σε βρεφονηπιακό σταθμό κλείνει η αίθουσα και γίνεται απολύμανση σε όλους τους χώρους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Εργασίας για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.
Για τα γηροκομεία τόνισε πως «οι ηλικιωμένοι είναι οι πλέον ευάλωτοι».
Ακόμη σημείωσε πως έχουν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα όπως μοριακοί έλεγχοι σε όλες τις δομές της χώρας και έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτές.
Παράλληλα ανέφερε πως «υπάρχουν ψηφιακά όλοι οι έλεγχοι που γίνονται», ενώ επισήμανε ότι «έχει αυξηθεί η στελέχωση των προνοιακών δομών».
Τέλος, σημείωσε ότι «στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Είναι μια χρονιά η οποία παρ’ όλες τις δυσκολίες, πρωτίστως υγειονομικές και ως εκ του αποτελέσματος δημοσιονομικές, ξεκίνησε κανονικά. Καταφέραμε μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών να ανοίξουμε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με όλες τις οδηγίες της επιτροπής λοιμωξιολόγων και να ανοίξουν 1η του μηνός χωρίς εκ περιτροπής λειτουργία, με 100% της δυναμικότητάς τους, κανονικά. Μπορώ να πω ότι από τις πρώτες εβδομάδες είμαστε αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι δηλαδή έχουν ανοίξει οι βρεφονηπιακοί, έχουν ανοίξει με 100% δυναμικότητα, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες, οι εργαζόμενοι φροντίζουν έτσι ώστε ειδικά στους χώρους συνωστισμού των παιδιών να μπορούν όσο γίνεται να κρατιούνται οι αποστάσεις. Να είναι γκρουπαρισμένα τα παιδιά έτσι ώστε να μην παίζουν όλες οι τάξεις με όλα τα παιδιά και μέχρι στιγμής είμαστε ευχαριστημένοι και από τους ελέγχους που γίνονται γιατί γίνονται εντατικοί έλεγχοι και εκεί, ακολουθούνται οι οδηγίες πιστά και ανελαστικά».
Ερωτηθείσα τι θα γίνει στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό, η υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα από το ΕΟΔΥΥ. Για τους βρεφονηπιακούς όπως για τις περισσότερες δημόσιες ή κοινόχρηστες δομές, η οδηγία είναι ότι σε περίπτωση που βρεθεί ένα κρούσμα κλείνει η αίθουσα στην οποία βρίσκεται το κρούσμα αυτό και απολυμαίνονται όλοι οι χώροι του σταθμού αυτού και με ιδιαίτερη έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους».
Για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σημείωσε: «Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι από όλους και δεδομένου του ότι μέχρι να βγει το εμβόλιο απόλυτη προστασία από τον κορονοϊό δεν μπορεί να υπάρχει. Επειδή θέλουμε να τους προασπίσουμε όσο μπορούμε και δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουμε πάρει από τον Μάρτιο μέτρα. Δουλεύουμε με τρία «όπλα» τα οποία σχεδιάσαμε κεντρικά στο υπουργείο Εργασίας και βέβαια σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς που τρέχουν τα γηροκομεία. Το πρώτο όπλο είναι τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, το δεύτερο είναι οι μοριακοί έλεγχοι για τεστ σε όλες τις δομές της χώρας. Δηλαδή με τον πρόεδρο του Αρκουμανέα σχεδιάσαμε ότι μέχρι το τέλος και αυτής της εβδομάδας στις 320 δομές ηλικιωμένων της χώρας θα έχουν γίνει μοριακά τεστ».
«Θα ελεγχτούν όλοι οι εργαζόμενοι, πάνω από 6.000 εργαζόμενοι. Η επιτροπή λοιμοξιολόγων έχει φτιάξει έναν αλγόριθμό που προτεραιοποιεί πότε θα γίνονται τα τεστ. Βάσει του πρωτοκόλλου αυτού που προτεραιοποιεί που πρέπει να γίνουν οι επαναληπτικοί έλεγχοι βάσει δηλαδή του πόσοι εργαζόμενοι είναι στη δομή, αν είναι σε περιοχή που είναι γεωγραφικά πληττόμενη και αν η δομή αυτή έχει ένα ιστορικό παραβατικότητας ως προς την αδειοδότησή της από την περιφέρεια τότε βάσει αυτών των στοιχείων θα ξαναγίνουνε με τακτικότητα που ορίζει ο ΕΟΔΥΥ οι μοριακοί έλεγχοι στους εργαζομένου. Και το τρίτο είναι έλεγχοι για την τήρηση των πρωτοκόλλων από την Αρχή Διαφάνειας και από την Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή. Έχουμε φτιάξει ένα νέο ψηφιακό χάρτη στον οποίο απεικονίζονται τα γηροκομεία σε όλη την Ελλάδα ... και έχουμε συγκεντρώσει ψηφιακά όλους τους ελέγχους που γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τους εργαζομένους στα γηροκομεία, η υφυπουργός δήλωσε: «Αρχικά τους οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί ειναι πολλές και μεγάλες οι ευθύνες που έχουν και δη αυτή την περίοδο αλλά δυστυχώς πρέπει να τους ζητήσουμε ακόμα παραπάνω. Βγάλαμε έναν κώδικα δεοντολογίας για τη συμπεριφορά τους εκτός δομής και πρέπει να τους ζητήσουμε να συμπεριφέρονται εκτός δομής σαν να είναι σε πόλη η οποία έχει lockdown. Δηλαδή να φορούν τη μάσκα και να παίρνουν τα προστατευτικά μέτρα παντού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί 9 στις 10 περιπτώσεις κρούσματος εντός κλειστής δομής έρχεται από τους εργαζόμενους».
«Στις προνοιακές δομές είχαμε εδώ και μια δεκαετία μόνο εξόδους λόγω συνταξιοδότησης και αυτό που καταφέραμε με αφορμή τον covid είναι να τις στελεχώσουμε με 30% περισσότερους εργαζομένους. Έχει αυξηθεί δηλαδή η στελέχωση των προνοιακών δομών από την άλλη οι περισσότερες εκ των δομών αυτών φιλοξενίας είναι ιδιωτικές και εκεί ζητούμε και πάλι την τήρηση των πρωτοκόλλων η οποία είναι η αυστηρότερη όλης της Ευρώπης», επισήημανε η ίδια.
Για την αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σημείωσε: «Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία υπήρχαν, δεν έχει μείνει δεν έχει μείνει κανένα παιδί εκτός και αυτό που κάναμε είναι ότι φτιάξαμε για πρώτη φορά ένα νέο παράλληλο πρόγραμμα, αμιγώς με κρατικούς πόρους, μόνο με χρήματα από το υπουργείο Εργασίας το οποίο αύξανε τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ κατά 20%. Δώσαμε 15 χιλιάδες παραπάνω κουπόνια, 30 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε μητέρες οι οποίες πληρούσαν δύο κριτήρια. Πρώτον, αυξήσαμε, ελαστικοποιήσαμε τα εισοδηματικά κριτήρια για να μπορεί κανείς να πάρει τα κουπόνια και μέσα στα κριτήρια αφήσαμε επιτέλους γυναίκες οι οποίες εργάζονται σε δημόσιους ή δημοτικούς φορείς να μπορούν οι ίδιες να είναι δικαιούχοι».