Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την χθεσινή Σύνοδο μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ενώ στάθηκε στην θετική αναφορά που γίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιμένοντας ότι αυτές αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


 «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της Συνόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την  διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η Αθήνα είχε απορρίψει εξ αρχής το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο. Όπως είπε, το τελικό κείμενο είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Παράλληλα, είπε ότι σήμερα το πρωί έγινε συζήτηση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την ανάγκη να παραμείνουν οι οικονομίες των χωρών-μελών ανοιχτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επιβεβλημένες οι αλλαγές στο αρχικό κείμενο

 Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές που επήλθαν στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων ήταν επιβεβλημένες και η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, κατάφεραν να πείσουν τους εταίρους τους γι' αυτό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας – «κάτι που όλοι επιθυμούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός – είναι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την Άγκυρα.


Η στάση της Τουρκίας

Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις. «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει η θετική ατζέντα: διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας όπως η τελωνειακη ένωση και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα θα ήταν ωφελημένη για την επανεκκινηση των επιστροφών στην Τουρκία.

Διερευνητικές επαφές

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.

 Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Στην Χάγη, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν παρέλειψε να στείλει και ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία, καθώς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπους τόνισε ότι:  «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

 Για τον κοροναϊό

 Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «ατζέντα» της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε πως «Σήμερα αφιερώσαμε 3 ώρες για τον ζήτημα του κοροναϊό.  Υπάρχει ανησυχία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους πώς θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πώς θα έχουμε καλύτερη συνεργασία».

 Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο ζήτημα του εμβολίου τονίζοντας: «Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε «είναι σαφές ότι είμαστε μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε 2ο κύμα πανδημίας και έρχεται ο χειμώνας. Βλέπουμε έξαρση στην Αττική που δείχνει στοιχεία σταθερότητας, αλλά με δεδομένα που θεωρούμε υψηλά. Νωρίς να πούμε αν τα μέτρα έχουν αποδώσει.

Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα για τον κορανοϊό. Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις & επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».