Την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο καυτηρίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.


Η Τουρκία δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα με την συνεχή προκλητικότητα 


«Μια νέα navtex, η οποία εκδόθηκε χθες από τις τουρκικές αρχές και η οποία επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis ήρθε να κλιμακώσει μια ακόμη φορά την ένταση στην περιοχή μας και αποδυναμώνει περαιτέρω την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών, και η τοποθεσία του είναι σε απόσταση πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την εισήγησή του. Επίσης, καταδίκασε το άνοιγμα των Βαρωσίων από τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα πως αυτές οι ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, διότι έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι ήρθαν ως ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα των προκλητικών πράξεων από την Τουρκία που οδηγούν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.


Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή του κόμματος Ερντογάν (ΑΚP) στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Άχμετ Γιλντίζ σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμήνυσε πως με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, η Τουρκία δεν παράγει κανένα αναγνωρισμένο διεθνές αποτέλεσμα και ότι το μόνο πράγμα που προκαλεί είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η μονομερής χρήση ερευνητικών σκαφών σε αυτήν την περιοχή, συνοδευόμενα από τον τουρκικό στόλο, το μόνο πράγμα που κάνει είναι να προκαλεί τη σταθερότητα, την αντίδραση της Ελλάδας και προκαλεί επίσης την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όπως έχει περιγραφεί σε όλους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Στο διεθνές δικαστήριο επιλύονται οι διαφορές - Δεν είμαστε στον 18ο αιώνα


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμήνυσε για το θέμα της ΑΟΖ ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι μέσω διαπραγματεύσεων και παραπομπής του ζητήματος στο διεθνές δικαστήριο. Εάν έχουμε ένα πρόβλημα, το παραπέμπουμε στο δικαστήριο και δεν θα επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα όταν δεν υπήρχε το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιούσαμε όπλα για να λύσουμε τις διμερείς μας διαφορές, σημείωσε περαιτέρω ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.


Απαντώντας σε ερώτηση άλλου Τούρκου βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί η Ελλάδα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχει μια απάντηση σε αυτό, το casus beli που έχει ψηφίσει το τουρκικό κοινοβούλιο και κάλεσε την Τουρκία να άρει την απόφαση αυτή. Εξίσου, κάλεσε την Άγκυρα αν επιδιώκει μια ειρηνική λύση, τότε να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική κίνηση και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.


Σε ό,τι αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαιρέτισε την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας την ίδια στιγμή ανησυχία και λύπη για τις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας. Κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά που έχουν συμφωνήσει προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ομάδας Μινσκ. Το ίδιο, υπογράμμισε, ισχύει και για τρίτα κράτη που θέλουν να παρέμβουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και κυρίως τα κράτη που προσπαθούν να εμπλακούν στο ζήτημα προμηθεύοντας όπλα ή στέλνοντας μισθοφόρους στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτός δεν είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε ένα σύντομο απολογισμό της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνοψίζοντας τι έχει επιτευχθεί, με έμφαση τους δύο κύριους στόχους που είχε θέσει. «Ο ένας είναι να καταλήξουμε στη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θα είναι ο χάρτης πορείας για το μέλλον πώς να εργαστούμε σε περιόδους πανδημίας, σε περιόδους κρίσης και πώς σεβαστούμε το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε. Ως δεύτερο στόχο προσδιόρισε το Παρατηρητήριο Ιστορίας, γνωστοποιώντας πως οι συζητήσεις στην Επιτροπή των Υπουργών για το θέμα αυτό έχουν σχεδόν φθάσει στο τέλος. Ανακοίνωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστούν τόσο η Διακήρυξη της Αθήνας όσο και το Παρατηρητήριο Ιστορίας τις επόμενες εβδομάδες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη γενική γραμματέα του Οργανισμού.


Αναφερόμενος στην πανδημία, σημείωσε ότι ήταν περίεργο να έχουμε μια ψηφιακή προεδρία. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η ελληνική προεδρία έκανε πολύ καλή δουλειά εισάγοντας ένα νέο τρόπο συζητήσεων, «πολύ ενδιαφερουσών ψηφιακών συζητήσεων». Ειδική αναφορά έκανε και στην υπουργική συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου στην Ελλάδα, που συμπίπτει με την 70η επέτειο της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Αθήνας.


Τέλος, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη και την απερίφραστη καταδίκη του για την τρομακτική τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στη Γαλλία πριν από λίγες ημέρες, σημειώνοντας πως είναι μια επίθεση στην καρδιά των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.