Τέλος στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ , σε σχέση με τη στάση που είχε έναντι της Χρυσής Αυγής, έβαλε με παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και (μέχρι πρότινος) κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, βέβαια, αν και συμμετείχε στον κεντρικό σχεδιασμό εκείνης της κυβερνητικής περιόδου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, «εκ των υστέρων» όπως σχολιάζουν και στη Ν.Δ. σπεύδει να κρατήσει αποστάσεις. O πρώην υπουργός υποστήριξε πως «με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή» και συνέχισε λέγοντας πως «είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ)».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ακολούθησε σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για αναπαραγωγή fake news και εξυπηρέτηση συμφερόντων εχθρικών προς την Αριστερά, αλλά και νέες δηλώσεις του Κοντονή, με τις οποίες κατηγορούσε την Κουμουνδούρου για σταλινικές αντιλήψεις και συκοφαντίες. Ωστόσο, με τις απόψεις του κ. Κοντονή συμφώνησε άλλος ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παπαρασκευόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα». Λίγο αργότερα, βέβαια, ο κ. Παρασκευόπουλος προχώρησε σε διορθωτική δήλωση. Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Κουμουνδουρου ανακοίνωσε ότι ο κ. Κοντονής «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», ανακοινώνοντας ουσιαστικά τη διαγραφή του. Αίσθηση προκάλεσε και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου η νέα παρέμβαση της αδελφής του κ. Τσίπρα, Ζανέτ, η οποία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοντονή, έγραψε στο Facebook: «Υπάρχουν και όρια».

Σημειώνεται ότι παρέμβαση στις παραπάνω εξελίξεις έκανε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με άρθρο του στον ιστοτόπο liberal, όπου ανέφερε ότι «οι “δηλητηριώδεις” αιχμές του Σταύρου Κοντονή, με τις οποίες αφήνει να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν παρά τις επισημάνσεις του ότι ευνοείται με αυτές η υπόδικη ηγεσία της Χ.Α., συνιστούν μέγα στίγμα για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί παραπέμπουν σε σκοτεινά παιχνίδια και μεθοδεύσεις πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ». Oλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από γεγονότα και περιστατικά που καταδεικνύουν ότι το κόμμα της Αριστεράς όχι απλώς δεν έκανε το παραμικρό για να αντιμετωπίσει το ναζιστικό μόρφωμα, αλλά πολλές φορές έδωσε «χώρο» στη Χρυσή Αυγή. Πόσω μάλλον αν σκεφτεί κανείς τη μεγάλη καθυστέρηση στην ακροαματική διαδικασία, μιας και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αδυνατούσε να βρει ακόμα και την κατάλληλη αίθουσα για να διεξαχθεί η δίκη.

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όλοι, άλλωστε, θυμούνται ότι την περίοδο των «Αγανακτισμένων» στελέχη και ψηφοφόροι των δύο κομμάτων διαδήλωναν σε τακτική βάση στην Πλατεία Συντάγματος.

Λίγο καιρό μετά, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη έφερε τον αντιρατσιστικό νόμο, για να αντιμετωπίσει με θεσμικό τρόπο τη ναζιστική απειλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι. Αποκορύφωμα όλων των προαναφερθέντων ήταν η αρνητική στάση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2013, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Νίκο Δένδια, μετά και τη δολοφονία Φύσσα, προχώρησε στη σύλληψη και φυλάκιση όλης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνταγματολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με άρθρο του στην «Αυγή» (9 Μαρτίου 2014), αφού ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή λειτουργεί δισυπόστατα, ως εγκληματική οργάνωση και ως πολιτικό κόμμα», πρόσθετε ότι «η πολιτική δράση της Χρυσής Αυγής πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη σύγκρουση των ιδεών και την κοινωνική απομόνωση, όχι με τον εισαγγελέα. Η διαφαινόμενη μεθόδευση εκ μέρους κυβερνητικών κύκλων να τεθεί εκτός νόμου το νεοφασιστικό κόμμα δεν βλάπτει το ίδιο, αλλά τη Δημοκρατία».

Αξιοσημείωτη, άλλωστε, παραμένει η παρέμβαση του τότε πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, όταν συζητείτο το θέμα του εκλογικού νόμου και ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε τους 200 για να περάσει την απλή αναλογική. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα, η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά», είχε αναφέρει στις 30 Ιουνίου του 2016.

Τις ψήφους, φυσικά, της Χ.Α. τις ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες σημαντικές ψηφοφορίες, όπως, για παράδειγμα, στην τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε επίπεδο εικόνας, αυτή που στοιχειώνει περισσότερο από όλες τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη στο Καστελλόριζο, στο ταξίδι που είχαν κάνει από κοινού με τον Ηλ. Κασιδιάρη και τον Χρ. Παππά! Στη θλιβερή φωτογραφία, εκτός των δύο βουλευτών της Χ.Α., ήταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας, η Ελένη Αυλωνίτου και η Νίνα Κασιμάτη.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Οκτωβρίου