Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις-Μάας: Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διακοπή του διαλόγου
Νέα προειδοποίηση και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η προκλητική συμπεριφορά της φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις από μέρους της Ευρώπης. Το αυστηρό μήνυμα απεύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας σημείωσε: «Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις».
Καλωσορίζοντας τον κ. Μάας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρα, καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις. Από τότε όμως -όπως πρόσθεσε- είδαμε την εξόρμηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία μπροστά της έχει μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τη σχέση και συνεργασία της με την Ευρώπη είτε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, προσθέτοντας με νόημα πως φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.
Παράλληλα, έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δις με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας ν’ αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Όμως, αντί να έχουμε τις ημερομηνίες για την επανέναρξή τους, όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δένδια στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» ασφαλώς για τη στάση της την Τουρκία.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μάας υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την προκλητική – όπως τη χαρακτήρισε – στάση της Τουρκίας που οδηγεί, κατά τον ίδιο, στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές, ενώ χαρακτήρισε ως «παράδοξες καταστάσεις» όσα συμβαίνουν με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να υπάρχει μόνο ο διάλογος κι έτσι δικαιολόγησε το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα – όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο – αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.