Καιρίδης: Οι χλιαρές αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν ικανοποιούν την Ελλάδα
«Έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι στάλθηκε μια προειδοποίηση από τους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα.
Παράλληλα ανέφερε πως «κάποιες χλιαρές αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν ικανοποιούν την Ελλάδα» ενώ υπογράμμισε πως «προβληματίζει η στάση των ΗΠΑ».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στην ΕΕ, ο κ. Καιρίσης σημείωσε: «Έγινε ένα βήμα χθες. Εγώ δεν θα είμαι ποτέ ευχαριστημένος, και δεν πρέπει να είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι με ότι αποφασίζεται στην Ευρώπη, εμείς θα πρέπει να επιδιώκουμε το καλύτερο. Η Ευρώπη λειτούργει με αργούς ρυθμούς, υπάρχουν χώρες οι οποίες ήταν αναφανδόν υπέρ μας και συντάχτηκαν με τις ελληνικές προτάσεις, άλλες που έχουνε κάποιες δυσκολίες, κάποιες καθυστερήσεις. Νομίζω θα συνεχιστεί η πορεία, έχουμε και το Συμβούλιο Κορυφής προς τα μπρος. Εν πάση περιπτώσει στάλθηκε μια προειδοποίηση, υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απόφασης και έπεται συνεχεία με τη συζήτηση περί κυρώσεων που περιλαμβάνουν την τελωνειακή ένωση, που περιλαμβάνουν μια σειρά από πράγματα άμεσου του τουρκικού ενδιαφέροντος».
«Πρέπει να φάνουμε έξυπνα και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που δίνεται για να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα «Τουρκία» και να μιλήσουμε με πολύ έξυπνη διπλωματία με συμμάχους, είτε στο αμερικανικό κογκρέσο, είτε στο Βερολίνο, βεβαίως στη Γάλλια, με τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, με τους πάντες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητικότητα της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις ήπιων τόνων αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Υπάρχουν δυο πράγματα εδώ, υπάρχει το επίπεδο της δημόσιας εικόνας και της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, μην έχετε καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο είναι όλα πάρα πολύ αρνητικά και δικαιολογημένα. Και υπάρχουν βεβαίως και κυβερνήσεις οι οποίες ξεκινούν με αφετηρία ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, βεβαίως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά υπό τουρκικό νόμο. Δεν μας ικανοποιούν αυτές οι αντιδράσεις. Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στην Αμερική όπου έχουμε μια διχογνωμία. Από τη μια το Κογκρέσο το οποίο θα προχωρήσει σε ψηφίσματα καταδικαστικά της Τουρκίας, μην έχετε αμφιβολία, γίνονται οι κινήσεις και εκεί είναι πολύ σημαντικές οι συμμαχίες πέρα από τους δημοκρατικούς, οι χριστιανοί ευαγγελιστές στα δεξιά του φάσματος, οι οποίοι είναι στα κάγκελα μ’ αυτές τις αποφάσεις του Ερντογάν αλλά βεβαίως μας προβληματίζει πάρα πολύ η αδυναμία, η απουσία, η σύγχυση της κυβέρνησης Τράμπ και του Τράμπ προσωπικά».
«Έχει αποκαλυφθεί αυτή η ιδιόμορφη-ιδιόρρυθμη σχέση του με τον Ερντογάν κι άλλους δικτατορίσκους ανά την υφήλιο. Νομίζω όμως ότι οδεύουμε προς το τέλος της προεδρίας Τράμπ. Ο Μπαιντεν ο οποίος έρχεται ήταν εξαιρετικά καταδικαστικός. Για τη Ρωσία θα σας έλεγα ότι ήταν μια από τις πιο κακές κληρονομιές της προηγούμενης θητείας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, η έλλειψη επαφής, η κακή σχέση, οι δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία. Μπορεί κάνεις να είναι όσο επικριτικός θέλει με τον Πούτιν και την εσωτερική του διακυβέρνηση, όμως η Ρωσία παίζει ρόλο στην περιοχή. Είναι μια μεγάλη χώρα με την οποία παραδοσιακά έχουμε σχέσεις. Είναι κι ένα από τα παράδοξα ότι η Κεντροδεξιά πάντοτε επιχειρεί την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Χρειάστηκε να βγει η Αριστερά για να μπει αυτή η σχέση σε αυτή τη μεγάλη περιδίνηση η οποία μας δημιουργεί πρόβλημα με τη Ρωσία, πρέπει να κινηθούμε. Κι από εκεί και πέρα στην Ευρώπη έχουμε τους Γάλλους και μια Γερμανία η οποία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση με αργά βήματα. Έκανε αυτα που έκανε ευτυχώς στο ταμείο ανόρθωσης, πρέπει να ασχοληθεί και με το γεωστρατηγικό», ανέφερε επιπρόσθετα ο ίδιος.