«Η Τουρκία παραδοσιακά έχει μια αναθεωρητική πολιτική η οποία εντείνεται και δεν υποχωρεί » δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε πως «η Άγκυρα αρνείται να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκης της Λωζάνης».

Για την πανδημία του κοροναϊού, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός στην ΕΕ, ενώ ανέφερε πως «κάθε κράτος - μέλος πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική του».

Ακόμη δήλωσε πως «είναι επαρκής η διαχείριση της πανδημίας» λέγοντας ωστόσο πως «είναι απρόβλεπτη η επόμενη ημέρα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελίζα Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Η Τουρκία παραδοσιακά έχει μια αναθεωρητική πολιτική, στο πρόσωπο του προέδρου Ερντογάν αυτή κλιμακώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα έντονα. Ζούμε καταστάσεις και ιδιαίτερα από το καλοκαίρι με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και όχι μόνο δείχνει ότι η αναθεωρητική πολιτική αυτή εντείνεται και δεν υποχωρεί. Με αυτά τα δεδομένα ξέρουμε ότι και το τηλεφώνημα παρελκυστικό ήταν διότι η Τουρκία αρνείται να δεχτεί ότι οποιαδήποτε συνομιλία με την Ελλάδα θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Αρνείται να δεχτεί την ισχύ του δικαίου της θάλασσας , το οποίο δεν έχει υπογράψει , και αρνείται να δεχτεί και την σωστή ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων».

«Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Βαυαρός, και το τονίζω γιατί η Γερμανία δεν είναι απόλυτα σύμφωνη με τις κυρώσεις ή μάλλον είναι εκείνη που αποτρέπει την επιβολή κυρώσεων για τη στάση της Τουρκίας, που είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδος το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο κος Βέμπερ είπε πλέον ότι να το πάρουμε απόφαση δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία για την Τουρκία, δεν εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές αξίες και με το δυτικό πολιτισμό και τις παραδοσιακές αρχές της ΕΕ. Αυτό όμως είναι η μια ανάγνωση του εγγράφου, η δεύτερη ανάγνωση του εγγράφου είναι ότι προσπαθεί με τον τρόπο του, ο πρόεδρος Ερντογάν και την πολιτική του, να προκαλέσει την Ελλάδα να εμπλακεί σε ένα θερμό επεισόδιο για να της αποδώσει ευθύνες για την μη προώθηση υποτίθεται της οποιασδήποτε ειρηνευτικής οδό. Που βέβαια η Ελλάδα πολύ σωστά και ο πρωθυπουργός το έχει τονίσει ότι εμείς δεν παρεκκλίνουμε από την κόκκινη γραμμή μας, είναι το μοναδικό θέμα το οποίο θα καθίσουμε να συζητήσουμε με τους όρους που έχουν τεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως επίσης έχει ενισχύσει τη χώρα μας σε όλους τους τόνους τονίζεται ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αλλά σε καμία περίπτωση δεν την προκαλούμε. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, το έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο ως χώρα κράτος μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ έχει αποδεχτεί απόλυτα ότι τόσο η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος βρίσκονται στην ισχυρή θέση του δικαίου και ότι εκείνος που προκαλεί τα πάντα είναι η Τουρκία παρά ταύτα είναι μια μεγάλη χώρα και μια μεγάλη δύναμη», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Είναι προβληματική, έχει θέμα η έκθεση αυτή όμως ας μην μείνουμε σε αυτή γιατί έχουμε αλλαγή στο επίπεδο του πλανητάρχη και αυτό είναι αισιόδοξο, παρά το γεγονός ότι οφείλουμε να μην παραγνωρίσουμε ότι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει ο νέος πλανητάρχης μπορεί να έχουμε πάρα πολλές ανατροπές και πολύ αιφνιδιαστικές και αποφάσεις και κινήσεις από την αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Ερωτηθείσα αν την φοβίζει το μεσοδιάστημα μέχρι τη λήψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου, απάντησε: «Οφείλουμε να είμαστε σε εξαιρετική επαγρύπνηση, ανήσυχοι είμαστε γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Τραμπ αυτή τη στιγμή κινεί τα νήματα και ότι παραδοσιακά δεν ακολουθεί ούτε τις αποφάσεις του Κογκρέσου ούτε του υπουργείου άμυνας έχει μια δική του πολιτική και με ανησύχησε η δήλωση του υπουργού εξωτερικών, του κ. Πομπέο, ο οποίος εμμένει στην ανάγκη να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα με τις νομικές οδούς που έχει εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Τράμπ. Το τοπίο δεν είναι σαφές».

Αναφορικά με την πανδημία, επισήμανε: «Ανησυχεί ο ιός και συμπεριφορά του. Ανησυχεί ότι δεν υπάρχει μια οριζόντια πολιτική στα κράτη μέλη και δεν θα μπορούσε να υπάρχει παρά μόνο σε βασικά ζητήματα. Για παράδειγμα η κα Φον ντερ Λάιεν χθες υπέγραψε την σύμβαση για το εμβόλιο ή τα εμβόλια στο μέγεθος των 300 εκατομμυρίων και μάλιστα με ταυτόχρονη ή ισότιμη διανομή στα κράτη μέλη, αυτό είναι το αισιόδοξο από εκεί και πέρα κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική του».

«Μπορεί να είμαστε σε καλύτερη θέση στατιστικά, αριθμητικά και σε επίπεδο θανάτων από την άλλη πλευρά όμως έχουμε ξεφύγει αυτή τη στιγμή. Η διαχείριση είναι επαρκής αλλά είναι απρόβλεπτη για την επόμενη μέρα διότι δεν έχουμε δεχτεί ότι κάποια μέτρα πρέπει να τα ακολουθήσουμε αυστηρά, υπήρξε μια παρέκκλιση πολύ σημαντική. Έχει ενισχυθεί σημαντικά από την κυβέρνηση το σύστημα υγείας, καθημερινά βλέπουμε ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων αλλά από εκεί και πέρα είμαστε όλοι υπόχρεοι απέναντι στους συνανθρώπους μας και στον εαυτό μας. Δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει, αυτό ήρθε για να μείνει και για να μείνει χρόνια και παρά το εμβόλιο λένε οι ειδικοί που σημαίνει ότι θα αλλάξει η ζωή μας», υπογράμμισε η ίδια.