ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίση στο Αιγαίο: «Πόλεμος νεύρων» από Τουρκία - Σε επιχειρησιακή και διπλωματική εγρήγορση η Ελλάδα
Συντηρείται το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, καθώς η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αν και κάποια από τα τουρκικά υποβρύχια έχουν φύγει για τις βάσεις τους, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν έξω από τις βάσεις στους τουρκικούς κόλπους, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αναμονή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με ψυχραιμία και ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί σε θέσεις - κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη, για να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Τουρκίας, ενώ το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα παραμένει σταθερό και συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».
«Μετά από δύο 24ωρα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex , η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ελληνική πλευρά, αναμένει την αυριανή μέρα καθώς δημοσιεύονται πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis πρόκειται να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη NAVTEX.
Διπλωματικός πυρετός
Η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, με τελικό στόχο τις κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλον τον ορθόδοξο κόσμο.
Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ».
Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να έχει και άλλες ανάλογες επαφές προκειμένου να θέσει όλους τους μεγάλους παίχτες προ των ευθυνών τους και να ενημερώσει για τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Κοινή δράση Αθήνας – Λευκωσίας
Την ίδια ώρα, η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη Λευκωσία, προχωρώντας σε συντονισμό της δράσης τους. Χθες Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει έρευνα σε θαλάσσια περιοχή «η οποία ανήκει σε υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ».
Η παρέμβαση Μέρκελ
Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με το γερμανικό τύπο να κάνει λόγο για «πυροσβεστική» παρέμβαση της καγκελαρίου.
Η στήριξη Πάιατ και οι εξηγήσεις για τα αμφισβητούμενα ύδατα
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο, ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».
Μητσοτάκης με Τσίπρα και Γεννηματά : «Κλίμα συνεννόησης» παρά τις «επιμέρους διαφορές»
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της επιλογής της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση αναγγέλλοντας έρευνες σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου, ενημερώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γόνιμος διάλογος
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.
Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων.
O Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:30.
Απέτρεψε το Oruc Reis
Μήνυμα να αποτρέψει το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά.
Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και να προχωρήσει σε επέκταση χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια.
«Είχα την δυνατότητα να συζητήσω τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιμάκωση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις προς την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Μόνη διαφορά μας η υφαλοκρηπίδα
Πρόσθεσε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια και είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν υφίσταται άλλες διαφορές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτή τη διαφορά θα πρέπει να τη λύσουμε με τη Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου όχι με την φάση των εκβιασμών και απειλών.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο και πρόσθεσε:
«Απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η χώρα πρέπει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ο ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιονατολικά της Ρόδου της Κρήτης και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δηλαδή, σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε οι απειλές αυτές να μην πραγματοποιηθούν».
Η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει οποιονδήποτε εκβιασμό
«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά αφού ενημέρωσε ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για τη συνάντηση και ενημέρωση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει».
Να μας βλέπει μια γροθιά
Εκατέρωθεν δηκτικά σχόλια αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, κατά την είσοδο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Συμβαίνει σ΄αυτές τις συναντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφού η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο.
«Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί κι όχι ανά δύο», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά. «Έστω κι ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.
Αν και κάποια από τα τουρκικά υποβρύχια έχουν φύγει για τις βάσεις τους, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν έξω από τις βάσεις στους τουρκικούς κόλπους, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αναμονή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με ψυχραιμία και ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί σε θέσεις - κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη, για να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Τουρκίας, ενώ το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα παραμένει σταθερό και συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».
«Μετά από δύο 24ωρα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex , η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ελληνική πλευρά, αναμένει την αυριανή μέρα καθώς δημοσιεύονται πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis πρόκειται να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη NAVTEX.
Διπλωματικός πυρετός
Η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, με τελικό στόχο τις κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλον τον ορθόδοξο κόσμο.
Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ».
Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να έχει και άλλες ανάλογες επαφές προκειμένου να θέσει όλους τους μεγάλους παίχτες προ των ευθυνών τους και να ενημερώσει για τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Κοινή δράση Αθήνας – Λευκωσίας
Την ίδια ώρα, η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη Λευκωσία, προχωρώντας σε συντονισμό της δράσης τους. Χθες Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει έρευνα σε θαλάσσια περιοχή «η οποία ανήκει σε υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ».
Η παρέμβαση Μέρκελ
Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με το γερμανικό τύπο να κάνει λόγο για «πυροσβεστική» παρέμβαση της καγκελαρίου.
Η στήριξη Πάιατ και οι εξηγήσεις για τα αμφισβητούμενα ύδατα
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο, ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».
Μητσοτάκης με Τσίπρα και Γεννηματά : «Κλίμα συνεννόησης» παρά τις «επιμέρους διαφορές»
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της επιλογής της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση αναγγέλλοντας έρευνες σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου, ενημερώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γόνιμος διάλογος
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.
Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων.
O Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:30.
Απέτρεψε το Oruc Reis
Μήνυμα να αποτρέψει το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά.
Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και να προχωρήσει σε επέκταση χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια.
«Είχα την δυνατότητα να συζητήσω τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιμάκωση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις προς την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Μόνη διαφορά μας η υφαλοκρηπίδα
Πρόσθεσε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια και είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν υφίσταται άλλες διαφορές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτή τη διαφορά θα πρέπει να τη λύσουμε με τη Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου όχι με την φάση των εκβιασμών και απειλών.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο και πρόσθεσε:
«Απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η χώρα πρέπει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ο ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιονατολικά της Ρόδου της Κρήτης και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δηλαδή, σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε οι απειλές αυτές να μην πραγματοποιηθούν».
Η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει οποιονδήποτε εκβιασμό
«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά αφού ενημέρωσε ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για τη συνάντηση και ενημέρωση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει».
Να μας βλέπει μια γροθιά
Εκατέρωθεν δηκτικά σχόλια αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, κατά την είσοδο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Συμβαίνει σ΄αυτές τις συναντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφού η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο.
«Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί κι όχι ανά δύο», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά. «Έστω κι ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.