Ανεβαίνει ο «πυρετός» των προετοιµασιών στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το δύσκολο φθινόπωρο, µε τις πληροφορίες των «Π» να αναφέρουν ότι ήδη σχηµατοποιείται ένα νέο «πακέτο» παρεµβάσεων στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο, έτσι ώστε να ανακοπεί εν τη γενέσει του ένα ενδεχόµενο κύµα «λουκέτων» και απολύσεων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», το Plan B για την αντιµετώπιση των αυξανόµενων πιέσεων της πανδηµίας στην οικονοµία θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες:

1) Σε µέτρα στήριξης της απασχόλησης. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, ήδη εξετάζονται κίνητρα προσλήψεων στον ιδιωτικό τοµέα, που δεν έχουν να κάνουν µε προγράµµατα κατάρτισης του ΟΑΕ∆. Αν και ακόµη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, τα κίνητρα θα είναι φορολογικού και ασφαλιστικού περιεχοµένου, π.χ. κάλυψη εισφορών από το κράτος.

2) Στην αξιοποίηση του «πακέτου» των 3,5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για «φθηνά» δάνεια σε επιχειρήσεις, χωρίς κρατική µεσολάβηση, αλλά µε οδηγία προς τις τράπεζες για τους κλάδους που πρέπει να στηριχθούν. Τα κεφάλαια αυτά αναµένονται µέσα στον Οκτώβριο.

Σχετικά µε τις εξελίξεις στην οικονοµία, πηγές από το οικονοµικό επιτελείο αναφέρουν στα «Π», περιγράφοντας την εικόνα από το «ευαίσθητο» µέτωπο του τουρισµού, ότι «δυστυχώς τα πράγµατα δεν πάνε όπως τα υπολογίζαµε», την ώρα που τα στοιχεία µαρτυρούν έναν «χλωµό» Ιούλιο, έναν αβέβαιο Αύγουστο κι έναν «γκρίζο» Σεπτέµβριο για τις αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Επαγγελµατίες του κλάδου εκτιµούν ότι, µε τη µέση πληρότητα του 25% του Ιουλίου και του 50% τον Αύγουστο, η παρτίδα δεν σώζεται, ειδικά από τη στιγµή που η έξαρση του κορονοϊού στις χώρες-πελάτες της Ελλάδας φαίνεται να ανακόπτει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγµής.

Τι σηµαίνει πρακτικά αυτό;
Οτι οι φετινές εισπράξεις από τον τουρισµό είναι ζήτηµα εάν θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ, έναντι αρχικών εκτιµήσεων για τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ και, αν συνυπολογιστούν οι ειδικοί πολλαπλασιαστές, είναι προφανές το πλήγµα για την οικονοµία αλλά και για τα κρατικά έσοδα.

Πέρα από τις εξελίξεις στον τουρισµό, στην εστίαση -µόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται πτώση του τζίρου ως 70%- και στο λιανεµπόριο, όπου οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για «βουτιά» τουλάχιστον 40%, στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εξαγωγές, που ένιωσαν από την αρχή του έτους την πίεση από την επιδροµή του κορονοϊού.

Ενα πρόωρο δεύτερο κύµα της πανδηµίας, όπως πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει ξεκινήσει, εκτιµάται ότι θα επιβαρύνει το διεθνές περιβάλλον, θα επαναφέρει περιορισµούς στις µετακινήσεις αγαθών ειδικά από και εκτός Ασίας και θα δώσει τη χαριστική βολή κυρίως στους «µικρούς» της αγοράς.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«Φυσικά, δεν πρόκειται να καθίσουµε µε σταυρωµένα τα χέρια», σηµειώνουν αρµόδιες πηγές, αναφέροντας ότι, πέρα από τις πυρετώδεις προετοιµασίες για το σχέδιο της «επόµενης ηµέρας», στο οικονοµικό επιτελείο επεξεργάζονται το νέο «πακέτο» µέτρων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο. Ο σχεδιασµός έχει τις εξής φάσεις:

1η: Τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η επεξεργασία των στοιχείων από όλα τα ευαίσθητα µέτωπα, όπως και η παρακολούθηση των αποτελεσµάτων που έχουν φέρει τα µέτρα τα οποία έχουν ήδη εφαρµοστεί, κυρίως το πρόγραµµα «Συν-Εργασία».

