«Στην τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κυριάρχησαν τα εθνικά θέματα ωστόσο έρχεται ‘’τσουνάμι’’ με τον πτωχευτικό κώδικα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1
και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑπαρατάθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς», ενώ είπε «πως ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης εάν θα συνέχιζε την παράταση».
Αναφορικά με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «όταν γίνονται έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα
της χώρας».
Τέλος ανέφερε ότι «κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Κυριάρχησαν τα εθνικά γιατί είχαμε προφανείς αντιφάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης που ήταν φανερό να φέρουν αυτό το ζήτημα στο προσκήνιο. Μολονότι προφανώς η πρόταση δυσπιστίας έγινε για ένα μείζον ζήτημα που από την εξέλιξή του φοβάμαι ότι θα ενισχύσει το κοινωνικό τσουνάμι που βλέπω να έρχεται στη χώρα. Δεν είναι σωστό να μένει ένας άνθρωπος χωρίς σπίτι».
«Έγιναν πράγματι πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ κανένας όμως από αυτούς τους πλειστηριασμούς δεν αφορούσε την πρώτη κατοικία. Δεν είναι γενικά λάθος να γίνονται πλειστηριασμοί, για παράδειγμα όταν ένας εργοδότης βγάζει τα λεφτά του έξω και το μοναδικό στοιχείο που έχει για να ξεπληρωθούν οι εργαζόμενοι του που τους έχει καταληστέψει, είναι η έπαυλή του στη Μύκονο καλά κάνει η αυτή η έπαυλη και βγαίνει στο σφυρί. Άρα είναι στα όρια των Fake news αυτό που είπε η κυβέρνηση στη Βουλή ότι γίνονταν πλειστηριασμοί και επί ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δήλωσε: «Επί της δικής μας κυβερνητικής θητείας παρατάθηκε. Σε περίοδο που δεν είναι μνημονιακή για πρώτη φορά έχουμε νομικό πλαίσιο που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία. ...Τώρα είχε μια πολιτική επιλογή η κυβέρνηση αν θα συνέχιζε την παράταση αυτής της προστασίας που ήταν ανεκτή από τους δανειστές και τους θεσμούς για τον απλό λόγο ότι έγινε επανειλημμένα και κατα τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου που ήταν πολύ σκληρότερα τα πράγματα. Θεωρώ ότι είναι μια πολιτική απόφαση της ΝΔ...».
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την φράση του κ. Παναγιωτόπουλο ότι τα 12 μίλια είναι δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και ότι στη σφαίρα προστασίας που καλύπτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα απόλυτα κυριαρχικά δικαιώματα, απάντησε: «Εάν το νόημα του κ.Παναγιωτόπουλου είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζουν από τα 6 μίλια και κάτω τότε προκύπτει το ερώτημα γιατί παρακολουθούν και θέλουν να είναι σκιά στο Ορούτς Ρέις; Πράγματι τα διεθνή νερά είναι αυτά τα οποία μέχρις στιγμής δεν έχουν προκηρυχθεί ως χωρικά ύδατα ακόμα όμως και πέραν των 12 μιλίων, εντός της υφαλοκρηπίδας, όποιος πραγματοποιεί έρευνες προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα. Στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει ανεκτό. Θυμίζω το Μπαρμπαρός και Φθινόπωρο του 2018. Οι ένοπλες Δυνάμεις μας δεν έχουν καμία ευθύνη για το γεγονός αυτό, οι πολιτικές εντολές ήταν ανάλογες. Οι ασκήσεις σε διεθνή νερά ακόμα και εντός της υφαλοκρηπίδας δεν απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, η εκμετάλλευση και η έρευνα είναι κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους άρα όποιος πραγματοποιεί έρευνες, προκλητικά επί 40 μέρες όπως πραγματοποιεί το Ορούτς Ρέις, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα».
«Το διεθνές δίκαιο λέει ότι κυριαρχικά δικαιώματα, όχι κυριαρχία, έχεις και έξω από τα 6 μίλια επομένως ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να υπερασπίζουν τα κυριαρχικά αυτά δικαιώματα. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται υποστήριξη δεν πρέπει να καταλήγει σε πόλεμο σε ότι μας αφορά γιατί η Ελλάδα ήταν πάντοτε φιλειρηνική δύναμη δεν συνιστά όμως πρόκληση πολέμου το να ασκείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα μέσω αποτροπής . Η αποτροπή δεν είναι συνώνυμο με τον πόλεμο, είναι το ακριβώς αντίθετο. Η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε με το τρόπο που ξέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, και που δεν θα τον υποδείξω εγώ, η εντολή να ήταν αυτή που είχαμε δώσει και εμείς τον Φθινόπωρο του 2018, να μην επιτραπεί αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτό γίνεται με αποτροπή χωρίς κλιμάκωση. Ο επιχειρησιακός τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δουλειά των Ένοπλων δυνάμεων και σας διαβεβαιώνω ότι έχουν τη γνώση, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε κάθε σενάριο, η βασική διαφορά είναι στην πολιτική εντολή που πήραν. Η πολιτική εντολή που είχαν πάρει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπερασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η εντολή που πήραν επί ΝΔ ήταν η αντίθετη», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Εμείς θεωρούμε ότι κάθε αμφισβήτηση, κάθε προσβολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπίζεται», υπογράμμισε ο ίδιος.