Ηχηρό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ διατηρεί την «ψαλίδα» στη διαφορά των 17,5 και 18 μονάδων στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της MRB για το Star, που διεξήχθη το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.

 Συγκεκριμένα, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 2,9%.

 

a1

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται συντριπτικά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 44,9% έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα. Στο 24,9% βρίσκεται το «Κανένας από τους δύο».

 Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5% (όλες οι απαντήσεις) με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στο 23%.  Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά διαμορφώνεται στις 17,5 μονάδες (ΝΔ 41,5% και ΣΥΡΙΖΑ 24%).  Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7%, το ΚΚΕ με 6%, Η Ελληνική Λύηση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.

 

a22

 

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24%. Το 26% απαντά «Κανένας από τους δυο».

 Ελληνοτουρκικά και κυβερνητικοί χειρισμοί

 Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο ερευνών.

 Στο αντίστοιχο ερώτημα της Pulse σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά, όμως μόλις ένας στους 10 δηλώνει ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης.

 Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (58%) αξιολογούν αρνητικά τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντίθετα το 76% επικροτούν τη γαλλική στάση. 

a3

 

Στην έρευνα της MRB οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποστηρίζεται από το 53%.

 Οι πολίτες, εξάλλου, επικροτούν σε ποσοστό τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (51,2%) και την αντιμετώπιση του «Ιανού» (46,7%), όμως το ποσοστό πέφτει σημαντικά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας (39,7%) και στο μεταναστευτικό (29,4%). 

a4

 
«Ναι» στη μάσκα, «όχι» στο lockdown

 Στο ερώτημα της MRB αν «θα πρέπει να επιβληθεί lockdown στην περιοχή σας;» το 70,5% απαντά μάλλον και σίγουρα «όχι». Μόνο το 26% απαντά σίγουρα και μάλλον «ναι». 

a5

 

Στην ερώτηση της Pulse αν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, το 74% απαντά θετικά και το 19% αρνητικά.