Ευρεία αποδοχή και κυριαρχία Μητσοτάκη σε 5 δημοσκοπήσεις
Η πλειοψηφία δίνει καλούς βαθμούς στον πρωθυπουργό για κοροναϊό, οικονομία, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά
Την ώρα που Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει στην εσωστρέφεια και στην λαϊκιστική αντιπολίτευση, την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων, κυριαρχώντας πολιτικά και δημοσκοπικά.
Μόνο αυτή την εβδομάδα, τέσσερις δημοσκοπήσεις (GPO για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, MRB για το STAR, Pulce για τον ΣΚΑΪ, Interview για το Βεργίνα TV και GPO για το Voria.gr) ανέδειξαν την κυριαρχία, αλλά και την ευρεία αποδοχή του πρωθυπουργού από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ο οποίος δίνει υψηλούς βαθμούς στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση των κρίσεων και στα τέσσερα μέτωπα που αντιμετωπίζει η χώρα: Της πανδημίας, της οικονομίας, του μεταναστευτικού και των ελληνοτουρκικών.
Παρά το ότι θα περίμενε κανείς να έχει χρεωθεί και την ανάλογη φθορά, ωστόσο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να διατηρούν το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με την διαφορά να κυμαίνεται στο 20%.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καθώς συγκεντρώνει 48,9%.
Πρόθεση ψήφου
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, στην έρευνα της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η Ν.∆. εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 16,8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά της όμως να είναι μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Μαΐου κατά 2,4% (από 42% τον Μάιο, 39,6% σήμερα). Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αύξηση από το 20,2% στο 22,8%, ενώ μία μονάδα περίπου, από το 6% στο 6,9%, κερδίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων εμφανίζονται σχετικά σταθερά.
Ηχηρό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στην δημοσκόπηση της MRB για το Star, που διεξήχθη το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 2,9%.
Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5% (όλες οι απαντήσεις) με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στο 23%. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά διαμορφώνεται στις 17,5 μονάδες (ΝΔ 41,5% και ΣΥΡΙΖΑ 24%). Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7%, το ΚΚΕ με 6%, Η Ελληνική Λύηση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
Μεγάλο προβάδισμα της τάξης των 19,5 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό του Βεργίνα TV , ενώ η πλειοψηφία των πολιτών δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 20/% σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό του Βεργίνα TV . Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 7,5%, το ΚΚΕ 4,6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 3,0%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι ψηφίζει το 7,9%, ενώ στο 12% είναι οι αναποφάσιστοι και στο 1% το Άκυρο/Λευκό.
Η ΝΔ καταγράφει ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της GPO για το voria.gr αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά της σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, στην Α' Θεσσαλονίκης το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 35,6% (είχε 33,9% τον Ιούνιο και 35,52% στις εκλογές), έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ (25,7% τον Ιούνιο και 31,31% στις εκλογές). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,6% (5,5% τον Ιούνιο, 6,05% στις εκλογές), το ΚΚΕ με 4,8% (4,5%, 5,3% στις εκλογές), η Ελληνική Λύση με 2,6% (4%, 5,39% στις εκλογές) και το ΜεΡΑ25 με 2% (3,1%, 4,78% στις εκλογές). Επίσης, 7,1% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα:
Στη Β' Θεσσαλονίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,3% (είχε 41% τον Ιούνιο και 43,02% στις εκλογές), έναντι 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ (17,4% τον Ιούνιο και 25,14% στις εκλογές). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 3,6% (6,6% τον Ιούνιο, 6,65% στις εκλογές), η Ελληνική Λύση με 6,1% (4,8%, 5,65% στις εκλογές), το ΚΚΕ με 3,8% (4,6%, 4,61% στις εκλογές) και το ΜεΡΑ25 με 2,8% (2,3%, 4,06% στις εκλογές). Επίσης, 6,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
Πανδημία
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου, το 55,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του β’ κύματος της πανδημίας. Το ποσοστό βέβαια είναι σαφώς μικρότερο από τα καθολικά ποσοστά αποδοχής που κατέγραφε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο το 73,8% των πολιτών θεωρεί απαραίτητα και αναγκαία τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 74,4% τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Και στην έρευνα της MRB για το Star, οι πολίτες επικροτούν σε ποσοστό τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (51,2%) και την αντιμετώπιση του «Ιανού» (46,7%), όμως το ποσοστό πέφτει σημαντικά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας (39,7%) και στο μεταναστευτικό (29,4%).
