Μηταράκης: Κάτω από το 1% τα κρούσματα στις δομές φιλοξενίας μεταναστών
Για τη διασπορά του κοροναϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το μεταναστευτικό, τοποθετήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «στην πρώτη φάση της πανδημίας καταφέραμε να μην έχουμε κανένα κρούσμα στα νησιά» και πρόσθεσε ότι «από το καλοκαίρι, με το δεύτερο κύμα, έχουμε 800 περίπου κρούσματα, είναι κάτω από το 1% των συνολικά αιτούντων άσυλο και μία απώλεια ανθρώπινης ζωής». «Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στις δομές φιλοξενίας η τήρηση μέτρων συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός σημείωσε: «Η μείωση των ροών είναι 91% το τελευταίο εξάμηνο και αυτό βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος κατά το οποίο με το που φτάνουν μπαίνουν σε καραντίνα, ελέγχονται, μέχρι να είναι καλά και μόνο τότε μπαίνουν στις δομές. Έτσι αποφύγαμε να μπει κρούσμα από το εξωτερικό στις δομές».
«Από εκεί και πέρα, ενισχύσαμε τις υγειονομικές μονάδες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και σε περιπτώσεις όπως το Βόρειο Αιγαίο με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ιατρική παρουσία μέσα στις δομές, ώστε τα ύποπτα κρούσματα να αντιμετωπίζονται άμεσα. Ειδικά στη Λέσβο κάναμε 7.500 rapid test μετά τη φωτιά στη Μόρια, πριν μπούνε στη νέα δομή ελέγχθησαν οι πάντες. Βρέθηκαν 255 θετικά, μπήκαν σε ειδική περιοχή της δομής και πλέον έχουν όλοι ιαθεί, χωρίς να υπάρξει ανάγκη νοσηλείας», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για τις πλημμύρες στο Καρά Τεπέ και την αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ξεκινήσει στη νέα δομή της Λέσβου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Με τις πρώτες βροχές επηρεάστηκε το 7% της δομής στο Καρά Τεπέ, οπότε ξεκινήσαμε άμεσα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην έχουμε πρόβλημα τον χειμώνα. Ήδη οι μισές σκηνές έχουν ετοιμαστεί για τον χειμώνα. Ήταν πολύ θετική η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές, ότι η νέα δομή στο Καρά Τεπέ, παρότι είναι προσωρινή, είναι πολύ καλύτερη από την κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια».
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα, απάντησε: «Στα νησιά ήδη κατασκευάζονται τα κλειστά κέντρα στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, και αυτά θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2021. Εκκρεμεί το θέμα της επιλογής μιας οριστικής τοποθεσίας στη Μυτιλήνη, πλέον ο ίδιος ο Δήμος συνεργάζεται μαζί μας και έχει υποδείξει εναλλακτικές μακριά από τον αστικό ιστό. Η Χίος είναι η τελευταία εκκρεμότητα που πρέπει να καταλήξουμε αν θα μείνουμε εκεί που είμαστε ή θα επιλεγεί και εκεί να πάμε εκτός αστικού ιστού, που είναι η πρόταση της κυβέρνησης».
«Νομίζω μετά τη μείωση των ροών, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, την αποσυμφόρηση κατά 50% των νησιών από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ διαφορετικό από μια έλλειψη εμπιστοσύνης που υπήρχε στις αρχές του 2020», εκτίμησε ο ίδιος.
Για την «παραφιλολογία» τα σενάρια επαναπροωθήσεων, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Είναι πολύ θετικό που η Frontex με επιστολή της 27ης Οκτωβρίου είπε ότι δεν έχει στοιχεία παράνομων επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα. Άρα, σε επίπεδο διοίκησης έχει τοποθετηθεί. Επειδή υπάρχει αυτή η παραφιλολογία, είναι ιδιαίτερα θετικό που θα συγκληθεί και το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, για να τελειώσουμε με αυτήν την ιστορία. Η Ελλάδα ξεκάθαρα λέει ότι έχουμε σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, τα φυλάμε με αποφασιστικότητα, δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης, θέλουμε να μειώσουμε αποφασιστικά τις ροές, αλλά το κάνουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο».
Για το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, δήλωσε: «Υπήρχε το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, το οποίο διαχειριζόντουσαν ΜΚΟ μέσω της Ύπατης Αρμοστείας. Το αναλάβαμε πλέον εμείς ως χώρα το πρόγραμμα και μειώθηκε κατά πολύ το κόστος, αφού έφυγε ο «μεσάζοντας» της Ύπατης Αρμοστείας που είχε τα δικά του έξοδα. Μειώσαμε το κόστος κατά 30%, με αποτέλεσμα κάποιες από τις ΜΚΟ που ήταν στο πρόγραμμα να θέλουν να φύγουν. Ανοίξαμε τη διαδικασία, κάναμε μια ανοικτή πρόσκληση, ήρθαν 16 αιτήσεις για 22.000 κρεβάτια, τις δεχθήκαμε όλες με αυστηρές προϋποθέσεις, με μία χαμηλή τιμή».