Στα ύψη φαίνεται ότι επιλέγει να διατηρήσει την ένταση η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα παρά και τις διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται από Βρυξέλλες και Βερολίνο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία να συνεχίζουν να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με παράνομες Navtex που εκδίδει η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, πράγμα που η ελληνική διπλωματία αρνείται εμφατικά.

Η Αθήνα θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη διαλόγου την αποκλιμάκωση της έντασης και των τουρκικών παραβιάσεων στον Αιγαίο. Κι όλα αυτά ενώ η ένταση μοιάζει ότι θα αυξηθεί και στα χερσαία σύνορα, και πιο συγκεκριμένα στον Έβρο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αύξηση 20% στις προσφυγικές ροές.

Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως: «Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί». Είναι σαφές πως με τις αναφορές φωτογραφίζει Καστελόριζο, ενώ εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την ελπίδα «να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΚΑΡ ΠΕΡΙ «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»

Με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, μόλις λίγες μέρες μετά τα όσα είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ περί έναρξης συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, όπου έγινε και το τετ α τετ των δύο ανδρών, στη συνάντηση Ακάρ-Πιτς «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι ο Χουλουσί Ακάρ χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο» για να προσθέσει ότι «στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιαλείπτως μέχρι σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΒΛΕΠΕΙ... ΠΟΛΕΜΟ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και ο αρχηγός του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί ««η στάση της Ελλάδας στα παράλιά μας, αποτελεί γλώσσα πολέμου».

«Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν ληστής, κρύβεται πίσω από άλλα κράτη και επιμένει να ξεφεύγει από συμφωνίες, από τον διάλογο και τους συμβιβασμούς. Βαδίζει στη σκιά της αδικίας και της παρανομίας, ψάχνοντας, έτσι, ευημερία για το μέλλον. Τα φρένα της Ελλάδας έχουν σπάσει με τις υποδείξεις και τις προκλήσεις της Γαλλίας, των ΗΑΕ, της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή. Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ πως επετεύχθη συμφωνία για τεχνικές συζητήσεις, διαψεύστηκε από την Ελλάδα και φάνηκε, έτσι, ποια χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη και τον διάλογο», συνέχισε.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αμυντική συνεργασία που θα υπογράψουν Μητσοτάκης και Μακρόν, αποτελούν αποδείξεις και τεκμήρια για νέες επιδιώξεις στην περιοχή. Πρέπει να γίνει γνωστό πως οι επιδιώξεις της Ελλάδας στις ακτές μας, αποτελούν προφανή γλώσσα πολέμου. Όσοι παραβιάζουν, αρνούνται ή καταλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα μας, τα ύδατα μας ή κάθε χαρακτηριστικό της κυριαρχίας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα για τα ιστορικά τους λάθη», συνέχισε.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, ο αρχηγός του MHP έκανε αναφορά και στα γεγονότα της δεκαετίας του 1920. «Το έχει η μοίρα, η Ελλάδα και η Γαλλία να γνωρίσουν ξανά τη συντριπτική δύναμη του τουρκικού ηρωισμού, τον οποίο προφανώς είχαν ξεχάσει, αν εφαρμόσουν αιματηρές πολιτικές, εμπνευσμένες δεκαετία του 1920. Είναι απαραίτητο για άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να εμποδίσουν και να διορθώσουν τις επιθετικές πολιτικές της Γαλλίας. Η ΕΕ είναι χωρισμένη και δεν μπορεί να εφαρμόσει μια κοινή πολιτική. Επιπλέον, Γαλλία και Ελλάδα έχουν στραφεί εναντίον μας, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να έχει συνέχεια ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ειρήνης. Το τουρκικό έθνος μάχεται για την ανεξαρτησία της Γαλάζιας Πατρίδας», κατέληξε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.