Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία επί των πραγματικών διαφορών
Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τοποθετήθηκε εν μέσω αποκλιμάκωσης της έντασης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών», ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα πως σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν θα υπάρξει καμιά υποχωρητικότητα. «Είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» τόνισε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση προς την Άγκυρα.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».
Σταδιακή αποκλιμάκωση
Ειδικότερα, με τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο να δείχνουν πως βαίνουμε σε αποκλιμάκωση της έντασης, ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως ο τρόπος που βλέπουμε τις ενέργειες διαφέρει από τον τρόπο λειτουργεί η Τουρκία. «Έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Υποχρέωση από το Σύνταγμα η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ερωτηθείς αν ηΑθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Αγκυρα επιχειρήσει γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είχαν και διατηρούν τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κυριαρχίας και το έχουν διαχρονικά καταστήσει σαφές προς όλους. Αυτές οι υποχρεώσεις προβλέπονται από το Σύνταγμα.
«Όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υπάρχει καμιά υποχωρητικότητα. Δεν είναι απειλή, είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα» πρόσθεσε.
Πάντως, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία «επί των πραγματικών και όχι των φανταστικών διαφορών». Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας είναι πολύ συγκεκριμένες: η υφαλοκρηπίδα και η υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη.
Η μεσολάβηση της Γερμανίας
Μιλώντας για τη μεσολάβηση της Γερμανίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως δεν ήταν μυστική η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου.
«Όλες οι ανακοινώσεις σε αυτό το επίπεδο δεν ανακοινώνονται κατ’ ανάγκη, αυτό δεν συνιστά μυστικότητα αλλά αναγκαία προϋπόθεση ώστε η κάθε πλευρά να μπορεί να συζητήσει ελεύθερα πέρα από το βάρος που δίνουν οι φακοί της δημοσιότητας».
Προετοιμάζεται κατάλογος κυρώσεων
Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τον έλληνα ΥΠΕΞ, αποτελεί παγίδα να θεωρούμε πως πρόκειται για διμερές ζήτημα. «Δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά αλλά διεθνές ζήτημα. Είναι μια παγίδα που η Τουρκία θα ήθελε να μας οδηγήσει» τόνισε, προαναγγέλλοντας σειρά ενεργειών με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, υποστήριξε πως η Αθήνα έχει ζητήσει και έχει δοθεί εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων που θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.
«Δεν θέλουμε μια φτωχή και αποκλεισμένη Τουρκία, θέλουμε η ΕΕ να έχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο που να δείχνει στην Τουρκία ποιο είναι το συμφέρον της δική της κοινωνίας».
Πρόοδος με Αίγυπτο για ΑΟΖ
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
«Διαπραγματευόμαστε επί μήνες, ωστόσο δεν είμαστε προ των θυρών για ανακοινώσεις» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σε αντίθεση με το «ανύπαρκτο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.