Στο ερώτημα της MRB αν «θα πρέπει να επιβληθεί lockdown στην περιοχή σας;» το 70,5% απαντά μάλλον και σίγουρα «όχι». Μόνο το 26% απαντά σίγουρα και μάλλον «ναι».
Στην ερώτηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, αν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, το 74% απαντά θετικά και το 19% αρνητικά.
Οικονομία
Η πορεία της οικονομίας θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς είναι το πεδίο των επιπτώσεων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει αυτό το στοίχημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΙΤΙΚΑ το 51,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς στην οικονομία, έναντι 44,7%, που εμφανίζεται αρνητικό. Το 50,7% θεωρεί ότι οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ∆ΕΘ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχα, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δημιούργησαν αισιοδοξία στο 46,2%, ενώ στο 38,6% γέννησαν ανησυχία και ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, 6 στους 10 Έλληνες (59% των ερωτηθέντων) δηλώνουν ότι προτιμούν να αυξηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παρά να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους (32%).
Δημοφιλία
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, άνω του 60%, σύμφωνα με την GPO, ενώ προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 52,8% έναντι 26,4% του Αλ. Τσίπρα.
Στην έρευνα της MRB o Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται συντριπτικά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 44,9% έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα. Στο 24,9% βρίσκεται το «Κανένας από τους δύο».
Η ίδια εικόνα και στην έρευνα της pulse. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24%. Το 26% απαντά «Κανένας από τους δυο».
Στο ερώτημα της δημοσκόπησης της GPO για το voria.gr «μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, ποιος σας έπεισε περισσότερο;», ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 44,2% θετικές γνώμες (43,3% στην Α' Θεσσαλονίκης και 45,4% στη Β' Θεσσαλονίκης) έναντι 28,9% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (30,6% στην Α' και 26% στη Β'). Το 22,1% δηλώνει ότι δεν πείσθηκε από κανέναν εκ των δύο:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καθώς συγκεντρώνει 48,9% (46,4% στην Α', 51,5% στη Β'), έναντι 27,1% του κ. Αλέξη Τσίπρα (29,4% στην Α', 23,3% στη Β'):
Ελληνοτουρκικά-Έβρος
Υψηλότερα (59,4%) εμφανίζονται τα ποσοστά των θετικών κρίσεων στην έρευνα της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, δείγμα της εμπιστοσύνης με την οποία την περιβάλλει η κοινή γνώμη, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.
Στο αντίστοιχο ερώτημα της Pulse σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά, όμως μόλις ένας στους 10 δηλώνει ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης.
Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (58%) αξιολογούν αρνητικά τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντίθετα το 76% επικροτούν τη γαλλική στάση.
Στην έρευνα της MRB οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποστηρίζεται από το 53%.
Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview ικανοποιημένο εμφανίζεται το 59% των πολιτών σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με το 41% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.
Να «απαντήσουμε στρατιωτικά» στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις επιλέγει το 36% των πολιτών έναντι 63% που προκρίνει την διπλωματική οδό.
Μεταναστευτικό
Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, οι αρνητικές απόψεις καταγράφονται πλειοψηφικές, στην έρευνα της GPO για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ με 57,4%, απότοκο των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον καταυλισμό της Μόριας.
Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διαιρεμένη σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού το 22,7% πιστεύει ότι οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού πρέπει να παραμείνουν στη Λέσβο, το 32,2% θεωρεί ότι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ το 30% προτείνει τη μεταφορά τους σε ακατοίκητα νησιά.
Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Interview η πλειοψηφία των πολιτών (72%) προτιμά δομές κλειστού τύπου.