«Σήμερα ολοκληρώνονται οι δηλώσεις των παραγωγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία Ιανός»
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης τονίζοντας πως «έχει τελειώσει η καταγραφή του ζωϊκού κεφαλαίου».
Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως το επόμενο βήμα είναι να «κινηθεί η διαδικασία γενναίας προκαταβολής από τον ΕΛΓΑ».
Ερωτηθείς για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, τόνισε πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε τις αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας».
Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως «η Ευρώπη έχει εκφράσει την αλληλεγγύη προς την χώρα μας» ενώ - όπως είπε- «επισημαίνουν πως οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι».
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε πως «η Τουρκία θα πρέπει να συζητήσει στο πλαίσιο που έχει αποφασιστεί διαφορετικά θα υπάρχει νέο ναυάγιο στις διερευνητικές». Κάλεσε δε την Τουρκία να αποδεχτεί τη βάση της συζήτησης που είναι το διεθνές δίκαιο.
Αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βορίδης δήλωσε πως «δεν μπορεί δίκες να διαρκούν πέντε χρόνια» ενώ είπε πως «θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος επίμονα με την επίλυση των θεμάτων αυτών».
Σε ό τι αφορά τυχόν παρεμβάσεις του πολιτικού κόσμου στη δίκη, είπε πως «όλοι μίλησαν για την εμπειρία την οποία έχουν αποκομίσει από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο».
Για την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής ενέργειας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε μια νομική ενέργεια να συνδέσει διαφορετικές ποινικές πράξεις από τα μέλη της Χρυσής Αυγής».
Για την υπόθεση της κ. Ζαρούλια, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως «η διαδικασία έπρεπε να διορθωθεί ώστε να μην υπάρχει αυτή η αστοχία» ενώ αναφέρθηκε στα Παραπολιτικά που αποκάλυψαν το θέμα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Ιανός, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Έχουμε τελειώσει την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου. Σήμερα είναι η μέρα που τελειώνουν οι δηλώσεις των παραγωγών για τις καταστροφές που έχουν υποστεί και εν συνεχεία θα κινήσουμε μια διαδικασία στην οποία θα υπάρξει , παρότι αυτό έχει ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε νομικά και άλλα, θα κινήσουμε μια διαδικασία προκαταβολής. Θα πάρουν μια γενναία προκαταβολή από την πλευρά του ΕΛΓΑ οι παραγωγοί και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να δώσουμε μια γενναία προκαταβολή στους παραγωγούς».
Για τις αποζημιώσεις, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Το σύνηθες είναι ότι όταν κάποιος παθαίνει ζημιά στον ΕΛΓΑ θα πληρωθεί για τη ζημιά πχ του 2019 πληρώνονται συνήθως το 65% τον Ιούνιο του ’20 και το 35% το Δεκέμβριο του ’20. Επομένως στην πραγματικότητα μπορεί να πάρει και ένα χρόνο η πλήρης αποζημίωση. Εμείς εκείνο το οποίο κάναμε αφενός είναι ότι έχουμε ούτως ή άλλως επισπεύσει το χρόνο, πληρώσαμε όλες τις ζημιές αντί για τον Δεκέμβριο τις πληρώσαμε τον Αύγουστο. Γιατί για πρώτη φορά επιδοτήθηκε με 35 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΕΛΓΑ και μας δόθηκε η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό , μαζί με μια σειρά από κινήσεις εξορθολογισμού που έχουν βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ. Τώρα όμως εκείνο που θα κάνουμε είναι ότι ουσιαστικά προσπαθούμε μέσα σε ένα μήνα να δωσουμε μια πολύ γενναία προκαταβολή, αντί για ένα χρόνο».
Ερωτηθείς αν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία της υποβολής δηλώσεων των πληγέντων παραγωγών, απάντησε ότι «η παράταση καθυστερεί. Δηλαδή από τη μια μεριά πολλοί παραγωγοί έρχονται και λένε να γίνει γρήγορα η διαδικασία της προκαταβολής, αν παρατείνουμε το χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων αυτό αυτόματα θα πάει και πιο μακριά η διαδικασία της προκαταβολής».
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι μια πολύ μεγάλη ζημιά. Έχουμε μια απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αιγοπροβάτων της τάξης περίπου των 15.000, έχουμε κάποιες εκατοντάδες βοοειδή, έχουμε 300.000 στρέμματα καλλιεργειών όπου υπάρχει απόλυτη καταστροφή και γύρω στις 200.000 στρέμματα καλλιεργειών όπου είναι μερική η καταστροφή αλλά μεγάλη από 50 έως 70%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε: «Η κυβέρνηση και η χώρα έχει δεχτεί μια συστηματική επίθεση, δεν πρόκειται πια απλώς περί προκλητικότητας άλλα περί επιθέσεως από πλευράς της Τουρκίας η οποία απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Το πρώτο βήμα ήταν με το χειρισμό και την εκμετάλλευση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Απέτυχε χάρη στη θέληση του κ. Μητσοτάκη και στην αποφασιστικότητα με την οποία έκανε την επιλογή να φυλάξει τα σύνορά μας».
