Να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού , κάλεσε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από την Πάτρα.

Κατά την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τονίζοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μη χρειαστούν ξανά περαιτέρω πρόσθετα μέτρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας χαρακτήρισε την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ως πολιτιστική βαρβαρότητα απέναντι στο σύνολο της ελεύθερης ανθρωπότητας και τόνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα μόνο με ενότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Συγκεκριμένα για την κρίση του κορωνοϊού είπε: «Συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός. Και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν πετύχαμε στην αρχική φάση αυτής της διαδικασίας, οφείλεται ασφαλώς στις έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού. Οφείλεται στη δημοκρατική πειθαρχία που ζητήσαμε και επέδειξε ο ελληνικός λαός και στην καθοριστική συνδρομή των Δημάρχων και Περιφερειαρχών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στην υπευθυνότητα του πολιτικού συστήματος εκείνη την περίοδο. Αντιμετωπίσαμε αυτήν την κρίση ως ένας άνθρωπος. Είναι πολύ τιμητικό για την Ελλάδα ότι εκεί που για μια ολόκληρη δεκαετία ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και αντικείμενο σκληρής κριτικής, τώρα η Ελλάδα αποτελεί θετικό πρότυπο για το πώς αντιμετώπισε μια πρωτοφανή απειλή την οποία δεν έχουν μπορέσει να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ακόμα και οι υπερδυνάμεις αυτού του πλανήτη. Οφείλουμε το κεκτημένο της θετικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού να το αντιμετωπίσουμε ως κόρη οφθαλμού. Και θέλω να ζητήσω από Δημάρχους και Περιφερειάρχες, να συμμετέχετε αποτελεσματικά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Δεν έχουμε τελειώσει αυτή τη μάχη. Έχουμε μπροστά μας μεγάλο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που θα μπορέσει να αποτελέσει ασφαλή λύση για όλη την ανθρωπότητα, επομένως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Είναι ένα μήνυμα προς εσάς και στους πολίτες: Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μη χρειαστούν ξανά περαιτέρω πρόσθετα μέτρα. Είναι στο δικό μας χέρι».

Αγία Σοφία

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και τη μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί, είπε: «Ζούμε σε μια εποχή και περιοχή ταραγμένη. Η Ελλάδα υπόκειται στην προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας, οι οποίοι προσφάτως έφτασαν μέχρι το σημείο ένα πανανθρώπινο πολιτιστικό, χριστιανικό μνημείο να αποφασίσουν ότι το μετατρέπουν σε τζαμί. Μια απόφαση πολιτιστικής βαρβαρότητας, απέναντι στο σύνολο της ελεύθερης ανθρωπότητας. Μια απόφαση, η οποία δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή από κανέναν πολιτισμένο άνθρωπο στον πλανήτη. Αλλά πέραν της συγκεκριμένης απόφασης εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι έχουμε θέματα που προκύπτουν από την επιθετική, παράνομη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν. Οφείλουμε αυτές τις προκλήσεις να τις αντιμετωπίζουμε απολύτως ενωμένοι. Και η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση -πάντοτε στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου- με απόλυτη αποφασιστικότητα. Είναι υπόθεση όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης και οποιασδήποτε προκλητικής συμπεριφοράς». Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου Εσωτερικών δίνοντας έμφαση στο νόμο που καθορίζει τη διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη νέα γενιά που έφυγε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στο νόμο με τον οποίο εξασφαλίστηκε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες είπε: «παρέλαβα μια κατάσταση διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την φαύλη εφαρμογή, με ιδεοληπτικό και προκλητικό τρόπο της απλής αναλογικής η οποία οδηγούσε την Αυτοδιοίκηση, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση. Κάποιοι επειδή αισθάνονταν αδύναμοι είχαν αποφασίσει να σας διαλύσουν. Και το αλλάξαμε μαζί», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη χρηματοδότηση των 90 εκατ. ευρώ προς την Αυτοδιοίκηση την περίοδο του κορωνοϊού και επανέλαβε τη δέσμευσή του σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ να εξετασθούν τα έσοδα κάθε δήμου ξεχωριστά και η δεύτερη δόση της βοήθειας να δίνει λύση στις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ενίσχυση και αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων όπως η Ρομά, στη ρύθμιση του προβλήματος των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, τη λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στη ρύθμιση με τα αδήλωτα τετραγωνικά από την οποία επωφελούνται περισσότερες από 600.000 οικογένειες. Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το χρονικό όριο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση λήγει στις 31 Αυγούστου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι, την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Κοντιάδη θα του παραδώσει το πόρισμά της που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, Περιφερειών και Δήμων, και στη συνέχεια θα υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο με στόχο η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε πόλο κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Ενημέρωσε τους δημάρχους για την απόφασή του όλα τα έργα του «Φιλόδημος Ι» που δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση μεταφέρονται στο «Αντώνης Τρίτσης». Στη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται 35 έργα προϋπολογισμού 82,5 εκατ. ευρώ και στα Ιόνια Νησιά 7 έργα προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.

