Θεσμικές παρακαταθήκες και ψηφιακές επιτυχίες αφήνει πίσω της η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει μία ημέρα μετά την ολοκλήρωσή της, ο αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ήταν στο «τιμόνι» της κατά τους τελευταίους έξι μήνες ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Οργανισμού.


Το βίντεο για την -επί κοροναϊού- καινοτομία της Ελληνικής Προεδρίας


Τις επιτυχίες της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας σκιαγράφησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την προβολή βίντεο-απολογισμού με τα μεγάλα γεγονότα της, με τίτλο: «6 Months in 6 Minutes» (έξι μήνες σε έξι λεπτά), κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβης της προεδρίας στη Γερμανία.


Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός, αφού απαρίθμησε τις ποικίλες πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποίησε η εξάμηνη ελληνική προεδρία, καθώς και τις θεσμικές παρακαταθήκες της- δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη «Διακήρυξη των Αθηνών» και την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Μελέτη της Ιστορίας- αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό χαρακτήρα της ελληνικής προεδρίας.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η ελληνική προεδρία ήταν η πρώτη πλήρως ψηφιακή προεδρία (e - chairmanship) στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι συναντήσεις, τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της ελληνικής προεδρίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.


Αυτό εξασφάλισε κατ' αρχάς, όπως σημειώνεται, την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του Οργανισμού, στέλνοντας σε όλη την Ευρώπη το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να επαγρυπνεί για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, όπως τονίζεται, επέτρεψε να έρθει το Συμβούλιο πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν έτσι ότι «δουλεύουμε από κοινού για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών τους», όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.


Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον «ψηφιακό απολογισμό της ελληνικής προεδρίας» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  • 77 τηλεδιασκέψεις και ψηφιακές συναντήσεις, οι οποίες κάλυψαν περίπου 6.000 λεπτά ψηφιακής επικοινωνίας, εκ των οποίων:
  • 4 Υπουργικές Σύνοδοι (ψηφιακές)
  • 26 ψηφιακά διεθνή σεμινάρια και εκδηλώσεις, επικεντρωμένα σε θέματα προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας (νέοι, ισότητα των φύλων, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, Ρομά).
  • 16 τηλεδιασκέψεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με υπουργούς ή υφυπουργούς των κρατών-μελών για να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
  • 10 ψηφιακές συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «Συζητώντας με...» ("In discussion with ...")
  • 4 τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγές απόψεων με τη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
  • 11 μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού πολιτιστικού γεγονότος της ελληνικής προεδρίας (8.7.2020).
  • 4 κοινές τριμερείς δηλώσεις με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • 1 τρίλογος με τη Γενική Γραμματέα και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία
  • 1 τηλεδιάσκεψη με το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.


Σημειώνεται ότι το βίντεο «6 Months in 6 Minutes» διατίθενται στον εξής σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=i9o5wY-sY90