Τα αυστηρά μέτρα προστασίας στις κλειστές δομές που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την υφυπουργό, αρμόδια για την Πρόνοια, Δόμνα Μιχαηλίδου
, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά. Μετά την έξαρση κρουσμάτων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι αρμόδιες αρχές αντέδρασαν με ταχύτητα και κατάφεραν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα. Μέσα στον Σεπτέμβριο το νούμερο που καταγράφεται τόσο σε θανάτους όσο και σε κρούσματα είναι μηδενικό. Όπως είχε ανακοινώσει η ίδια η Υφυπουργός Εργασίας, τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. Μετά από συνομιλίες που είχε με τους πρέσβεις μας στις χώρες που αντιμετώπισαν εκατοντάδες κρούσματα και βαριές απώλειες σε κλειστές δομές, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία, διαπίστωσε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει στην Ελλάδα για την προστασία των ηλικιωμένων, είναι τα πιο αυστηρά.
Τι χρειάστηκε; Αρχικά η άμεση αντίδραση. Κατά το πρώτο κύμα, οι διαμένοντες στις καλά θωρακισμένες κλειστές δομές στη χώρα μας έμειναν ασφαλείς. Κατά το δεύτερο, επιθετικότερο κύμα, θρηνήσαμε αρχικά απώλειες. Η άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων, έφερε όμως θετικά αποτελέσματα. Τα «όπλα» που αξιοποιήθηκαν είναι τρία:
1. Υιοθετήθηκαν νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα όπου προβλέπονται τόσο τα προληπτικά μέτρα για τη λειτουργία των δομών όσο και ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Μάλιστα σε περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων έχει προβλεφθεί ακόμη και η αντικατάσταση προσωπικού στις μονάδες που θα απαιτηθεί.
2. Διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί. Το Υπουργείο Εργασίας διαπιστώνει υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης, καθώς οι παραβάσεις αφορούν μικρό ποσοστό των ελεγμένων φορέων.
3. Διεξάγονται από τον ΕΟΔΥ εκτεταμένοι μοριακοί έλεγχοι στο προσωπικό των δομών όλης της χώρας, οποίοι και δεν κατέγραψαν κανένα κρούσμα από 31/8 έως και σήμερα..