Την υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση στήριξης των παραγωγών κηπευτικών που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα στο διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε από την Ιεράπετρα, όπου βρίσκεται σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Εξήγησε ότι θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν εν μέρει οι παραγωγοί, κυρίως σε ό,τι αφορά την ντομάτα, που εμφάνισε σημαντική πίεση το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ θα ενισχυθούν και άλλα προϊόντα.

«Υπήρξε διαταραχή και πίεση κυρίως για την ντομάτα, το διάστημα κυρίως του Μαρτίου- Απριλίου. Αυτό που θα κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας που έχουν πληγεί, όχι όμως για όλα τα προϊόντα με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν είχαν όλα την ίδια πορεία. Κάθε προϊόν θα πάρει διαφορετικά ποσά, γιατί είχαν και διαφορετική επίπτωση. Θα τους ενισχύσουμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη διαταραχή του κόστους τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους χωρίς δυσκολίες. Θα είναι στρεμματικές ενισχύσεις και θέλω να τονίσω ότι και αυτές θα υποβληθούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο κ. Βορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα 126 εκατ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς, που θα αφορούν όμως μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.



«Το αίτημα που έχουμε υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, για να δώσουμε 126 εκατομμύρια ευρώ, αφορά τους κατ' επάγγελμα αγρότες -ελαιοπαραγωγούς. Θέλουμε να ενισχύσουμε και να αποζημιώσουμε όσο γίνεται την πίεση που έχει δεχθεί η ελαιοπαραγωγή. Αυτό είναι μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε ζητήσει την έγκρισή του και περιμένουμε την απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ευελπιστούμε να είναι μια θετική απάντηση.

Η δυνατότητα αυτή εξαντλεί τις νομικές ευχέρειες που έχει η χώρα ως προς την ανακατανομή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμβολή και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όμως θα αφορά μόνο τους κατ'επάγγελμα αγρότες, γιατί το ποσό που μπορεί να διατεθεί θα έπρεπε να έχει στόχευση. Οι μη κατ΄ επάγγελμα αγρότες έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές, επομένως η πίεση που έχουν δεχθεί από την μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος προφανώς είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχουν δεχθεί όσοι έχουν μοναδική πηγή εισοδήματος το αγροτικό. Ανάλογα με τη δυναμική του μέτρου, τα ποσά δηλαδή που θα διατεθούν, νομίζω ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή» συμπλήρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης έκανε αναφορά και στην σπουδαιότητα των εγγειοβελτιωτικών έργων εξηγώντας ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ισχύοντος μοντέλου της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα, το οποίο πρέπει να στραφεί σε ένα μοντέλο αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων.

«Είναι ορθότερο περιβαλλοντικά και αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποβάλει μια πολύ φιλόδοξη πρόταση για τη χρηματοδότηση τέτοιων αρδευτικών υποδομών. Για να πολλαπλασιάσουμε, όμως, το ευεργετικό αποτέλεσμα και για να έχουμε πολύ περισσότερα κεφάλαια ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα έργα, θέλουμε να έχουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή τους, με ευμενέστερα αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία και το περιβάλλον» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης που αυτή την ώρα έχει συνάντηση με αγροτικούς φορείς της Ιεράπετρας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή». Νωρίτερα, μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Δήμο Ιεράπετρας όπου και είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Θεοδόση Καλατζάκη.