«Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, να οδηγήσει σε ένα μοντέλο φθηνής και απαξιωμένης εργασίας», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη με συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος από τον ιδιωτικό τομέα. Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι ειδικά από την αρχή της κρίσης, μεθοδικά καταργεί και την ελάχιστη ακόμη προστασία που εξασφάλιζε ο εργαζόμενος. «Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αφαιρεί τον διακανονισμό της διευθέτησης εργασίας από τις συλλογικές συμβάσεις, αφαιρεί την συμμετοχή του συνδικάτου. Και αφήνει το θέμα στη συμφωνία του μεμονωμένου εργαζόμενου με τον εργοδότη. Στην συζήτηση του ισχυρού με τον ανίσχυρο», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.


Επικαλούμενη στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι το 72% των εργαζομένων λαμβάνει αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος που δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, παίρνει εξευτελιστικούς μισθούς και πρόσθεσε οτι χάθηκαν στη χώρα μας ως τον Αύγουστο 190.000 θέσεις εργασίας.


Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε και τις προσβλέψεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουή για τη μείωση των εισφορών όπου υποστήριξε πως «γίνεται εις βάρος των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους». Επέκρινε την κυβέρνηση για ιδεοληψία και ανικανότητα καθώς, όπως είπε, «από το Πρόγραμμα SURE απορροφήσαμε πολύ λιγότερα ποσά από τις ευρωπαϊκές χώρες με ίσο πληθυσμό και μικρότερα προβλήματα ανεργίας από την Ελλάδα».


Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε ανησυχία για τα όσα λέγονται και γράφονται για τον Ν. 1264/82 του ΠΑΣΟΚ, μια καθοριστικής σημασίας κατάκτηση του Εργατικού κινήματος κι ιδιαίτερα μάλιστα για το δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. «Πιστεύουμε σταθερά ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναλαμβάνει το ίδιο την πρωτοβουλία προτάσεων και διαλόγου, για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται στη λειτουργία και τις παρεμβάσεις του.


Καμία όμως αυταρχική και αντιδημοκρατική παρέμβαση στα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας του συνδικαλισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή», ανέφερε και τόνισε ότι για το Κίνημα Αλλαγής στόχος είναι η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. «Ανάπτυξη που αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, που βελτιώνει τη ζωή του, αλλά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας για τους άνεργους», συμπλήρωσε.

Στη κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που παρουσίασε στη Hellexpo, στις 16 Σεπτεμβρίου, και καθόρισε ως στρατηγικούς στόχους:


- Την πλήρη απασχόληση.

- Ρήτρες απασχόλησης σε κάθε σύμβαση του Δημοσίου με ιδιώτες.

- Τα φορολογικά κίνητρα δεν μπορεί να αφορούν μόνο τα μερίσματα και τα κέρδη των επιχειρηματιών, αλλά τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ετσι επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

- Κατοχυρώνεται η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

- Αναβαθμίζουμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, για να αντιμετωπισθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία για την πλήρη εφαρμογή των νόμων, των συμβάσεων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

- Εξασφαλίζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους με τηλεργασία, κατοχυρώνοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

- Αντιμετωπίζουμε τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς. Στηρίζουμε τα δικαιώματα της γυναίκας εργαζόμενης.

Κάλεσε τα συνδικαλιστικά στελέχη να σταθούν μαζί με το Κίνημα Αλλαγής σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα δυναμικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική απαιτώντας τον σεβασμό στα δικαιώματα, τις συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.