«Υπάρχει μείωση των sms από την μέρα που έκλεισαν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία»
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν θα μπει κόφτης στα μηνύματα στο 13033».
Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των SMS για μετακίνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα, δεδομένου ότι δεν είναι απόλυτος ο δείκτης αφού υπάρχουν και άλλοι τρόποι για μετακίνηση.
Σε σχέση με την τηλε-εκπαίδευση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ο υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν αρρυθμίες και ζητήματα ανταποκρισιμότητας στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο από την στιγμή που είναι πρωτόγνωρος ο όγκος κίνησης».
«Είμαστε όμως σε συνεχή επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει πολλά πράγματα με καθημερινές προσπάθειες ενίσχυσης. Παρόλ’ αυτά όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα, γενικότερα τεστάρονται σε πραγματικές συνθήκες και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις αντοχές του δικτύου, λόγω μεγαλύτερου φόρτου από την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «υπάρχουν αποσπασματικές πτώσεις στην ταχύτητα, ωστόσο όπως και τον περασμένο Μάρτιο στο lockdown, δεν υπήρξαν γενικευμένες πτώσεις όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές. Οι πάροχοι έχουν κάνει αναβαθμίσεις συνολικά για να μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερο όγκο κίνησης».
Σε σχέση με τη δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς στην κινητή (5G), επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει: «Στις 21/ 12 τελειώνει η δημοπρασία, αρχές της επόμενης χρονιάς θα υπάρχουν υπηρεσίες 5G στα μεγάλα αστικά κέντρα», σημείωσε ο ίδιος.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς πόσο μειώθηκαν τα SMS για τη μετακίνηση μετά το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Ήμασταν πάνω από 4 εκατομμύρια καθημερινά, δεν ανακοινώνουμε νούμερα αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει αισθητή μείωση».
«Αν έπρεπε να υπάρχει ένα στατιστικό που κοιτάμε αυτό δεν είναι τα SMS, αυτό είναι η επιδημιολογική καμπύλη και αυτά που ανακοινώνουν κάθε μέρα οι ειδικοί. Αυτός είναι ο στόχος από τον οποίο θα κριθούμε συνολικά σαν χώρα και σαν υγειονομικό σύστημα, το πόσο θα καταφέρουν τα μέτρα τα οποία τηρούμε να έχουν αντανάκλαση εν τέλει στους συμπολίτες μας που θα σωθούν στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν μπορεί να ελεγχθεί ο όγκος των SMS που στέλνει κάποιος στο 13033, απάντησε: «Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα απαιτούσε μια άλλη φιλοσοφία συστήματος. Αυτή τη στιγμή το SMS είναι ισοδύναμο του μηνύματος μέσω χαρτιού, για να έχει νόημα αυτό θα έπρεπε να μην υπάρχει χαρτί όμως ένας μεγάλος όγκος συμπολιτών μας εξυπηρετείται με το χαρτί. Δεύτερον κάποιοι έχουν παραπάνω από ένα κινητό τηλέφωνό άρα τι θα γίνει θα ισχύουν διαφορετικά μέτρα για αυτούς που έχουν δύο και τρία κινητά τηλέφωνα; Δεν θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει. Τεχνολογικά αν θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα τέτοιο σύστημα με τέτοιου τύπου λογισμικό η απάντηση είναι ναι αλλά αυτό το πράγμα δεν θα ήταν επιθυμητό ως μέτρο προστασίας αυτή τη στιγμή».
Για το πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν έπεσε το σύστημα μόνο στην Ελλάδα. Στις 08:30 το πρωί την περασμένη Δευτέρα, αν μιλήσετε με την κα Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας, το σύστημα δούλευε κανονικά. Δούλευε κανονικά γιατί δεν είχαν μπει οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, στην πορεία γύρω στις 09:30 που μπήκαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάστηκε πρόβλημα και η ίδια η εταιρεία βγήκε, μόνη της ήρθε σε επαφή με το ΑΠΕ, και είπε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα στο Λονδίνο».
