Το κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο συμφώνησαν οι 27 της ΕΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από μια διαπραγμάτευση-θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος

Τα περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Τουρκία για κυρώσεις, αλλά και για δελεαστικά προνόμια αν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις.

Reuters: «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις»




Το δημοσίευμα του Reuters περιλαμβάνει τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα αν συνεχιστούν οι τουρκικές «προκλήσεις και πιέσεις¨» στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

DW: «Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο»




Παραθέτοντας επίσης τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν, η Deutsche Welle σχολιάζει ότι: «Η προειδοποίηση της ΕΕ έρχεται μετά από εκκλήσεις εντός του μπλοκ για μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τις επιθετικές της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η DW αναφέρεται και στις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις κινήσεις της Τουρκία. Η ΕΕ πρέπει να θέσει επιτέλους κόκκινες γραμμές απέναντι στον Ερντογάν».

BBC: «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις»



Παρόμοιο είναι και το άρθρο του BBC, που περιγράφει το υπόβαθρο της ελληνοτουρκικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Politico: «Οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν σκληρά για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής»



Κατά το Politico, η προειδοποίηση της Ευρώπης για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία ήταν σαφής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε και πώς θα εφαρμοστούν.

Ωστόσο, σημειώνεται, οι ηγέτες αμφιταλαντεύτηκαν και για δελεαστικά προνόμια αν η Άγκυρα ρίξει τους τόνους με τους γείτονές της – προνόμια όπως βελτιωμένες εμπορικές συμφωνίες και συνέχιση της συνεργασίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η γλώσσα των ηγετών ήταν σκόπιμα διφορούμενη για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολίτων, αφήνοντας ένα πιθανό άνοιγμα για την κυβέρνηση Ερντογάν.

«Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόταση της Κύπρου για διάλογο έτσι ώστε να επιλύσουν τα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για το Κυπριακό», καταλήγει το Politico.