«Όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει πως τα μέτρα για το lockdown έπρεπε να ληφθούν. Όταν μεταξύ των μέτρων υπάρχει και η  απαγόρευση των μετακινήσεων δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για το Πολυτεχνείο », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε την αντιπολίτευση έχει επιλέξει να ανεβάζει τους τόνους και να ασκεί στείρα πολιτική στην κυβέρνηση.

Ακόμη σημείωσε πως κάποιοι επιθυμούν κλιμάκωση με αφορμή τους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο ενώ τόνισε πως «η Αριστερά έχει κάνει καριέρα με την 17η Νοεμβρίου επειδή πέρασε έξω από το Πολυτεχνείο».

Παράλληλα εκτίμησε πως η κλιμάκωση στόχο έχει να γυρίσει την συζήτηση σε άλλα θέματα και εξέφρασε την προσωπική του θέση ότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί λέγοντας ότι κανένας βουλευτής ή πολιτικός δεν είναι υπεράνω των νόμων ενώ ανέφερε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Μάλιστα ο βουλευτής της κυβέρνησης και γνωστός δικηγόρος ζήτησε από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ότι είναι παράνομη η απόφαση.

Αναφορικά με την προσφυγή του ΜΕΡΑ 25 στο Συμβούλιο της Επικρατείας είπε πως «ο φυσικός δικαστής θα κρίνει την συνταγματικότητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα συνολικά έχει συμφωνήσει ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει για το lockdown είναι σύμφωνα με το σύνταγμα. Αυτά τα μέτρα μεταξύ άλλων μας απαγορεύουν την μετακίνηση, από τα βασικότερα συνταγματικά δικαιώματα που είναι η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ελληνικής επικράτειας και μετά από κάποια ώρα δεν μπορείς να μετακινηθείς καθόλου ή τις υπόλοιπες ώρες μετακινείσαι στέλνοντας SMS για συγκεκριμένους λόγους. Αν αυτό είναι συνταγματικά ανεκτό και συμφωνούμε όλοι είναι δυνατόν να συζητάμε ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτό κάτι μικρότερης αξίας πράγμα δηλαδή το να συγκεντρωθούμε. Όταν δεν μπορούμε να μετακινηθούμε και πρέπει να στείλουμε μήνυμα, και αυτό είναι συνταγματικά ανεκτό, θα συζητήσουμε το να συγκεντρωθούμε;».

«Μιλάμε για έναν λαό που δεν γιόρτασε το Πάσχα, δεν γιόρτασε τις εθνικές εορτές, το θεωρούσαμε αυτονόητο ότι δεν θα τις γιορτάσουμε με τον τρόπο που συνηθίζουμε δηλαδή με παρελάσεις ή να συγκεντρωνόμαστε τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο και καθόμαστε να ανοίξουμε μια συζήτηση που ενώ έχουμε δεχτεί ότι όλα αυτά είναι συνταγματικά ανεκτά στα πλαίσια της δημόσιας υγείας για το αν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και για τη γιορτή του Πολυτεχνείου είναι χούντα και αντισυνταγματικά. Δηλαδή εδώ πια δεν είναι θέμα νομικής επιστήμης είναι θέμα κοινής λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέσα σε αυτή τη κατάσταση υπάρχουν ανεύθυνοι που θεωρούν ότι είναι σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης η δημόσια υγεία. Συνταγματικό δικαίωμα υπάρχει αλλά αν δεν μπορεί να περιοριστεί αυτό το συνταγματικό δικαίωμα εν μέσω της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί κάποιος και μια πορεία κάποιου άλλου, για άλλο λόγο που θα την κάνει σε δύο και τρεις μέρες. Άρα στην πραγματικότητα δεν θέλει να παίρνουμε καθόλου μέτρα και να είμαστε χύμα μέσα την πανδημία», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει προσπάθεια να υπάρξει αποσταθεροποίηση, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι συνολικά η αντιπολίτευση έχει επιλέξει στη δεύτερη φάση της πανδημίας να ανεβάζει τόνους, να κλιμακώνει και να κάνει μια στείρα αντιπολίτευση που στο τέλος της ημέρας δεν καταλαβαίνουμε προς τα πού πηγαίνει η αντιπολίτευση. Δηλαδή από τη μια πλευρά γιατί δεν έχετε πάρει μέτρα, από την άλλη πλευρά γιατί κλείνετε την οικονομία. Από τη μια πλευρά γιατί επιτρέπατε στις εκκλησίες να λειτουργούν και από την άλλη πλευρά γιατί δεν αφήνετε τις πορείες. Κλιμακώνοντας αυτή την αντιπαράθεση και βλέποντας ότι δεν υπάρχει πεδίο σοβαρής αντιπολίτευσης σε αυτό το τμήμα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις όπως κινούνται, γυρίζει στα αριστερά αντανακλαστικά που έχουν να κάνουν σε μια πολύ σημαντική επέτειο όπως η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου, και για την Αριστερά μια προσπάθεια αυτή την επέτειο όλο αυτό το διάστημα να την καπηλεύεται, διότι από τη Αριστερά έχει βγει πολύς κόσμος που έχει κάνει καριέρα μόνο και μόνο επειδή ενδεχομένως πέρασε απέξω, χωρίς να έχει συμμετάσχει στους αγώνες του Πολυτεχνείου αλλά επειδή κατ’ επίφαση βρισκόταν έχει καταφέρει να κάνει πολιτική καριέρα».

«Στηρίζοντας σε αυτό το συμβολικό για την Αριστερά γεγονός που όπως σωστά είπε ο Πρωθυπουργός είναι ένα γεγονός που αφορά όλους τους έλληνες και όχι μόνο την Αριστερά αλλά προσπαθεί να ανεβάσει τόνους με κλιμάκωση σε ένα τέτοιο επίπεδο και πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι επενδύουν αυτή την ημέρα να συμβούν και πράγματα περαιτέρω έντασης προκειμένου να χρεώσουν στην κυβέρνηση ότι ό, τι έκανε για όλη τη διάρκεια της πανδημίας, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας το κάνει και για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κάποιοι θέλουν κλιμάκωση, η κλιμάκωση μπορεί να έχει διάφορα επίπεδα, ας πούμε ο κ. Βαρουφάκης αρέσκεται και ορέγεται αύριο το πρωί να τον συλλάβουν, έχει βγει έχει καλέσει την Αστυνομία να τον χτυπήσει. Βέβαια να σας θυμίσω ότι ο κ. Βαρουφάκης λεονταρισμούς έκανε και στους Λιμενικούς της Αίγινας και μετά ερχόταν μέσα στη Βουλή στέλνοντας ένα υπόμνημα αιτούμενος να μην αρθεί η ασυλία του. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα που κάνει και ο κ. Πολάκης φωνάζουμε –φωνάζουμε, γαυγίζουμε όταν έρχεται άρσης της ασυλίας ''μην άρετε την ασυλία μου''», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Άρα ο κ. Βαρουφάκης επενδύει σε αυτό επειδή κατά βάση είναι εξαφανισμένος τελείως και δεν ασχολείται κανένας μαζί του έχει βρει μια υπόσταση από αυτό. Οφείλω να πω ότι ο κ. Τσίπρας πήγε να παίξει και στις δύο βάρκες, από τη μια πλευρά προσπαθούμε να πει ότι αυτονόητα δεν πρέπει να γίνουν πορείες αλλά τώρα που βλέπει να τον ξεπερνά σε αριστερά αντανακλαστικά το ΚΚΕ με το ΜέΡΑ 25 έρχεται και αυτός να πάει στην κλασική του θέση που είναι η θέση ουσιαστικά της σύγκρουσης, η θέση του λαϊκισμού. Εντάξει το ΚΚΕ νομίζει ότι οι νόμοι σε αυτή τη χώρα μπορούν να εφαρμόζονται για όλα τα κόμματα αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζονται για το ΚΚΕ. Αυτό όλο το πλαίσιο κλιμάκωσης δεν θα πω ότι έχει στόχο αποσταθεροποίηση αλλά σίγουρα έχει στόχο να γυρίσει μια την κουβέντα σε άλλα θέματα από το να μείνουμε ενωμένοι όπως θέλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν πρέπει να γίνει όχι γιατί υπάρχει μια ιδεολογική αντιπαράθεση για τις πορείες εν γένει ή για την πορεία του Πολυτεχνείου, όπως δεν έγινε η 28η Οκτωβρίου όπως δεν έγινε η 25η Μαρτίου όπως δεν γιορτάσαμε το Πάσχα που και πάλι βγαίναν κάποιες μειοψηφίες και λέγαν ότι έχει εμμονές η κυβέρνηση να μην εορταστούν εθνικές ή θρησκευτικές εορτές αντίστοιχα τώρα σε αυτές τις μικρές μειοψηφίες, τους σχεδόν ψεκασμένους που λέγαν αυτά τα πράγματα έχουν προστεθεί κοινοβουλευτικά κόμματα που έρχονται να πουν ότι υπάρχουν εμμονές όταν συζητάμε για δημόσια υγεία. Ας σοβαρευτούν τέλος πάντων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί πορεία, απάντησε: «Προσωπική μου θέση είναι ότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και προφανώς κανένας βουλευτής και κανένας πολιτικός δεν είναι υπεράνω των πολιτών».