«Δεύτερη απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα ήταν το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο όχι απλώς δεν παρήγαγε τίποτε , όχι απλώς δεν έχει καμία νομική ισχύ, όχι απλώς δεν απέφερε το παραμικρό στην Τουρκία αλλά αντίθετα οι διπλωματικοί χειρισμοί που έκανε η Ελλάδα στην πραγματικότητα οδήγησαν σε περαιτέρω απομόνωση της Τουρκία καθώς η Τουρκία έβαλε απέναντί της και την Αίγυπτο και την Ιταλία στο συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Τρίτο θέμα είναι όλη αυτή η κατάσταση την οποία ζήσαμε το καλοκαίρι η οποία ήταν συνεχής και συστηματική απόπειρα παραβιάσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έπεσε στο κενό χάρη στη παρουσία του στόλου μας και χάρη στην απόφαση του κ.Μητσοτάκη να βγάλει το στόλο μας έξω ώστε ουσιαστικά να εμποδιστεί κάθε δυνατότητα έρευνας από πλευράς Τουρκίας. Άρα οφείλουμε να είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι το λεω γιατί ακούω διάφορες φωνές που είτε λόγω άγνοιάς είτε λόγω υπερχειλους πατριωτικού συναισθήματος, είτε λόγω ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, ακούω φωνές που μιλούν για το ότι δεν έχουμε κρατήσει σωστή στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία μας έχει επιτεθεί τρεις φορές και τρεις φορές έχει ηττηθεί κατά κράτος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πιστώνουμε στην κυβέρνηση γιατί καθόλου αυτονόητη δεν ήταν η συμπεριφορά της κυβερνήσεως σε όλες αυτές τις φάσεις μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να επέλεγε να κάνει διαφορετικά», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Το δεύτερο θέμα είναι η Ευρώπη και πως έχει σταθεί. Η Ευρώπη έχει σταθεί απολύτως καθαρά, έχει σταθεί εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και επειδή πάλι κάτι ακούω που μηδενίζει τις εκφράσεις και τις διατυπώσεις τις συγκεκριμένες που ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής να συνεννοηθούμε. Η Ευρώπη έχει ο καθένας εκεί μέσα γιατί εκεί υπάρχουν εθνικά κράτη που αποτελούν κράτη μέλη της ΕΕ , αυτά είναι που παίρνουν αποφάσεις ειδικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εκεί ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα. Αυτό πρέπει να το κατανοούμε, δεν υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εκφράζεται ενιαία, η ΕΕ είναι τα κράτη μέλη της άρα εκεί έχουμε κάτι εξαιρετικά σύνθετο όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις θέσεις της Ελλάδος, να υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδος και της Κυπριακής δημοκρατίας.Όλοι το κάνουν αυτό και μάλιστα και στην τελευταία σύνοδο Κορυφής επισημαίνουν ότι στο τραπέζι είναι οι κυρώσεις, επικαλούμενες τις συγκεκριμένες διατάξεις από την συνθήκη της ΕΕ η οποία λεει ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση ή σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητική πολιτική αυτή», επισήμανε παράλληλα ο υπουργός.
Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ανέφερε: «Όσον αφορά το διάλογο έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που συζητάμε, συζητάμε δύο πράγματα. Η Τουρκία έχει τις εξής λύσεις, ή να συνεχίσει να φέρεται όπως φέρεται και να παράγει αρνητικό αποτέλεσμα για τον εαυτό της ή να κάτσει να συζητήσει κάτι το οποίο της το είχε δώσει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι συζητάει τις θαλάσσιες ζώνες. Άρα ή θα κάτσει να συζητήσει ή δεν θα κάτσει να συζητήσει, αν δεν κάτσει να συζητήσει με αυτή την ατζέντα τότε στην πραγματικότητα το χρεώνεται και επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση της με όλη αυτή τη συμπεριφορά να έχει επιφέρει μηδενικό αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς αν μπορούμε να τα συμφωνήσουμε με την Τουρκία, απάντησε: «Αν ακούγονται φυσιολογικά πράγματα για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε προφανώς με ανθρώπους οι οποίο λένε λογικά πράγματα μπορεί κανείς να συζητήσει. Αν ακούμε θέσεις του τύπου ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τότε η συζήτηση αυτή θα οδηγηθεί σε ένα ναυάγιο. Στην περίπτωση που η Τουρκία εγκαταλείψει το διάλογο και μάλιστα τον εγκαταλείψει υποστηρίζοντας θέσεις που είναι εξωπραγματικές και δεν πατάνε στο διεθνές δίκαιο γιατί η βάση του διαλόγου είναι το διεθνές δίκαιο, αν έρθει και δεν αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει βάση συζητήσεως. άρα έχει σημασία να αποδεχτεί η Τουρκία τη βάση της συζήτησης , η βάση της συζήτησης είναι το διεθνές δίκαιο η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει σε κανένα από αυτά τα διεθνή συμβατικά κείμενα, δεν τα έχει υπογράψει άρα δεν τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία, δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από αυτή την διεθνή έννομη τάξη αυτό όμως κάνει τη συζήτηση πάρα πολύ δύσκολη».
Αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Η τεράστια καθυστέρηση αυτή καθυστέρηση οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στους χειρισμούς που έχει κ΄ζασνει το υπουργείο Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είανι ένα ζήτημα όχι μόνο για τη Χρυσή Αυγή ε΄να ένα ζήτημα για μια οποιαδήποτε δίκη. Δίκες οι οποίες συνεχίζονται σχεδόν αενάως είναι ένα πρόβλημα για τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης. Δεν γίνεται να υπάρχουν δίκες οι οποίες κρα΄τανε 5 χρόνια. δεν γίνεται επίσης να αποφυλακίζονται επίσης λόγω παρελεύσεως του 18μήνου προσωρινά κρατούμενοι οι οποίοι λίγο ή πολύ είναι ξεκάθαρο ότι έχουν διαπράξει ανθρωποκτονίες. Άρα αυτά είναι προβλήματα του δικαιοδοτικού μας συστήματος και θεωρώ ότι θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος επίμονα με την επίλυση των θεμάτων αυτών. Είναι εξαιρετικά προβληματικό ο τρόπος με τον οποίο διήρκησε αυτή η δίκη και όλα όσα είναι συνδεδεμένα με αυτή την πολύ μεγάλη διάρκειά της».
Αναφορικά με τις τυχόν παρεμβάσεις του πολιτικού κόσμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημείωσε: «Νομίζω ότι δεν μίλησαν για την κρίση του δικαστηρίου, μίλησαν για την εμπειρία την οποία έχουμε αποκομίσει από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο. η αλήθεια είναι αυτή που περιέγραψαν στα άρθρα τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που αμφισβητεί το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. νομίζω ότι είανι πρόδηλος και ξεκάθαρος και σαφής, θεωρώ ότι και οι ίδιοι δεν έχουν προσπαθήσει ιδιαιτέρως να αποκρύψουν αυτό το χαρακτήρα. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή είναι η ταυτότητά τους, αυτός είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός και η ιδεολογική τους ταυτότητας κάτι το οποίο προφανώς και εξαιτίας και της απεχθούς φύσεως της συγκεκριμένης ιδεολογίας συνδέθηκε και με μια απαράδεκτη κοινοβουλευτικά συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παρουσίας της μέσα στο κοινοβούλιο».
«Αυτό το οποίο κρίνεται είναι το κατά πόσο η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ή όχι. Είναι διάφορα αδικήματα τα οποία βαρύνουν συγκεκριμένους κατηγορουμένους η ηγεσία όμως της Χρυσής Αυγής βαρύνεται για την κατηγορία αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Εγώ δεν θα πω τίποτα για τα πραγματικά δεδομένα θα πω μόνο το εξής. η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά είναι εκείνη η οποία αποφάσισε να κάνει μια νομική ενέργεια, να συνενώσει διαφορετικές δικογραφίες και να θέσει προς αξιολόγηση το ερώτημα κατά πόσο από την τέλεση όλων αυτών των διαφορετικών ποινικών πράξεων που όμως είχανε τελεστεί από μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν ενταγμένες στα πλαίσια της συγκεκριμένης πολιτικής δραστηριότητας προκύπτει η σύμπτυξη εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό το έκανε η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, η κυβέρνηση του Αντ.Σαμαρά διαβίβασε το φάκελο προς τη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη έκρινε πως έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία διώξεως. Σε πολιτικό επίπεδο έχει παρθεί επίσης μια απόφαση, πάλι με επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά, αυτή της προσωρινής διακοπής της χρηματοδοτήσεως της Χρυσής Αυγής καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί η δίωξη τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην αποκάλυψη των Παραπολιτικών για το διορισμό της κς Ζαρούλιας στη Βουλή, τόνισε: «Προφανές ήταν ότι ήταν άστοχο αυτό. Αντιλαμβάνομαι αυτό το οποίο λεει ο πρόεδρος της βουλής δηλαδή ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μιας τυπικότητα σε αυτό και από τη στιγμή που προβλέπεται κάπου ακολουθήθηκε μια τυπική διαδικασία. Από την άλλη μεριά είναι επίσης απολύτως προφανές ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να επανελεγχθεί προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η αστοχία. Επομένως αυτό διορθώθηκε με πολύ σωστή επισήμανση των Παραπολιτικών. Πολύ σωστά κάναν τα Παραπολιτικά , άστοχη ήταν η διάταξη η οποία υπήρχε στον κανονισμό, υπήρξε προφανώς μια αβλεψία είναι μια αβλεψία που διορθώθηκε».