Αναφορικά με την δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «το πλαίσιο ποινής για τον αρχηγό της οργάνωσης είναι με το παλιό ποινικό κώδικα 10 έως 20 χρόνια και με τον νέο 5 έως 15 χρόνια».
Για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ο βουλευτής τη ΝΔ διευκρίνισε ότι «με τον παλιό κώδικα θα έχουν στέρηση για 10 χρόνια ενώ με τον νέο δεν θα υπάρξει στέρηση».
Παράλληλα ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τις ρυθμίσεις ενώ εκκρεμούσε η δίκη της Χρυσής Αυγής έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αν καταδικαστούν θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση».
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος απέδωσε σκοπιμότητά στο ΣΥΡΙΖΑσε ότι αφορά τη μείωση των ποινών λέγοντας ότι στόχος ήταν η εύνοια στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ακόμη τόνισε πως «η προσέγγιση της ΝΔ ήταν προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής».
Εν κατακλείδι, ανέφερε πως «οι δικαστές έκριναν σαν δικαστές με βάση το νόμο λέγοντας ότι η ελληνική δημοκρατία επεφύλαξε ένα κράτος δικαίου και για αυτούς που είναι εχθροί της δημοκρατίας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στο χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή με τον κ. Πολάκη, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Ο κ. Πολάκης με κατηγόρησε χθες πρώτον ότι ήμουνα μέλος της Χρυσής Αυγής, δεύτερον ότι ως μέλος της Χρυσής Αυγής έχω πάει στην Ακρόπολη και σήκωσα τη σβάστικα και ότι συμμετείχα και σε μια πορεία το ’96. Και παράλληλα με κατηγόρησε ότι επειδή υποστήριξα νομικά τον πατέρα μου σε υπόθεση για ένα blog που έχει γράψει και έχω πει πολλάκις και στον κ. Πολάκη, ότι διαφωνώ πλήρως με το περιεχόμενο που είναι άρνηση του ολοκαυτώματος αλλά υπερασπίστηκα στον πατέρα μου όπως φαντάζομαι οποιοσδήποτε γιος νομικός θα υπερασπιζόταν τον πατέρα του που δικάζεται. Του απαντώ να μου βγάλει φωτογραφία να σηκώνω σβάστικα, να βγάλει ότι είμαι μέλος. Δείχνει κάτι που το έχει βγάλει ο κ. Βαξεβάνης και δεν το έχω αρνηθεί, ότι όταν ήμουν Γ Λυκείου και έγιναν τα Ίμια συμμετείχα σε πορεία μαρτυρίας στην Τουρκική πρεσβεία που συμμετείχαν και χρυσαυγίτες όπως και πολύς άλλος κόσμος. Αυτό καθιστά έναν άνθρωπο Γ Λυκείου ότι είναι χρυσαυγίτης;».
«Αν εγώ ήθελα να γίνει εθνικοσοσιαλιστής, ναζί ή φασίστας διαβατήριο είχα. Είχα τον θεωρητικό της ακροδεξιάς και του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα που είναι πατέρας μου προφανέστατα δική μου επιλογή ήταν, και μου την έδωσε αυτή την επιλογή ο πατέρας μου δεν με πίεσε ποτέ, να ακολουθήσω έναν άλλο δρόμο και να πιστεύω στην αστική δημοκρατία. Περιμένω ακόμα να μου φέρει φωτογραφία με σβάστικα που είπε ο ψεύτης ότι σήκωσα αγκυλωτό σταυρό, περιμένω να φέρει κάτι που να δείχνει ότι είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής. Τίποτα όμως από όλα αυτά, μόνο την πορεία την οποία πορεία την είχε βγάλει ο κ. Βαξεβάνης εδώ και ένα χρόνο περίπου, του είχα στείλει επιστολή την είχε δεχτεί και την είχε ανεβάσει αλλά ο κ. Πολάκης αρέσκεται στο να λεει ψέματα. Εδώ έβγαλε καλλιτέχνες, αφήστε εμένα εγώ είμαι πολιτικός του αντίπαλος ας πει και πέντε έξι ψέματα, λοιδορεί δημοσιογράφους, λοιδορεί καλλιτέχνες. Έκανε επίθεση στο Σ. Ρουβά λες και η πολιτική αντιπαράθεση του Πολάκη είναι με έναν τραγουδιστή καταξιωμένο ή με