«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία πρωτοβουλία που να δίνει ανάσα στους υπερχρεωμένους πολίτες και επιχειρήσεις»
, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με αφορμή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι αύριο λήγει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και κάλεσε όλους να ενταχθούν σε αυτό.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.
Τέλος σημείωσε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ‘’δίχτυ’’ προστασίας για αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι στο νομό Κατσέλη».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τον Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Η χώρα γενικότερα χρειάζεται αναμόρφωση σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και του νομοθετικού πλαισίου αλλά και της κουλτούρας, και είναι αλήθεια ότι όλα αυτά είναι προβλήματα ή παθογένειες που έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν είτε γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη αντιμετώπιση κάποιων συγκεκριμένων ζητημάτων είτε γιατί υπήρχε δέσμευση της χώρας, δια της προηγούμενης κυβέρνησης, απέναντι στους θεσμούς για την προώθηση πολύ συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων. Κανείς μας προφανώς δεν είναι σε θέση να ισχυρίζεται ότι αυτά όλα εξελίσσονται απλά και μόνο διότι η καινούργια κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2019 αποφάσισε να μπει σε αυτό το δρόμο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ή ενδεχομένως και των αλλαγών που αφορούν το νόμο Κατσέλη, ένα νομοσχέδιο το οποίο νομοθετούμε εμείς τώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλιστα η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ξεκίνησε μόλις χθες».
«Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ έδινε χωρίς φειδώ υποσχέσεις απέναντι στους θεσμούς, δεν προχώρησε σε καμία απολύτως πρωτοβουλία η οποία να δίνει μια πραγματική ανάσα στους υπερχρεωμένους πολίτες, στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά να δημιουργεί μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική καλής νομοθέτησης απέναντι σε ζητήματα τα οποία βλέπαμε ότι είτε βαλτώνανε, κωλυσιεργούσαν, απαιτούσαν έναν αδιανόητο μεγάλο χρόνο προκειμένου να προχωρήσουν έστω και λίγο αλλά κυρίως να δημιουργηθεί μια πραγματική χαραμάδα ελπίδας για όλους τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα ''γεφυρα'' το οποίο συνδυάζεται με τον πτωχευτικό κώδικα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους αδύναμους ανθρώπους να ενταχθούν μέσω μιας πλατφόρμας και να έχουν τη δυνατότητα τουλάχιστον για τους επόμενους 9 μήνες να κρατήσουν και το σπίτι τους και να τύχουν ενδεχομένως και των πολύ ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Θέλω να κάνω μια έκκληση, ενώ υπάρχει μια τεράστια συμμετοχή που έχει ξεπεράσει τους 150 χιλιάδες αιτούντες αύριο ουσιαστικά λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα γέφυρα και πρέπει όλοι οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προκειμένου να τύχουν των πολύ ευνοϊκών ρυθμίσεων. Είναι μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε ότι έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν, προσπαθούμε να τη λύσουμε με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, με μεγάλη βοήθεια ειδικά στους οικονομικά αδύναμους δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα τέλος σε μια ομηρεία πολλών ετών και δημιουργώντας μια προοπτική και για το δικό τους μέλλον και για το μέλλον των παιδιών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αφορά περίπου σε 30 από τα 141 Ειρηνοδικεία της χώρας και πριν κάνω οποιαδήποτε κίνηση ήρθα σε επαφή με την πλειοψηφία των συγκεκριμένων προϊσταμένων των αναφερομένων Ειρηνοδικείων και συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία εφόσον υποστηριχθεί μετά από τις συγκεκριμένες δυνατότητες από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα μπορούν να ολοκληρωθούν όλες οι αυτές οι υποθέσεις εντός του 2021. Δεν ισχυρίζομαι ότι η πραγματικότητα που εχουμε είναι μια ευχάριστη πραγματικότητα, αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργούμε κάτω από συνθήκες εκτάκτων αναγκών ειδικά λόγω του κορονοϊού αυτό όμως που έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε είναι ότι φροντίζουμε μέσα από κοινές υπουργικές αποφάσεις και μέσα από συγκεκριμένες οδηγίες αφενός μεν να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και αφετέρου να κρατήσουμε τη βασική λειτουργία για Δικαιοσύνης σε υψηλό επίπεδο ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να έχουμε ουσιαστικά καταφέρει όλη την προηγούμενη περίοδο είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αποφάσεων να έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα να έχει αποφορτιστεί τουλάχιστον σε ότι αφορά παλιές υποθέσεις , η Δικαιοσύνη από ένα πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς. Το ζήτημα όμως βρίσκεται δεν βρίσκεται εκεί, βρίσκεται στο γεγονός ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια κουλτούρα η οποία θα μας οδηγήσει με γρήγορα βήματα στην λεγόμενη ψηφιακή Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο που επισπεύδει με έναν συνταγματικό τρόπο όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη δείχνοντας και μια συνέπεια προς τους θεσμούς, υποχρέωση που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι το προοίμιο στη δημιουργία του λεγόμενου ηλεκτρικού φακέλου άρα είναι και μια εισαγωγή στην ηλεκτρονική ψηφιακή εποχή για τη Δικαιοσύνη και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που υπάρχει μπροστά μας την οποία καλώ και να καταλάβουν και να αντιληφθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε ούτως ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης απλοποιώντας διαδικασίες και ακολουθώντας ένα μοντέλο που σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργεί σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες», διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο χώρος της δικαιοσύνης δεν προσφέρεται για αυτές τις μικροκομματικές, μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Το να έρχεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και να μας κάνει μαθήματα είτε περί συνταγματικότητας είτε περί ενδεχομένως έλλειψη ενδιαφέροντος για τους οικονομικά αδύναμους προφανώς τη φέρνει αντιμέτωπη με τη δική της πραγματικότητα και με τις δικές της επιλογές διότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που σαν κυβέρνηση στην πραγματικότητα κατάργησε το νόμο Κατσέλη από τον Φεβρουάριο του 2019, στην πραγματικότητα έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην πραγματικότητα σταμάτησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και που βεβαίως όλα αυτά έχουν ένα τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα και από την άλλη δημιουργούν μια δεδομένη βαριά κληρονομιά για τη σημερινή κυβέρνηση την οποία πρέπει να διαχειριστεί. Ο δικός μας ρόλος είναι να φροντίσουμε με την όποια νομοθετική πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας αλλά κυρίως να δώσουμε ανακούφιση στους έλληνες πολίτες οι οποίοι είτε είναι εγκλωβισμένοι το νόμο Κατσέλη συνεπείς δανειολήπτες, είτε από την άλλη πλευρά όλοι αυτοί που με έναν τρόπο που δεν συνάγει ούτε με τη λογική, ούτε με τη δικαιοσύνη, ούτε με την ηθική φροντίζουν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές να κρύβονται πίσω από τον προηγούμενο νόμο Κατσέλη», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Για την ενοποίηση των εισαγγελικών αρχών διαφθοράς οικονομικού εγκλήματος, σημείωσε: «Απευθύνθηκα στους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους ρώτησα αν πραγματικά αυτή η μεταρρύθμιση ή η αλλαγή που επιχειρείται ήταν και στις δικές τους σκέψεις αλλά απάντηση δεν έλαβα. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης είπα ότι η συζήτηση για την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης και ότι κάποια στιγμή θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό δεν έγινε ούτε με μια λογική σπουδής ούτε με μια λογική ενδεχομένως που κάποιοι σπεύδουν να υιοθετήσουν ότι η ΝΔ θέλει δήθεν να συγκαλύψει υποθέσεις κλπ. Αντίθετα έγινε προϊόντος του χρόνου, πέρασε ένας και πλέον χρόνος, η επιτροπή παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα μου το εισηγήθηκε ομόφωνα ότι πρέπει να υπάρχει ενοποίηση των δύο εισαγγελικών αρχών, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν επικαλύψεις στις αρμοδιότητες και πολλές φορές αντί να διευκολύνεται τα έργο τους δυσχεραίνεται με αυτό τον τρόπο».
«Άλλωστε είναι και το μοντέλο το οποίο έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πραγματικά είναι εξόχως υποκριτικό και μικροπολιτικό να έρχεται αυτή τη στιγμή και να λεει η αξιωματική αντιπολίτευση και γενικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιχειρείται κατά κάποιο τρόπο να συγκαλυφθεί η υπόθεση Novartis όταν όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει συνέχεια στη δικαστική λειτουργία, ότι όποια υπόθεση και αν υπάρχει ή δεν έχει ολοκληρωθεί είναι προφανές ότι θα είναι αντικείμενο ελέγχου της όποιας επόμενης περιόδου, και όταν βεβαίως έχει παρέλθει ο χρόνος και της ωριμότητας και της σκέψης και ο πραγματικός χρόνος προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά. Το ζήτημα είναι ότι αν όντως υπήρχε διάθεση συγκάλυψης εύκολα θα μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα την αναλάμβανα σε πολύ προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τέτοιου είδους λογικές καλό είναι να μην αναδεικνύονται ως πολιτικά επιχειρήματα γιατί όχι μόνο υπάρχει ανακολουθία σε σχέση με την κοινή λογική αλλά κυρίως εκθέτουν όλους αυτούς που κυρίως τα μετέρχονται, τα χρησιμοποιούν και τα προβάλουν», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι διαφεύγει της συλλήψεως ο κ. Παππας, δήλωσε: «Ο κ. Παππάς δεν ετύγχανε της παρακολούθησης μετά απόφαση, βούλευμα, του συμβουλίου Εφετών, επί ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη αυτή η απόφαση. Και βεβαίως χωρίς να έχει αποδοθεί συγκεκριμένη κατηγορία τελικής απόφασης από όποιο δικαστήριο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσε κανένας έλληνας πολίτης είτε να βρίσκεται υπό παρακολούθηση των αστυνομικών αρχών είτε πολύ περισσότερο να βρίσκεται σε ένα γενικευμένο έλεγχο. Το θέμα έχει και μια παιδαγωγική διάσταση γιατί άνθρωποι οι οποίοι διεκδικούν ένα γενικότερο πολιτικό ρόλο ή μια πολιτική θέση δεν μπορεί να μην σέβονται τη συνταγματική νομιμότητα και τους νόμους της ελληνικής πολιτείας γιατί εκεί υπάρχει ανακολουθία, ο καιροσκοπισμός και αποδεικνύεται ότι γενικότερα η παρουσία της ΧΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή στο διάστημα που την είδαμε δεν συνοδεύτηκε σε ένα σεβασμό από την ίδια στη συνταγματική νομιμότητα».
«Όλα αυτά είναι αντικείμενα τα οποία μπορεί κανείς να συζητάει και να σχολιάζει αλλά από την άλλη πλευρά μη ξεχνάτε ότι όλη την προηγούμενη περίοδο, ενδεχομένως στοχεύοντας αλλού και ενδεχομένως αλλάζοντας τον ποινικό κώδικα με έναν τρόπο διανοητό για εμάς, η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και να ελαφρύνει τις ποινές και να κλείσει το μάτι- δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε στοχευμένα για την ΧΑ- αλλά η συνύπαρξή της με τη ΧΑ κάποιες δεδομένες χρονικές στιγμές της πολιτικής ζωής και της πολιτικής ιστορίας στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργεί πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν», συμπλήρωσε ο υπουργός.