2η: Στις αρχές Σεπτεµβρίου θα γίνει κατ’ αρχάς συνολική αποτίµηση των µέτρων στήριξης επιχειρήσεων-εργαζοµένων, τα οποία «τρέχουν» από τον Μάρτιο.
Η ποιοτική ανάλυση, που ήδη «τρέχουν» οι αρµόδιες υπηρεσίες, θα δείξει:

- Πόσες επιχειρήσεις, σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές έχουν λάβει «ενέσεις» ρευστότητας από την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράµµατα επιδοτούµενων δανείων, τις αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, τη µείωση ή τον µηδενισµό της προκαταβολής φόρου και το «κούρεµα» των ενοικίων επαγγελµατικής στέγης.

- Πόσες επιχειρήσεις, σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές έχουν εντάξει τους εργαζόµενούς τους στο πρόγραµµα επιδότησης µισθών-εισφορών, δηλαδή στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία», καθώς και πόσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε µείωση του προσωπικού τους µετά το 45ήµερο των αναστολών συµβάσεων εργασίας.

Στο ίδιο χρονικό διάστηµα, θα αναλυθούν όλα τα νέα δεδοµένα από το µέτωπο της οικονοµίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επικαιροποιηθούν οι εκτιµήσεις για το µέγεθος της ζηµίας που θα προκαλέσει φέτος ο κορονοϊός.

Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, παρά την επιδείνωση των εκτιµήσεων για τον τουρισµό, το βάθος της ύφεσης δεν φαίνεται να ξεπερνά τις εκτιµήσεις για 8%-9%, εκτός αν τα πράγµατα στο υγειονοµικό πεδίο εξελιχθούν αρνητικά.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Το αποκαλούµενο «Plan B» δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά στοχευµένο στους κλάδους που «πονάνε» περισσότερο, µε τα έως τώρα δεδοµένα να δείχνουν ότι ο τουρισµός θα είναι ο µεγαλύτερος αποδέκτης της βοήθειας. Με φόντο τις εφιαλτικές εκτιµήσεις για 250.000 νέους ανέργους από τον κλάδο, στο οικονοµικό επιτελείο δηλώνουν αποφασισµένοι να βάλουν «φρένο» σε ένα τέτοιο κύµα.

Οπως σηµειώνουν αρµόδιες πηγές, η επόµενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής -που δεν αποκλείεται να είναι µεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ- θα έχει στο επίκεντρο τις τουριστικές επιχειρήσεις, µικρές και µεγαλύτερες, οι οποίες φαίνεται ότι είναι οι ωφεληµένες και της β’ φάσης. Παράλληλα, µε ειδική τροπολογία επιχειρείται να γίνει ακόµα πιο ελκυστικό το πρόγραµµα «Συν-Εργασία» για τις εποχικές επιχειρήσεις του τουρισµού, καθώς δεν αυξάνεται απλώς το ποσοστό επιδότησης εισφορών στο 100%, αλλά επεκτείνεται χρονικά η «οµπρέλα». Ειδικότερα, για τις εν λόγω επιχειρήσεις καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών έως τις 30 Σεπτεµβρίου, ενώ, εάν αυτές οι επιχειρήσεις εντάξουν το προσωπικό τους στο σχήµα επιδότησης «Συν-Εργασία», τότε η κάλυψη του 100% των εισφορών θα ισχύσει µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου. Με δεδοµένο, πάντως, ότι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές µεταφορές θα έχουν αυτήν την κάλυψη έως το τέλος του χρόνου, είναι πολύ πιθανόν αυτό να ισχύσει και για τις εποχικές επιχειρήσεις (καταλύµατα) του τουρισµού.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