«Αυτό αφορούσε την προηγούμενη Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα σε ότι αφορά τη Sisco από εκεί και πέρα υπάρχουν αρρυθμίες και σε ότι αφορά ευρύτερα τις προηγούμενες μέρες κάποια στοιχεία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου γιατί αυτά τα συστήματα δεν είναι μαθημένα σε τέτοιου τύπου όγκο κίνησης, είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα γιατί και τα συστήματά μας σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι παλιάς φύσεως. Το κάθε υπουργείο έχει τα δικά του συστήματα σε ότι αφορά αυτό το πράγμα, κάποια είναι πιο μοντέρνα κάποια είναι πιο παλιά οπότε με αυτή την έννοια τα πιο παλιά έχουν ζητήματα ανταποκρισιμότητας. Βελτιώνονται όμως τα πράγματα, είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με την κα Κεραμέως για να μπορούμε να δούμε πως αυτά τα πράγματα θα τα βελτιώσουμε και υπάρχει ήδη βελτίωση και τα πράγματα φαίνεται να δουλεύουν πολύ καλύτερα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να ενισχύσαμε νωρίτερα τα προγράμματα τηλεκπαίδευσης, απάντησε: «Το υπουργείο Παιδείας έκανε όλο αυτό το διάστημα πολλά πράγματα για να ενισχύσει τα συστήματα του. Γίνονται καθημερινές προσπάθειες ενίσχυσης όμως όλοι ξέρουμε πως εν τέλει τα πράγματα τεστάρονται σε πραγματικές συνθήκες. Εδώ υπάρχει ένα πρωτόγνωρο παγκόσμιο πείραμα σε σχέση με τα νούμερα γιατί είναι μη συγκρίσιμος ο Μάρτιος και ο Απρίλιος σε αυτά που χειρίστηκε το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με αυτά που χειρίζεται τώρα. Υπάρχουν και πρόσθετες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Αρχή προσωπικών δεδομένων σε σχέση με το πώς τα συστήματα αυτά πιστοποιούνται και κινούνται, είναι ένα παζλ. Υπήρξαν προβλήματα στο παζλ αποσπασματικά όμως και κάθε μέρα βλέπουμε βελτίωση. Θα σταθώ σε αυτό και θα σας πω ότι όλους αυτούς τους μήνες έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια από την υπουργό και από την ομάδα της».
Για τη χρήση του internet, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε: «Εμείς βγάλαμε κάποιες πολύ γενικές κατευθύνσεις σε σχέση με το ότι τις πρωινές ώρες που υπάρχει τηλεκπαίδευση και τηλεεργασία καλό είναι γενικά σαν οδηγός προαιρετικής χρήσης να μην καταναλώνουμε έντονα πολύ περιεχόμενο. Αυτό το οποίο έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι ότι γενικά τα πράγματα φαίνεται να είναι εύρυθμα. Υπάρχουν αποσπασματικές πτώσεις στην ταχύτητα; Υπάρχουν αλλά είναι πολύ περιορισμένες. Στο προηγούμενο απαγορευτικό τον Μάρτιο–Απρίλιο αυτό που είχαμε δει ήταν ότι στην Αγγλία είναι υπήρξαν γενικευμένες πτώσεις, στην Ισπανία υπήρξαν γενικευμένες πτώσεις, εδώ δεν υπήρξε κάτι γενικευμένο. Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει εκατοντάδες αναβαθμίσεις, δεν είναι κρατικές κατά ανάγκη, είναι των παρόχων για να μπορούν να αντέξουν αυξημένο όγκο κίνησης αλλά το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα δίκτυα όσο οι πλατφόρμες».
Για το 5G, σημείωσε ότι «21 Δεκεμβρίου τελειώνει η δημοπρασία, αρχές της επόμενης χρονιάς 5G στα μεγάλα αστικά κέντρα».