ένα δημοσιογράφο. Αρέσκεται και αυτά. Ότι λεει για μένα ο κ. Πολάκης και είναι υβριστικό το θεωρώ τιμή θα ανησυχήσω αν ποτέ μιλήσει θετικά για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις αλλαγές του ποινικού κώδικα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Το πλαίσιο ποινής για τον αρχηγό και διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης δηλαδή για τα επτά βασικά μέλη που έχουν καταδικαστεί με την προσωρινή απόφαση, με τον παλιό ποινικό κώδικα ήταν 10 ως 20 χρόνια με τον καινούργιο ποινικό κώδικα είναι 5 ως 15 χρόνια. Ακούω να λεει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η πραγματική εκτίσιμη ποινή δεν αλλάζει γιατί στην μια περίπτωση ήταν τα 2/5 και στην άλλη 1/3 πράγμα που δεν ισχύει αλλά έστω ότι ισχύει με τον παλιό ποινικό κώδικα μίνιμουμ ποινής 10 χρόνια το 1/3 των 10 χρόνων είναι 3,5 χρόνια, μίνιμουμ ποινής με το νέο ποινικό κώδικα 5 χρόνια τα 2/5 είναι 2 χρόνια. Το 3,5 με τα 2 χρόνια είναι σχεδόν διπλάσια ποινή; Και που κρίνεται πολιτικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις αλλαγές δεν τις επέφερε σε νεκρό χρόνο, τις άλλαξε αυτές τις ποινές ευνοϊκού ποινικού πλαισίου εκκρεμούσης της δίκης της Χρυσής Αυγής και με πλήρη συναίσθηση ότι αν τελικά καταδικαστούν αυτά τα άτομα για εγκληματική οργάνωση θα έχουν ευεργετικό πλαίσιο ποινών».
Για τα πολιτικά δικαιώματα, ο κ. Πλεύρης επισήμανε: «Η γελοιότητα που είδαμε χθες από το ΣΥΡΙΖΑ. Κατήργησε τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που θα είχαν για 10 χρόνια με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που σημαίνει ότι αν σε 2 - 3 χρόνια ολοκληρωθεί η δίκη αμετάκλητα της Χρυσής Αυγής με αυτή την απόφαση θα είχαν στέρηση για 10 χρόνια των πολιτών τους δικαιωμάτων με το ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε αυτή η διάταξη. Και ήρθανε χθες ανερυθρίαστα να πουνε -αντί να ζητήσουν συγνώμη- αυτό ότι αυτό που καταργήσαμε επαναφέρετέ το με τον εκλογικό νόμο. Και το άλλο που έχει περάσει στα ψιλά. Εκλογικός νόμος. 197 βουλευτές ψήφισαν απλή αναλογική και ποσοστό εισόδου από 3% στο 2% για τρεις βουλευτές δεν πέρασε χάρη στο ΚΙΝΑΛ και την κα Γεννηματά που έφερε αντιστάσεις , αν είχε περάσει ο εκλογικός νόμος και είχαμε 2% είσοδο θα είχαμε αυτή τη στιγμή 9 βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο κοινοβούλιο και δεν θα ξέραμε σήμερα τι να κάνουμε;».
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από τις αλλαγές του ποινικού κώδικα, απάντησε: «Πιστεύω ότι η βασική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση των ποινών ήταν η εύνοια των τρομοκρατικών οργανώσεων και όταν μειώνεις τις ποινές για τις τρομοκρατικές οργανώσεις υποχρεωτικά χαμηλώνουν και για τις εγκληματικές οργανώσεις. Όμως παράλληλα υπάρχουν μια σειρά από πράξεις συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή που ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να προκαλεί ζημιά στη ΝΔ, οπότε εκεί υπήρξε μια ανοχή και στα εκλογικά μέτρα και την κα Θάνου μαζί την ψηφίσανε στη Βουλή και τον εκλογικό νόμο μαζί τον ψηφίσανε στη Βουλή και δεν πέρασε. Ο Σαμαράς έκανε τις διώξεις και έβαλε το πλαίσιο των διώξεων, στην εποχή Μητσοτάκη καταδικάστηκαν, στα τεσσεράμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε η δίκη και τι έγινε τελικά; Μειώθηκαν οι ποινές. Άρα όλα αυτά κρίνονται πολιτικά».
