέσα ενημέρωσης και, φυσικά, όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την ελληνική ∆ικαιοσύνη». Στις 19 Οκτωβρίου 2016, η «Ι. Καλογρίτσας» Α.Ε., που έχει δημιουργηθεί μόνο για την τηλεόραση, τροποποιείται και μετονομάζεται σε Media Doc A.E., με μέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και βασικό συντελεστή τον Κώστα Βαξεβάνη. Έπειτα από προσφυγή της εταιρείας του Καλογρίτσα στο ΣτΕ, τα 3 εκατ. θα απελευθερωθούν στις 19 Ιανουαρίου 2017 και θα τοποθετηθούν στην εταιρεία που εκδίδει το «Documento». Λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από την εταιρεία.
ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΠΡΑ
Οι προσωπικές σχέσεις του Καλογρίτσα με την οικογένεια Τσίπρα είναι αρκετά δυνατές και πάνε πίσω σε βάθος χρόνου. Την περίοδο που ο Καλογρίτσας, μέσω του υιού του, χρηματοδοτούσε την εφημερίδα «Documento», στην καρδιά της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ταυτοχρόνως πραγματοποιούσε κοινές δημόσιες εμφανίσεις με μέλη της οικογένειας Τσίπρα. Τα «Π» παρουσιάζουν σήμερα φωτογραφικό στιγμιότυπο από ένα γεύμα του κ. Καλογρίτσα με τον ∆ημήτρη Τσίπρα, αδελφό του τότε πρωθυπουργού, που είχε λάβει χώρα μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2017 στην ψαροταβέρνα «Κόλλιας». Αμφότεροι, ως μηχανικοί και εργολάβοι δημόσιων έργων, έχουν κοινά σημεία αναφοράς και κοινούς προβληματισμούς. Για παράδειγμα, εκείνη την περίοδο είχαν συμπέσει τρία γεγονότα πολύ δυσάρεστα για τα συμφέροντα Καλογρίτσα: α) Η Attica Bank αντιμετώπιζε αρνητικά τα αιτήματά του για περαιτέρω χορήγηση δανείων, καθώς εμφάνιζε άνοιγμα τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ, όπως, άλλωστε, διαπίστωνε και η Τράπεζα της Ελλάδος. β) Οι προθεσμίες για την κατάτμηση του έργου της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου «έτρεχαν» σε βάρος του. γ) Ο γιος του, Ι. Καλογρίτσας -σύμφωνα με όσα υποστήριξε μετά ο Κ. Βαξεβάνης- συζητούσε την αποχώρησή του από την έκδοση της «Documento», της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.
H ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η απαντητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2017, λίγες ημέρες, δηλαδή, πριν από την ψαροφαγία Καλογρίτσα-Τσίπρα, δείχνει πως ήταν πολύ... βαριά. «Εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχε-τε αναλάβει, είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας άλλοι, αξιόπιστοι φορείς», τον προειδοποιούσε ευθέως η τράπεζα. Και συνέχιζε σε άλλο σημείο: «Είναι απορίας άξιον πως είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες, άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων, για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες».
ΕΝΗΜΕΡΗ Η ΑΝΝΑ ΖΑΪΡΗ
Σημαντική είναι και η τραπεζική αναφορά από την Attica Bank, μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, σχετικά με τις υψηλές δανειοδοτήσεις και την κατάθεση εγγυητικής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εκτέλεση του έργου, για το οποίο κατατέθηκαν 3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εκεί εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει σχετική ενημέρωση στο γραφείο της επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, Αννας Ζαΐρη. Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον αν είχε κάνει μέχρι σήμερα τίποτα από την πλευρά της.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 11 Ιουλίου