Σκυλακάκης: Πλήγμα για την οικονομία ένα δεύτερο lockdown
Για το πλήγμα που θα υποστεί η οικονομία σε περίπτωση δεύτερου lockdown μίλησε το MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Συν 1-2% στην ετήσια ύφεση θα επιφέρει ένα δεύτερο γενικό lockdown σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη.
«Θα έχουμε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ψυχολογία της οικονομίας και αυξημένη πίεση στις επιχειρήσεις που πιέζονται όλο αυτό το διάστημα και προσπαθούν να ορθοποδήσουν», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τους κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, σημείωσε πως «αν πάμε στον Οκτώβριο έχουμε μία ούτως ή άλλως μείωση του τουριστικού κλάδου, μας ανησυχεί η κατάσταση των 12μηνων ξενοδοχείων. Υπάρχουν κλάδοι όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η εστίαση, η ψυχαγωγία που μας ανησυχούν περισσότερο», εξήγησε.
«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους ανοιχτούς χώρους όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτούς», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις για το «λουκέτο» σε ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και περίπτερα
Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Γιάννης Μωκάκος, ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του. Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη έχει υποστεί πλήγμα και εν μία νυκτί η κυβέρνηση κλείνει τα περίπτερα μετά τα μεσάνυχτα.
«Όπου υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, υπάρχει και παρέμβαση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει λύση για την νυχτερινή βάρδια. Έχουμε τα εργαλεία, όπως η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα είναι σε κλάδους οι οποίοι πιέζονται ιδιαίτερα και υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, να κάνουμε ένα κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής, μη επιστρεπτέο», υπογράμμισε.
Θα παρακολουθήσουμε τις πραγματικές απώλειες τζίρου για να δούμε πόσο έντονη θα είναι αυτή η παρέβαση. Προσπαθούμε να ακολουθούμε με βάση ότι συμβαίνει σε συγκεκριμένους κλάδους, ώστε οι ενισχύσεις να δίνονται με ακρίβεια».
Σύμφωνα με τον κ. Μωκάκο οι περιπτεριούχοι προσφέρουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο κράτος, το οποίο αναλογεί στο 7% του προϋπολογισμού του κράτους.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, αναφέρθηκε στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει τον Οκτώβριο, αλλά και στην είσπραξη του φόρου φυσικών προσώπων σε πολλές δόσεις. «Η εικόνα των εσόδων ανταποκρίνεται στην μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία».
«Να περιμένουμε η χώρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα έσοδα τους επόμενους μήνες. Ας περιμένουμε το εμβόλιο».
Από την πλευρά του κ. Μωκάκος έκανε έκκληση προς τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το μέτρο κλεισίματος των καταστημάτων με ψιλικά μετά τα μεσάνυχτα κάνοντας λόγο «για πρόβλημα βιωσιμότητας», με τον κ. Σκυλακάκη να σημειώνει ότι αυτές οι αποφάσεις γίνονται μετά από συστάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων».