ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παπαθανάσης στο Thessaloniki Summit: Έρχεται νέος κύκλος στα προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε 600.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας «μεταφράζεται» η επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας σε ποσοστό 15% του ΑΕΠ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε - διαδικτυακά φέτος - ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
Σχετικά με τους τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πολιτική ενίσχυσης των βιομηχανικών - μεταποιητικών λειτουργιών ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως καθοδηγούνται από τις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και ακολουθούν την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική.
«Η Ευρώπη σήμερα έχει διατυπώσει τρεις άξονες που αφορούν και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ 2021-27. Έχουμε συντονιστεί σε αυτό που έχει θέσει ως βασικούς πυλώνες η Ευρώπη, που είναι η ψηφιοποίηση, η απανθρακοποίηση - μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα η διασύνδεση των αγορών και η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, κάτι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της Ευρώπης», είπε ο αν. υπουργός,
Διευκρίνισε πως «κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου που έχει ανοίξει μεταξύ της Αμερικής και της Ασίας, πλέον η Ευρώπη θέλει να σταθεί σε βασικούς άξονες, τομείς κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλυσίδες αξίας, σημαντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος - τα λεγόμενα PCI». Σε αυτά τα έργα, όπως πρόσθεσε, μεταξύ άλλων εντάσσονται «οι μπαταρίες - η Ελλάδα συμμετέχει στο σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η μικροηλεκτρονική, οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης, η έξυπνη υγεία, τα αυτόνομα καθαρά και διασυνδεδεμένα αυτόματα οχήματα, η κυβερνοασφάλεια, η βιομηχανία χαμηλού περιβαλλοντικού απτοτυπώματος, οι τεχνολογίες υδρογόνου -κι εδώ ξεκινάει έναν νέο PCI που η Ελλάδα θα βρίσκεται εκεί- και το Διαδίκτυο των πραγμάτων ΙΟΤ».
«Μόχλευση επιπλέον 4 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα»
Τον σχεδιασμό χρηματοπιστωτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία αναφέρθηκε η πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου. «Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση μπήκε στην πανδημική κρίση πολύ τραυματισμένη, πληγωμένη από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά διαρθρωτικά θέματα, κυρίως θέματα χρηματοδότησης. Οι όγκοι των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν μετά τη σοβαρή δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη σε θετικό επίπεδο. Σήμερα το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Το 60% του ανοίγματος των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες επικεντρώνονται προς αναδιάρθρωση των δανείων για μικρομεσαίες παρά σε νέες χρηματοδοτήσεις», περιέγραψε την κατάσταση η κ. Χατζηπέτρου.
«Συνολικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ένα χρηματοδοτικό κενό, γύρω στα 17 δισ που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ η πανδημική κρίση προσθέτει γύρω στα 6-8 δισ. στο συνολικό χρηματοδοτικό κενό», είπε και εξήγησε πώς η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης προσπάθησε να συμβάλει ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
«Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πολιτικές από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα, μέσα στην έκρηξη της πανδημίας και σε πολύ στενά περιθώρια και με λειτουργικές δυσκολίες αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία που μόχλευσαν συνολικά και εκταμίευσαν μέχρι 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δάνεια σε σύνολο πάνω από 23.000 εταιριών», είπε η κ. Χατζηπέτρου, διευκρινίζοντας πως οι εκταμιεύσεις αυτές έχουν σαν βάση δύο χρηματοδοτικά προϊόντα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας -κεφάλαιο κίνησης- για το οποίο εκταμιεύτηκαν 2,1 δισ ευρώ, καθώς το εγγυοδοτικό πρόγραμμα όπου εκταμιεύτηκαν στον πρώτο του κύκλο δάνεια 3 δισ. ευρώ, με κάλυψη 80% των εξασφαλίσεων.
«Είμαστε ήδη σε εκδίπλωση δεύτερου κύκλου επιχειρηματικότητας και δεύτερου κύκλου στο εγγυοδοτικό. Συνολικά προσδοκούμε μία μόχλευση που θα αγγίξει τα 9 δισ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και λέγοντας αυτά θέλουμε να έχουμε υποστηρίξει την πιστωτική επέκταση του τραπεζικού συστήματος, σε ποσοστό που θα αγγίζει το 15-20% της συνολικής», είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.