Το πλήρες κείμενο που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος είδε το φως της δημοσιότητας, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να αποτελείται από 5 άρθρα . Μια διμερής συμφωνία τέτοιου τύπου προβλεπει ότι αν βρεθούν φυσικοί πόροι που  εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ  των κρατών, θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.



Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του το πρωί από τη Ρόδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η συμφωνία στέλνει ένα διπλό μήνυμα.

«Προς το εξωτερικό, είναι ένα μήνυμα πως, όταν η διπλωματία λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, φέρνει αποτέλεσμα. Και προς το εσωτερικό, μία απάντηση σε όσους μιλούσαν, αλλά δεν δρούσαν. Που επιθυμούσαν, αλλά δεν μπορούσαν. Και που τώρα μπερδεύουν το θάρρος με το θράσος, σπεύδοντας να αμφισβητήσουν την συμφωνία πριν καλά-καλά τη διαβάσουν και τη συγκρίνουν με το παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε το πρωί ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την ταχύτερη δυνατή εισαγωγή της συμφωνίας με την Αίγυπτο στη Βουλή. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι λίγο πριν την αναχώρησή του για το Κάιρο δεν ήξερε πως επίκειτο η υπογραφή της Συμφωνίας.