αθροίζεται στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδηςσημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».
Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας», ενώ σημείωσε ότι «αργά ή γρήγορα αυτές θα επιβληθούν παρά την προσπάθεια της Γερμανίας να αποφύγει την κλιμάκωση».
Ο υπουργός τόνισε πως «κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι η παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας».
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «δεν είναι πολιτική δίωξη αλλά ποινική επειδή ήταν εγκληματική οργάνωση».
Παράλληλα σημείωσε ως «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και καταδεικνύει την επιθετικότητα της Τουρκίας».
Τέλος εκτίμησε πως «εάν η Άγκυρα εξωθήσει τα πράγματα σε ακραία κλιμάκωση θα χάσει καθώς η Ελλάδα έχει πολλούς υποστηρικτές».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο στην πτήση του κ. Δένδια, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Αυτό είναι ένα ακόμα γεγονός το οποίο αθροίζεται στην επιθετικότητα των Τούρκων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι απολύτως προφανές ότι η Τουρκία επιλέγει άλλο δρόμο, κατά τη γνώμη μου φαίνεται ότι επιλέγει ένα δρόμο συγκρούσεων, προκλήσεων. Είναι σαφές ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα να γίνουνε οποιεσδήποτε διερευνητικές συνομιλίες. Οι συνομιλίες γίνονται ότι οι πλευρές έχουν κάποια οποιαδήποτε διάθεση να κάτσουν να συζητήσουν κάποια πράγματα και να δούνε αν μπορούν να βρουν ένα κοινό τόπο για να λύσουν τα θέματά τους. Συνομιλίες οι οποίες γίνονται σε αυτό το γενικότερο κλίμα δεν μπορούν να γίνουν. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα θεωρώ αν καταλαβαίνω καλά ο πρωθυπουργός έχει δώσει την κατεύθυνση στο ζήτημα αυτό δηλαδή ότι θα τεθούν τα ζητήματα αυτά στη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ προκειμένου η ΕΕ στο σύνολό της να τοποθετηθεί».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε κυρώσεις προς την Τουρκία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε: «Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση νομίζω ότι αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα προχωρήσει σε κυρώσεις. Καταλαβαίνω ότι οι Γερμανοί προσπαθούνε να αποφύγουν την κλιμάκωση, έχουνε μια σειρά από λόγους για τους οποίους το θέλουν αυτό, έχουν συμφέροντα του κράτους που είναι επιφυλακτικοί στο ζήτημα αυτό και στη διαταραχή των σχέσεων με την Τουρκία αλλά από την άλλη μεριά δεν νομίζω ...από τη στιγμή που συνεχίζει ο Ερντογάν σε αυτή την κατεύθυνση κατά τη γνώμη μου καλύτερα θα ήταν να πάρει ένα ισχυρό μήνυμα. Εδώ μπορεί να θέσει κανείς και το εξής ερώτημα «πως αποτρέπει κανείς την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων και την ενδεχόμενη σύγκρουση όντας με ένα κλίμα κατευναστικό και υποχωρητικό; Δοκιμάστηκε αυτό το σενάριο. Την υποχωρητικότητα της ΕΕ και τη στάση συνεννόησης την οποία προωθεί δεν την εκτιμάει η Τουρκία. Την κατανοεί ως μια στάση μη εμπλοκής, ως μια στάση αδυναμίας, ως μια στάση αδιαφορίας».
Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πολεμικής εμπλοκής, σημείωσε: «Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα είναι έτοιμη εδώ και καιρό. Έχουμε συνυπολογίσει αυτό το ενδεχόμενο σε αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν πράγματι γίνονται έρευνες έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η διαφορά κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ότι στην κυριαρχία δηλαδή εντός των 6 μιλίων είναι σαν να βρίσκεσαι σε ελληνικό έδαφος, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιλάμε στην υφαλοκρηπίδα γιατί η υφαλοκρηπίδα βρίσκεται στα διεθνή ύδατα και επομένως πρέπει να ακουμπήσεις στο βυθό ή να κάνεις κάτι σε σχέση με το βυθό για να υπάρξει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η έρευνα ή η άσκηση για παράδειγμα δραστηριοτήτων εξόρυξης αυτά αποτελούν παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, επισήμανε: «Η Χρυσή Αυγή είναι μεν φορέας μιας απεχθέστατης ιδεολογίας, της νεοναζιστικής αλλά αυτό για το οποίο δικάστηκε και καταδικάστηκε δεν είναι η ιδεολογία της. Αυτό, εξαιτίας του πολύ έντονου πολιτικού χρώματος που δίνει η Αριστερά στην υπόθεση αυτή, δείχνει να περνάει λίγο πίσω και αυτό δεν είναι καλό. Ο βασικός λόγος είναι ότι εκείνο που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό είναι ότι εδώ δεν έχουμε μια πολιτική δίωξη, έχουμε μια ποινική δίωξη. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε γιατί κρίθηκε ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι εγκληματική οργάνωση επειδή έχουνε νεοναζιστική ιδεολογία, κρίθηκε ότι είναι εγκληματική οργάνωση γιατί μαζεύτηκαν τρεις ή περισσότεροι σε ιεραρχική δομή προκειμένου να τελέσουνε κακουργήματα. Για αυτό είναι εγκληματική οργάνωση».
Αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ «δεν είναι αθώοι», δήλωσε: «Επειδή ανοίγει μια συζήτηση του τύπου για το ποιος έχει κάνει τα πιο πολλά προκειμένου να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή και σηκώθηκε με τεράστια θρασύτητα ο ΣΥΡΙΖΑ, τη γνωστή θρασύτητα του ΣΥΡΙΖΑ , δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ, μας θυμίζουν σε όλους αυτό το οποίο πραγματικά είναι και νομίζω ότι το κάναν με πολύ καλό τρόπο με αυτό το πρωτοσέλιδο ότι «δεν είναι αθώοι» βάζοντας μπροστά τον Α. Σαμαρά και τον Κ. Μητσοτάκη δίπλα στο σύνθημα δεν είναι αθώοι που ήταν το σύνθημα που χρησιμοποιείτο για τους τώρα καταδικασμένους ηγέτες της Χρυσής Αυγής. Αυτό που έκαναν είναι ότι εξίσωσαν και μάλιστα σε ποινικό επίπεδο εξίσωσαν τους Σαμαρά και Μητσοτάκη με τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη αθλιότητα. Όταν ρωτήθηκαν γιατί το κάναν αυτό εγώ είχα μια απάντηση από την κα Αχτσιόγλου ότι το κάναμε αυτό γιατί εσείς μας είπατε ότι αλλάξαμε τον ποινικό κώδικα για να ευνοήσουμε τους χρυσαυγίτες. Δηλαδή σε μια απολύτως βασική κριτική αυτοί αντί να απαντήσουν και να πούνε δεν είχε σχέση, αλλάξαμε τον ποινικό κώδικα για άλλους λόγους ή ότι άλλο είχανε να πούνε υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους, αυτοί αποφάσισαν ότι θα αμυνθούν όχι απαντώντας αλλά ρίχνοντας τόνους λάσπης. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Η πραγματικότητα είναι ότι η ποινική δίωξη έγινε επί Σαμαρά και έγινε γιατί υπήρξε μια απόφαση. Η απόφαση αυτή ελήφθη από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που χειρίστηκε το θέμα, ανάμεσα στους οποίους ήμουνα και εγώ, και οι οποίοι δεχτήκανε την εισήγησή μου δηλαδή ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Αθανασίου δεχτήκανε την εισήγησή μου ότι έπρεπε να ζητήσουμε τη διερεύνηση του αν μπορεί να υπαχθεί η Χρυσή Αυγή με τη δράση αυτή, με τις 32 ποινικές δικογραφίες, στη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση. Αυτό το έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. Το δεύτερο που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι διέκοψε προσωρινά τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Το τρίτο το οποίο έγινε είναι ότι επί Κυρ. Μητσοτάκη επισπεύστηκε η διαδικασία γιατί βρέθηκαν οι αίθουσες, γιατί απηλλάγησαν οι δικαστές από άλλα καθήκοντα, γιατί αφοσιώθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης, και μπόρεσε να τελειώσει και να οδηγηθεί στην καταδικαστική αυτή κρίση η Χρυσή Αυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτά είναι αυτά που έχουν γίνει όπως επίσης έχουν γίνει και πράγματα επί Τσίπρα. Επί Τσίπρα έγινε το ότι ο κ. Τσίπρας επί 4,5 χρόνια έψαχνε αίθουσα, δεν έβρισκε. Δεν μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία 4,5 χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως επίσης εκείνο το οποίο έγινε είναι ότι επέλεξαν λίγο πριν πέσουν από την κυβέρνηση και εν όψει εκδόσεως αποφάσεως να αλλάξουν το ποινικό πλαίσιο και κάτι το οποίο τιμωρούταν μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη να τιμωρείται σήμερα μέχρι 15. Και επειδή άκουσα μια αιτίαση ότι εν τέλει δεν τους έβαλε 15 τους έβαλε 13 άρα και 20 να ήταν πάλι 13 θα τους έβαζε», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Δεν είναι έτσι γιατί ο ποινικός δικαστής κοιτάει το ανώτερο ποινικό όριο και καθορίζει το ύψος της ποινής σε σχέση με το ανώτερο ποινικό όριο. Μπορεί το δικαστήριο να μην ήθελε να βάλει το μέγιστο των ποινών που ήταν το 15, όπως μπορεί να μην ήθελε- αν υπήρχε το 20 χρόνια κάθειρξη- να βάλει το μέγιστο των ποινών που ήταν το 20 αλλά να ήθελε να βάλει κάτι κάτω από το μέγιστο όπως έβαλε που είναι το 13, όπως τότε θα ήταν το 18. Άρα το ποιο είναι το ποινικό πλαίσιο επηρεάζει. Έχει σχέση ποιο είναι το ανώτατο όριο ποινής για να αποφασίσει την επιμέτρηση και την εξατομίκευση ποινής. Αυτά είναι αυτά που έκανε η ΝΔ, αυτά είναι αυτά τα οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Χρυσής Αυγής τα υπόλοιπα είναι λόγια, αερολογίες, είναι πράγματα που λέγονται για να λέγονται. Είναι αυτά του τύπου «το λαϊκό κίνημα οδήγησε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής». Κανένα λαϊκό κίνημα δεν οδήγησε σε καμία καταδίκη, αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις του Α. Σαμαρά η Χρυσή αυγή μια χαρά θα ήταν σήμερα στο κοινοβούλιο, η Χρυσή Αυγή μια χαρά θα συνέχιζε τη δραστηριότητά της ως εγκληματική οργάνωση. Και αν δεν ήταν και το δικαστήριο να κρίνει έτσι όπως έκρινε και να έχει αυτή την άποψη και αυτή τη θέση πάλι κανένα λαϊκό κίνημα δεν μπορούσε να επιβάλει τίποτα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας, τόνισε: «Η επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι η σωστή επιλογή. Η κυβέρνηση έχει νικήσει την Τουρκία τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. Την νίκησε όταν έκανε την απόπειρα να σπρώξει παράνομους μετανάστες στον Έβρο. Τη νίκησε, δεν πέρασε τίποτε, δεν πέρασε ο εκβιασμός, ηττήθηκε ο Ερντογάν. Τη νίκησε στο θέμα του τουρκολιβυκού συμφώνου. Δεν έχει παράξει το παραμικρό αποτέλεσμα, έχει περαιτέρω επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα νομικό προηγούμενο, δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα. Και τη νίκησε και όταν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούσε να κάνει έρευνες οι οποίες απετράπησαν, και δεν έκανε καμία έρευνα γιατι στην πραγματικότητα επειδή στείλαμε στο στόλο δεν μπορούσε να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αυτό το οποίο έκανε άρα υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι από τη μια πλευρά είμαστε απολύτως αποφασιστικοί, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας σε όλα τα επίπεδα και από την άλλη πλευρά καταδεικνύουμε την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας η οποία οδηγεί σε μια κλιμάκωση συγκεκριμένη».
Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, η Ελλάδα είναι μια ισχυρή στρατιωτικά χώρα της ΕΕ, είναι μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχει πάρα πολύ ισχυρές στηρίξεις. Τα λεω όλα αυτά γιατί αν η Τουρκία επιλέξει την πολεμική εμπλοκή σε μια συγκεκριμένη περιοχή, εξωθήσει δηλαδή τα πράγματα σε κάτι τέτοιο τότε τα πράγματα είναι σαφές ότι θα οδηγηθούνε σε μια κλιμάκωση. Από αυτή την κλιμάκωση εκείνος ο οποίος θα βγει χαμένος χάριν όμως σε ένα σύμπλοκο διεθνών σχέσεων στηρίξεων και κατανόησης που έχει σήμερα οικοδομήσει η Ελλάδα θα είναι η Τουρκία. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει την αποκλιμάκωση, αν επιλέξει την κλιμάκωση αυτό το οποίο θα γίνει είναι ότι η Τουρκία για μια ακόμη φορά θα ηττηθεί όπως έχει ηττηθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο κ. Βορίδης.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον Ιανό, σημείωσε: «Σήμερα θα καταθέσουμε την τροπολογία, η τροπολογία αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποζημιώσουμε στο 100% τους πληγέντες παραγωγούς, δεύτερον θα μας δώσει τη δυνατότητα να δώσουμε προκαταβολή, τρίτον θα δώσει τη δυνατότητα να μεταβιβαστούν σημαντικά ποσά της τάξεως των 70 εκ. από το αποθεματικό στον ΕΛΓΑ προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για να μπορέσει να πληρώσει. Επομένως μόλις γίνει αυτό τη Δευτέρα, και δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, θα υπάρξει η μεταβίβαση του ποσού στον ΕΛΓΑ, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, αυτό μπορεί να πάρει μια ή δύο μέρες και μόλις γίνει αυτό θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των προκαταβολών προς τους πληγέντες. Έχω πει ότι θα είναι μια γενναία προκαταβολή δηλαδή θα είναι ένα σημαντικό τμήμα των αποζημιώσεών τους. Ο προγραμματισμός μας είναι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε τις προκαταβολές».
«Οι πλήρεις αποζημιώσεις εκτιμάμε ότι θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση των πορισμάτων των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, αυτό θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, θα μας πάει γύρω στα τέλη Ιανουαρίου –Φεβρουάριο του ’21 όπου εκεί θα υπάρξει η πλήρης καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση της διαδικασίας. Ξέρουν οι παραγωγοί ότι ο ΕΛΓΑ θα πλήρωνε τις ζημιές τον Ιούνιο του ’21 το 65% και το 35% τον Δεκέμβριο του ’21. Αυτό το έχουμε επισπεύσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όπως επίσης επισπεύδουμε και αυτά τα οποία δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, και αυτά τα ποσά που όμως χρειάζονται περισσότερη δουλειά ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης.