Στο συνέδριο του «Economist» βρέθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης . Συγκεκριμένα , ο κ. Θεοχάρης τόνισε τη δυσκολία στην οποία βρέθηκε ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τους γιατρούς, ειδικούς και αρμοδίυος φορείς που εργάστηκαν για να καταστεί όσο το δυνατόν περισσότερο εφικτός ο τουρισμός φέτος


Εξαιρετικά δύσκολη η φετινή σεζόν - Η ασφάλεια των τουριστών επετεύχθη

«Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αντιμετώπισε μία πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος, η οποία, λόγω του ειδικού βάρους που έχει για την ελληνική οικονομία και το εθνικό ΑΕΠ, ήταν εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού. Το βασικό ζητούμενο ήταν να ανοίξουμε τα σύνορά μας – πράγμα περίπλοκο – ώστε να μειωθούν οι οικονομικές συνέπειες, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τους φορείς και τις υπηρεσίες, τον ιδιωτικό τομέα, τους ειδικούς και τους γιατρούς, που δούλεψαν σκληρά για να καταστεί αυτό εφικτό, μέσα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


«Η ασφάλεια των τουριστών επιτεύχθηκε, όχι μόνο με τη σκληρή δουλειά χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και με καινοτόμες μεθόδους, όπως το πρωτοποριακό σύστημα τεχνικής νοημοσύνης το QR Code με τον αλγόριθμο PLF, που σε συνδυασμό με τη συλλογή στοιχείων, αύξησε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων μας στα σύνορα. Είναι 93% ισχυρότερη από τα τυχαία τεστ», εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.


«Ο δεύτερος στόχος ήταν να εξασφαλίσουμε τη θετική εμπειρία όσων ταξιδιωτών μας επισκέφτηκαν και να διασφαλίσουμε πως όλοι οι τουρίστες θα επέστρεφαν ασφαλείς πίσω στις χώρες τους. Και το πετύχαμε, διότι δεν είχαμε κανέναν τουρίστα σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό και η τουριστική αγορά έδωσε φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επέλεξε ως έναν ασφαλή προορισμό, κάτι που είμαστε σίγουροι θα συμβεί και του χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.


Πέντε πεδία για κοινούς κανόνες στον τουρισμό 


Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο άνοιγμα της οικονομίας μας και στη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας. «Με δουλειά και τα κατάλληλα εργαλεία δεν χάσαμε σε καμιά περίπτωση τον έλεγχο και κάθε δύο ημέρες συζητάμε με τους ειδικούς αν πρέπει να ανανεώσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί η χώρα μας να πήγε εξαιρετικά καλά σε όλους τους δείκτες, όμως για να επέλθει η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια είναι βασικό ζητούμενο να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού, αναλύοντας μάλιστα και τα πέντε πεδία για κοινούς κανόνες:


  • 1. Τα στοιχεία (Data), πώς τα συλλέγουμε και πώς τα συγκρίνουμε.
  • 2. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα καταλήγουν οι χώρες σε αποφάσεις.
  • 3. Το σύστημα οδικής κυκλοφορίας (πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί) που θα μας δείξει πώς να ταξινομούμε σωστά τις περιπτώσεις ανάλογα με τα κριτήρια είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο.
  • 4. Οι σημαντικές αποφάσεις. Δηλαδή τι είδους καραντίνες, CPR Τεστ ή συστάσεις θα έχουμε βασιζόμενοι στο χρώμα (πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί) της κάθε χώρας.
  • 5. Και τέλος η έγκαιρη προειδοποίηση και πληροφόρηση μεταξύ των χωρών, ώστε να αποφευχθούν καθυστερημένες συζητήσεις και αποφάσεις.