Στην ερώτηση για τον αν θα κόβει πρόστιμα η Αστυνομία, σημείωσε: «Πρόστιμα θα κόβει. Μου κάνει εντύπωση που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έβγαλε μια ανακοίνωση και μπορεί να έχει οποιαδήποτε άποψη ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όμως η συνταγματικότητα ή η μη συνταγματικότητα ενός μέτρου κρίνεται από το φυσικό δικαστή και όχι από τα συνδικαλιστικά όργανα, και όταν μια Ένωση Δικαστών παίρνει θέση εμμέσως πλην σαφώς παρεμβαίνει στον δικαστή που θα κληθεί ενδεχομένως σήμερα εάν κάποιος προσβάλει τα μέτρα να πάρει απόφαση. Περιμένω το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 αν τολμούν να πάνε σήμερα, που έχουνε δικαίωμα, στα δικαστήρια και αν ζητήσουν αναστολή της απόφασης και να πάνε να στηρίξουν και να αναλάβουν το πολιτικό κόστος ότι επιθυμούνε εν μέσω πανδημίας να γίνονται πορείες αλλά θα τολμήσει κανείς να πάει; Θα πάνε τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν αυτές τις ανοησίες που λένε στις ανακοινώσεις ότι έχουμε χούντα;».

«Όταν ζητάμε από 18χρονα παιδιά να μην μαζεύονται 10 σε ένα σπίτι για να πιούνε μπύρες τι θα πούμε σε αυτά τα παιδιά που θα βλέπουν 200 κι 300 άτομα να κινούνται. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι με το παράδειγμα που δίνουν ουσιαστικά δίνουν ουσιαστικά δίνουν ένα συνολικό μήνυμα μη τήρησης των μέτρων και βάζουν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο τελείως άσχετο στην παρούσα φάση. Αν βγουν οι βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες να αποδοθούν αυτό όμως θα το κρίνουν οι Εισαγγελείς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την προσφυγή του ΜέΡΑ 25 στο ΣτΕ, δήλωσε: «Ο φυσικός δικαστής θα κληθεί να μας πει εάν είναι συνταγματικά νόμιμο αυτό που γίνεται ή όχι, αν βγει συνταγματικά νόμιμο προφανώς οτιδήποτε λέγανε ως τώρα δεν ευσταθεί. Εάν βγει ότι είναι αντισυνταγματική αυτή η απόφαση τότε προφανώς θα έχει αποφασίσει το ΣτΕ ότι το δικαίωμα του συναθροίζεστε είναι ανώτερο της δημόσιας υγείας συνεπώς απλά θα λυθούν από το φυσικό δικαστή τα πράγματα χωρίς κραυγές. Η συνταγματικότητα θα κριθεί από το φυσικό δικαστή, να το κρίνει ο φυσικός δικαστής και να σεβαστούμε τις αποφάσεις».