Για τον σχολιασμό ότι το πολιτικό σύστημα έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή, τόνισε: «Το ότι υπήρχε πάρα πολύς κόσμος , προφανώς όχι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής ή στελέχη αλλά κόσμος που ψήφιζε και είχε φτάσει η Χρυσή Αυγή να παίρνει 7% και να λες ότι αυτός ο κόσμος προφανώς δεν ξύπνησε ένα πρωί και έγινε ναζί αλλά έχει παρασυρθεί και πρέπει σε αυτό τον κόσμο να είσαι κοντά του, να λύσεις προβλήματα για να μην παρασύρεται και πηγαίνει στη Χρυσή Αυγή και ότι αυτούς δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως μιάσματα αλλά να επαναπατριστούν πίσω στον αστικό χώρο, αυτό ήταν μια πολύ σωστή προσέγγιση. Η ΝΔ ποτέ δεν πήγε να κάνει προσέγγιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, η προσέγγιση γινόταν προς τους ψηφοφόρους που είχανε φύγει και προφανώς ένα 7% δεν γίνανε φασίστες και ναζί. Αυτό το 7% που κατά βάση είχε πάει από έντονη διαμαρτυρία στη Χρυσή αυγή στα πλαίσια του έντονου αντιμνημονιακού τόξου και τις πλατείες όπου είχαμε έκρηξη φαινομένων και αύξηση των λαϊκιστικών κινημάτων προφανώς αυτούς τους ψηφοφόρους δεν έπρεπε να τους εγκαταλείψεις γιατί τότε θα είχες φασιστικό και ναζιστικό μόρφωμα που θα προσέγγιζε το 10%. Η ΝΔ φρόντισε η μεν Χρυσή Αυγή να πάει εκεί που πρέπει να πάει βάσει των ποινικών πράξεων που έχει κάνει και όχι βάση της ιδεολογίας, και τους ψηφοφόρους προσπάθησε να τους εξηγήσει όλο αυτό το διάστημα ότι αυτός είναι ένας λανθασμένος τρόπος και πετύχαμε και στα δύο. Γιατί η Χρυσή Αυγή σήμερα έχει ποινικά καταδικαστεί και πολιτικά δεν υπάρχει γιατί οι ψηφοφόροι και κόσμος κατάλαβε ότι αυτό το οποίο έλεγε η Χρυσή Αυγή ήταν μακριά από τις αξίες της δημοκρατίας».
«Το σύνταγμά μας λεει ότι δεν μπορείς να στερήσεις πολιτικά δικαιώματα παρά μόνο αν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση αυτό το ξέραμε εξαρχής. Με τον προηγούμενο όμως ποινικό κώδικα αν σε 2-3 χρόνια γινόταν αμετάκλητη απόφαση στερούνταν απευθείας για 10 χρόνια τα πολιτικά τους δικαιώματα, με το νέο ποινικό κώδικα προσπαθούμε να βρούμε θεραπείες στα όρια της ακροβασίας πηγαίνοντας στον εκλογικό νόμο και βλέποντας από τον εκλογικό νόμο αν στην πραγματικότητα μπορείς αν βάλεις ποινές. Πράγμα που κατά την άποψη μου μπορεί να γίνει αλλά μπορεί να γίνει με ακροβασία ενώ το είχαμε έτοιμο άρα αυτά είναι 100%ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε επιπρόθετα.
Για τη χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ανέφερε: «Η απόφαση που είχε βάλει την αναστολή χρηματοδότησης είχε παρθεί άρα τα χρήματα τα οποία δεν έχουν πάρει και άμα μείνει καταδικαστική απόφαση δεν θα τα πάρουν, για τα προηγούμενα χρήματα δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο που να έλεγε αν και εφόσον καταδικαστούν επιστρέφονται τα χρήματα, βάσει όμως και διατάξεις του ποινικού δικαίου και στο βαθμό που υπάρχουν εγκληματικές πράξεις ενδεχομένως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα διεκδίκησης όχι νομοθετικής φύσεως, διεκδίκησης της Βουλής της ίδιας και με αγωγή που μπορεί να κάνει ότι αυτά τα χρήματα κακώς δόθηκαν και πρέπει να αναζητηθούν αλλά εδώ έχουμε ένα κενό πλαίσιο που δεν ξέρω και αν μπορεί να καλυφθεί γιατί θα είναι αναδρομική ισχύ νόμου ενδεχομένως όμως μπορεί να καλυφθεί από τις γενικές διατάξεις, είναι σύνθετο κατά την άποψη μου θα πρέπει να αναζητηθεί και αυτό το πλαίσιο».
«Θεωρώ ότι οι δικαστές έκριναν σαν δικαστές, έκριναν με βάση το νόμο. Η ελληνική δημοκρατία επεφύλαξε ένα κράτος δικαίου και για αυτούς που είναι εχθροί της δημοκρατίας γιατί τα πεντέμισι χρόνια που διήρκησε όλη αυτή η διαδικασία διήρκησε κατά βάση γιατί γινόντουσαν σεβαστά δικαιώματα των κατηγορουμένων που θέλανε να ασκήσουμε. Άρα το ποινικό σκέλος τελειώνει και τώρα πηγαίνουμε στο πολιτικό σκέλος που έχει να κάνει με τομές που μπορεί να γίνουν στην ελληνική κοινωνία και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και για να μην βιώσουμε πάλι τέτοια προβλήματα», υπογράμμισε ο ίδιος.