Με το κλίμα να είναι βαρύ για την Τουρκία, ξεκινάει σε λίγες ώρες το νέο ραντεβού για τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα ωστόσο να είναι σε θέση ισχύος, τόσο από διπλωματικής απόψεως, όσο και από πολιτικής τακτικής καθώς οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας ακύρωσαν κάθε διαπραγματευτικό της χαρτί.

 Η Αθήνα χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τις αυξημένες ταχύτητες με τις οποίες «τρέχει» τον διπλωματικό μαραθώνιο προσέρχεται στις Βρυξέλλες, με ενισχυμένη την συμμαχική της δύναμη και ισχυροποιημένες τις διεθνείς συμμαχίες απέναντι στα απανωτά κύματα της τουρκικής προκλητικότητας.

 Η Άγκυρα, που έβγαλε και πάλι το Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο και άνοιξε την παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου, φαίνεται να επιλέγει την οδό των κυρώσεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δίνοντας το στίγμα ότι η Αθήνα περιμένει αυτή τη φορά όχι μόνο την συμπαράσταση και την εκδήλωση του έντονου εκνευρισμού της Ευρώπης, αλλά και το «μαστίγωμα» της τουρκικής προκλητικότητας. 

Επί τάπητος οι κυρώσεις

Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να θέσουν επί τάπητος τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παρ’ ότι το κλίμα στο Βερολίνο δεν φαίνεται να είναι απόλυτο προς αυτήν την γραμμή, επιμένοντας στην προσπάθεια του διαλόγου.

 Από την πλευρά του ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξεκάθαρα, κι αυτό θα πράξει και αύριο στις Βρυξέλλες ότι έφτασε η ώρα άπαντες οι εταίροι να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να στείλουν ηχηρά μηνύματα καταδίκης στην Τουρκία, η οποία ιονίζει αρνητικά κάθε ενδεχόμενο διαλόγου.

 "Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μία ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην Παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

 Η Αθήνα παραμένει, πάντα, έτοιμη να ξεκινήσει το διάλογο με τη γείτονα και τις διερευνητικές επαφές, με μοναδικό αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ωστόσο, ο διάλογος αυτός δε μπορεί να λάβει χώρα κάτω από το καθεστώς απειλών και παραβατικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας και αυτό διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση.

 "Αντί για μία ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Ορούτς Ρέις να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Προφανώς, δε θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ο Γερμανός υπουργός, έδειξε πλήρη κατανόηση για τις θέσεις και τη στάση της Ελλάδας, καθώς και δυσφορία για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

 Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το γεγονός ότι ματαίωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα και επανέλαβε  την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.

 "Μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε. Δηλαδή, σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να  αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης", σημείωσε ο κ. Μάας.

 Την ίδια στιγμή, ράπισμα για την Άγκυρα αποτελεί και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήρθε, για να επιβεβαιώσει πως έχει λήξει η περίοδος των ίσων αποστάσεων και η αμερικανική πλευρά τάσσεται  ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

 "Η ανακοίνωση αποδεικνύει πόσο αποδίδουν οι διπλωματικές κινήσεις μας και η διεθνοποίηση του θέματος, όπως και η αποφασιστική, αλλά και ψύχραιμη στάση μας απέναντι στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

 "Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια", τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

Και στο ΕΛΚ η τουρκική προκλητικότητα

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ -την πρώτη διά ζώσης μετά από πολύ καιρό.

Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Κορυφής.

 Παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με την έναρξη της συνεδρίασης.