Τριήμερη επίσκεψη στο νησί της Λήμνου πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη  όπου και έκανε αυτοψία σε έργα πολιτισμού. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 ευρώ.


Η επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη


 Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η πορεία των έργων αλλά και τα ζητήματα προστασίας χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή του δημάρχου Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη, της δημάρχου Αγίου Ευστρατίου, Μαρίας Κακαλή, του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλου Τριανταφυλλίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, το οποίο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 2014. Το έργο του εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου εντάχθηκε το 2020 στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στόχος είναι η επανέκθεση των δύο ορόφων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών του που σήμερα βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, αναφέρει μεταξύ άλλων η ίδια ανακοίνωση.







Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, στον οποίο υλοποιείται μεγάλο έργο για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξή του με την εφαρμογή οκτώ εγκεκριμένων μελετών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ. Μέχρι το τέλος του 2021, που θα ολοκληρωθεί το έργο, θα αποδοθούν στο κοινό 12 επιπλέον στρέμματα αναδεδειγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Το έργο άρχισε τον Οκτώβριο του 2016, με σκοπό την προστασία του μνημείου από την πολυετή φθορά και την αλλοίωση των οικοδομικών του λειψάνων και την ανάδειξη της ξεχωριστής του αρχαιολογικής αξίας, τόσο για την Λήμνο όσο και για το ΒΑ Αιγαίο, καθώς αποτελεί έναν από τους πρωιμότερους έως σήμερα οικισμούς στην Ευρώπη με πρωτοαστικά χαρακτηριστικά, σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε και τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι, κηρυγμένο μνημείο από το 1963, η αποκατάσταση του οποίου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο ναός, τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο και τρεις ημικυκλικές κόγχες στο ιερό, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λημνιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και έχει συνδεθεί άμεσα με την Λημνία Γη, αφού αυτή, εξορυσσόταν έως τουλάχιστον στα τέλη του 19ου αιώνα, στη γειτονική θέση «Αγιόχωμα».

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη, ενημερώθηκε για την κατάσταση του κτηρίου του Χριστοδουλίδειου Ιδρύματος στη Μύρινα, το οποίο έχει σοβαρές φθορές, καθώς τοπικοί φορείς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, εκφράζουν την επιθυμία στο κτήριο να μετεγκατασταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.