«Αντώνης Τρίτσης»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει στην περιοχή το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο, όπως τόνισε, είναι μια χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη. Τέλος, ειδικά για το ζήτημα της αξιοποίησης του παλαιού εργοστασίου Λαδόπουλου, θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς κατά το γεύμα που είχε ο κ. Θεοδωρικάκος με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Πατρέων, είπε ότι μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και η καλύτερη λύση για την αξιοποίησή του είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με στόχο οι πολίτες να πληρώσουν λιγότερα και χρήματα του Προγράμματος να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανάγκες της περιοχής.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μη χρειαστούν ξανά περαιτέρω πρόσθετα μέτρα. Το υπουργείο Εσωτερικών σε μία πολύ δημιουργική συνεργασία με όλους τους δημάρχους κι όλους τους περιφερειάρχες της χώρας διαμορφώνει το Πρόγραμμα έργων «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ιδιαίτερα εδώ στη Δυτική Ελλάδα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη πολύ σημαντικά έργα ύδρευσης, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, αστικών αναπλάσεων, ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των δήμων, καθώς κι έργα και δράσεις που θα στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, πάντοτε σε συνεργασία με τους Δήμους και με την Περιφέρεια, με τους τρόπους που προανέφερα.

Ήδη, εντάσσουμε στο «Αντώνης Τρίτσης» 35 έργα, προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με τα οποία ξεκινάμε το Πρόγραμμα. Πρόκειται για έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση και κινδύνευαν να χαθούν. Έχουμε διασώσει αυτά τα έργα κι αυτό είναι προς όφελος των δήμων της περιοχής και αντίστοιχα 7 έργα στα Ιόνια Νησιά προϋπολογισμού περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Θα συζητήσουμε σήμερα ουσιαστικά με όλους τους δημάρχους και τις επόμενες εβδομάδες θα διαμορφώσουμε από κοινού αυτό το Πρόγραμμα, το οποίο πιστεύω θα συμβάλει πάρα πολύ σε όλες τις περιοχές, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάτι που γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι ζητούμενο για όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα για την Πάτρα.
Στόχος βασικός του Προγράμματος είναι να μην μείνει ούτε ένας δήμος έξω από το πρόγραμμα, διότι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε είναι κάθε πολίτης και κάθε γωνιά αυτού του τόπου να έχει δει στη ζωή του ότι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε ένα ξεχωριστό άξονα 100 εκατ. ευρώ που αφορά στις μελέτες, τις οποίες μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και τους μικρότερους Δήμους, στους οποίους δίνουμε, επίσης, δυνατότητες συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προκειμένου να αντικαταστήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχουν με τις τεχνικές τους υπηρεσίες».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι οι δήμαρχοι ζητούν πιο γρήγορες διαδικασίες, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Αυτό έχει σχέση με το νόμο 4412 που αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες υλοποίησης των δημοσίων έργων. Είναι ένα θέμα που αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Υποδομών. Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επίκειται αλλαγή αυτού του νόμου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται περισσότερο».
Φθάνοντας στην Πάτρα, ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα και προσκύνησε την Αγία του Κάρα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.
Το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, στον οποίο συνδαιτημόνες ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων κ.κ. Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αχαΐας Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Στις προσφωνήσεις τους οι διοργανωτές μεταξύ άλλων είπαν: Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αχαΐας κ. Παπαδόπουλος ζήτησε δέσμευση του ΥΠΕΣ να μεταφερθούν τα έργα που είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημος Ι», στο «Αντώνης Τρίτσης». Ζήτησε, επίσης, να ενισχυθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μέσω της κινητικότητας. Τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το «Αντώνης Τρίτσης» για να πιστέψει και η Αυτοδιοίκηση ότι έχε τη δική της «προίκα» και να διεκδικήσουμε το δικό μας μερίδιο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μπορεί να γίνει το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης και να καλύψει τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού τμήματος της χώρας και να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο ισόρροπης ανάπτυξης για τη χώρα μας, είπε ο κ. Φαρμάκης και κάλεσε τους δημάρχους να καταθέσουν στο Πρόγραμμα έργα που μπορούν να ωριμάσουν εύκολα. Σημείωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει στο ΠΔΕ 4 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αδύναμων δήμων της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κ. Αλέξανδρος Παρίσης τόνισε ότι η επιτυχής διαχείριση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση αποτελεί πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό. Έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Εσωτερικών για την επιλογή του ονόματος του «Αντώνη Τρίτση», καθώς ήταν ένας σπουδαίος οραματιστής πολιτικός του οποίου οι προτάσεις είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρες. Τέλος, ζήτησε την αλλαγή του ν.4412.

Ο δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι τα έργα και οι υποδομές πρέπει να γίνονται για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι για να εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυτές τις ανάγκες για να έχουν κερδοφορία. Όπως είπε, ήλθε η ώρα από τα έργα να βγαίνει κερδισμένος ο λαός. «Ναι αν έχουμε υπηρεσίες και εργαζόμενους μπορούμε να κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Πελετίδης ο οποίος ζήτησε περισσότερο προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Πελετίδης το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και ειδικά για το δήμο του από το πόσα έργα θα γίνουν στην Πάτρα.