«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας και θα συνεχίζουμε με επιτυχία να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη σχετικά με την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επιτυχία την κατάσταση - Προχωράμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια 


Ο κ.Κοντοζαμάνης, σημείωσε πως το 2020 είναι δύσκολη χρονιά, καθώς η πανδημία του κοροναϊού δοκίμασε και δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα, ανέφερε, «αντιμετώπισε με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας και συνεχίζουμε με επιτυχία να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση».


Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα «έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ, τόσο σε υγειονομικό προσωπικό, όσο σε μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά και σε οικονομικούς πόρους προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας, για αυτό και «κάθε φορά αναλαμβάνουμε νέα μέτρα και προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες αναδιάταξης των δυνάμεων στο ΕΣΥ».Σχετικά με τα τεστ, ο υφυπουργός είπε πως «γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι σε περισσότερα σημεία και με περισσότερα μηχανήματα και με πληρότητα σε ό,τι αφορά τα αντιδραστήρια».


Περισσότερες διαθέσιμες κλίνες - Υλοποιούμε σειρά προκηρύξεων για μόνιμες συμβάσεις στο ΕΣΥ


Αναφορικά με τις διαθέσιμες κλίνες, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως «έχουμε ανάπτυξη και διάθεση περισσότερων κλινών απλής νοσηλείας για τον κοροναϊό καθώς και σε ΜΕΘ», ενώ για τις προσλήψεις προσωπικού είπε, πως από την αρχή του έτους το υπουργείο υλοποιεί «μία σειρά προκηρύξεων μόνιμου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μία προκήρυξη λοιπού προσωπικού 1.209 θέσεων διαφόρων κλάδων και κατηγοριών, τρεις προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού με 943 θέσεις στα τέλη Φεβρουαρίου, 81 θέσεις τον περασμένο Ιούλιο και 400 θέσεις τον Σεπτέμβριο. Συνολικά δηλαδή, έχουμε προκηρύξει 1.421 θέσεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα».


Ο υφυπουργός Υγείας, επισήμανε πως «το ΕΣΥ όπως και όλα τα συστήματα στον κόσμο, δεν έχει ανεξάντλητες δυνάμεις. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι με τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε». Παράλληλα, επισήμανε ότι μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, «ταυτόχρονα καλούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας των πολιτών για επαρκείς υπηρεσίες υγείας και γενικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία του και την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών προς κάθε πολίτη».



Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη σχετικά με την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ο υφυπουργός Υγείας είπε πως «έχουμε προκηρύξει 11 θέσεις γιατρών, επιμελητών Β' διαφόρων ειδικοτήτων και 9 θέσεις λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τα αιτήματα του νοσοκομείου. Μέχρι το τέλος του έτους, το νοσοκομείο της Κέρκυρας θα ενσωματώσει στο δυναμικό του αυτούς τους 11 μόνιμους γιατρούς και παράλληλα θα καλυφθούν και οι ελλείψεις και τα κενά με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.



Στην παρατήρηση του βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν τα νησιά που θεωρούνται ως «άγονα» και «προβληματικά», ο υφυπουργός απάντησε ότι «επανεξετάζουμε όλες τις περιοχές στην Ελλάδα, προκειμένου να δούμε ποιες πρέπει πραγματικά να χαρακτηριστούν ως άγονες και προβληματικές. Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε σε λίγο καιρό, το οποίο παρέχει μία δέσμη μέτρων, μία δέσμη κινήτρων, έτσι ώστε το ιατρικό προσωπικό να καλύπτει τις θέσεις σε άγονες, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές με συγκεκριμένα κίνητρα, τα οποία έχουν να κάνουν, τόσο με την επιστημονική εξέλιξη των γιατρών αυτών, όσο και με τις οικονομικές απολαβές και βεβαίως και με τη βοήθεια που θα παρέχει το κράτος στους επαγγελματίες υγείας».