ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα «μαζεύει» η Τουρκία: Απέδωσαν οι διπλωματικές κινήσεις Μητσοτάκη και η στήριξη από το εξωτερικό
Αλλαγή στάσης φαίνεται ότι αποφάσισε η Τουρκία στο Αιγαίο, παρά τη δημόσια προκλητική ρητορική που συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τις τελευταίες ώρες παρουσιάζονται ενδείξεις αποκλιμάκωσης στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τα πίσω στις βάσεις τους
Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω. Αφενός, οφείλεται στη διπλωματική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού «που μίλησε σε διάστημα 3 – 4 ημερών με όλους τους ξένους ηγέτες», την σκληρή δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την Αγία Σοφία και τα τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, τις δηλώσεις Μακρόν αλλά και την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ μαζί με τις κινήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ καθώς και τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.
«Συνέθεσαν για πρώτη φορά, μια παγκόσμια διεθνή αποδοχή των ελληνικών θέσεων και μια παγκόσμια καταδίκη των τουρκικών θέσεων», «προφανώς όλα αυτά αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω», είπε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πάντως ότι κρίση θα λήξει όταν οι δύο στόλοι επιστρέψουν στους ναύσταθμούς τους.
Το δόγμα της "αθόρυβης" διπλωματίας και οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της, συγκροτώντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες με τους μεγάλους παίκτες εντός και εκτός ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι ανάλογα είχε κινηθεί και στην κρίση στον Έβρο. Σε μία κίνηση ουσίας η οποία όμως ενείχε και αρκετούς συμβολισμούς, η ηγεσία της ΕΕ βρέθηκε μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό στον Έβρο προκειμένου να δουν από κοντά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα.
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές προχώρησαν σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, την οποία ενημέρωσε για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας.
Αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με την ηλεκτρονική έκδοση της Bild να αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
Κορωνίδα αυτών των παρεμβάσεων υπέρ των ελληνικών θέσεων μπορεί να θεωρηθεί η ανάρτηση δήλωσης στο Facebook από τον Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ».
Αμερικανικά και Γαλλικά πλοία στην περιοχή
Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί και μια σημαντική παράμετρος: Μια γαλλική φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο και πλέει στα ανοιχτά της Λάρνακας, ενώ προς την Κρήτη καταπλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο συνοδεύεται από 12 αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.
Σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πάντως, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Οι λέξεις «ετοιμότητα» και «επιφυλακή» είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, με την οποία δεσμεύεται η περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, στο μοναδικό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα εκπέμπει διφορούμενα καθώς, ενώ αποσύρει πλοία στο Αιγαίο, κλιμακώνει την επιθετική ρητορική, αυτή τη φορά μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.που προχώρησε στην ανάρτηση ενός προπαγανδιστικού tweet και λίγες ώρες αργότερα το απέσυρε.
Έτσι, την ώρα που κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχωρούν προς τους ναυστάθμους τους, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις και όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές δεν πρόκειται να μετακινηθούν έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» εκτός από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και δυνάμεις του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής, αν και δεν υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την ίδια ώρα, στα υπόγεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου Πελάγους και ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, παρακολουθείται εξονυχιστικά από πλειάδα μέσων.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σύνολο του διαθέσιμου στόλου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας τουλάχιστον, είχε βγει από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και βρισκόταν σε θέσεις κλειδιά στο Αιγαίο Πέλαγος, είτε σε νησιά σε καίριες γεωγραφικές θέσεις κυρίως νότια και ανατολικά, με τις θέσεις ανάπτυξης των δυνάμεων να εντοπίζονται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία. Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού μάλιστα, ενισχύθηκαν από δύο πλοία τα οποία απουσίαζαν σε διεθνείς αποστολές και έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα χωρικά μας ύδατα, υπό «εθνικό καπέλο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος με γνώση της κατάστασης, ενώ σχετική εντολή έλαβε και πλοίο το οποίο θα λάμβανε θέση ανοιχτά της Κύπρου. Την κατάσταση επιβλέπουν επί 24ώρου βάσης όχι μόνο μονάδες επιφάνειας, ενώ ανακλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες άδειες του προσωπικού.
Η κατάσταση επιφυλακής ισχύει στο ακέραιο και για την Πολεμική Αεροπορία, με τη μοναδική διαφορά να είναι ότι οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών βρίσκονται σταθερά στην ίδια κατάσταση από τη στιγμή που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Το σημείο διαφοροποίησης ωστόσο είναι ότι σε μοίρες και σμηναρχίες μάχης τηρούνται ετοιμότητες τριών και πέντε λεπτών με το βάρος να έχει μεταφερθεί στα νησιά του Αιγαίου, από τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των τουρκικών αεροσκα